ΕΛΛΑΔΑ

Το προφίλ του άστεγου: Έλληνας, ηλικίας 18 -44 χρόνων

το-προφίλ-του-άστεγου-έλληνας-ηλικίας-800095

Τα στοιχεία μεγάλης έρευνας για το προφίλ του σημερινού άστεγου είναι τουλάχιστον αποκαρδιωτικά. Οι περισσότεροι άστεγοι είναι Έλληνες, άνδρες και ηλικίας 18 – 44.

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με το Πάντειο Πανεπιστήμιο και τους δήμους Αθήνας, Θεσσαλονίκης, Πειραιά, Ηρακλείου, Νέας Ιωνίας, Τρικάλων και Ιωαννίνων κα ικαταγράφηκαν 1645 άστεγοι εκ των οποίων οι 691 στο δρόμο και οι 954 σε δομές.

Ένα μεγάλο ποσοστό βρίσκεται στους δρόμους της Αθήνας (793 άτομα, εκ των οποίων οι 353 βρίσκονται στο δρόμο).

Στη Θεσσαλονίκη, ο πληθυσμός αυτός αντιστοιχεί σε 380 άτομα με τους 100 να διαβιούν στο δρόμο και 126 σε κοινωνικές δομές. Στον Πειραιά 118 άστεγοι, από τους 265, μένουν σε δομές και 63 στο δρόμο. Στο Ηράκλειο Κρήτης ο αριθμός των αστέγων φτάνει τους 119, στα Ιωάννινα τους 30, στα Τρίκαλα τους 35 και στη Νέα Ιωνία τους 23.

Αυτό πάντως που προκαλεί αίσθηση είναι ότι σήμερα το μεγαλύτερο ποσοστό των αστέγων είναι ελληνικής καταγωγής και άντρες, όταν στο παρελθόν, και συγκεκριμένα πριν την υπογραφή του Μνημονίου, οι πιο πολλοί ήταν μετανάστες.

Λίγοι είναι οι συνταξιούχοι άστεγοι. Οι περισσότεροι αναγκάστηκαν να μείνουν στο δρόμο εξαιτίας σοβαρών οικονομικών δυσκολιών και της ανεργίας, ενώ πριν διέμεναν σε σπίτι συγγενών ή σε οικία που είτε νοίκιαζαν είτε ήταν δική τους.

Πηγή: Ελεύθερος Τύπος

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου