ΕΛΛΑΔΑ

Αυτόφωρο και φυλακή για φοροφυγάδες

αυτόφωρο-και-φυλακή-για-φοροφυγάδες-851206

«Ανοχή τέλος» για τους φοροφυγάδες, είναι πλέον το σύνθημα στο υπουργείο Οικονομικών, που για το 2011 βάζει στόχο να κλείνει στη φυλακή όποιον παραβάτη συλλαμβάνει «επ’ αυτοφώρω» η νεοσύστατη φορολογική αστυνομία.

Το σχέδιο προβλέπει ότι από τον Μάρτιο και με το νέο φορολογικό νομοσχέδιο που θα καταθέσει η κυβέρνηση, βαριές παραβάσεις –οι οποίες και σήμερα ακόμα θεωρούνται ποινικό αδίκημα- θα αντιμετωπίζονται πια με τη διαδικασία του αυτοφώρου. Τέτοιες θα θεωρούνται για παράδειγμα τα πλαστά ή εικονικά τιμολόγια, η μη απόδοση ΦΠΑ άνω των 50.000 ή 60.000 ευρώ, αλλά και η απόκρυψη εισοδήματος άνω των 70.000 ευρώ.

Στο στόχαστρο μπαίνει κυρίως η προκλητική φοροδιαφυγή αλλά και ολόκληροι επαγγελματικοί κλάδοι που δηλώνουν πολύ χαμηλά εισοδήματα. Όσοι διαπιστώνεται πως φοροδιαφεύγουν θα παραπέμπονται σε δίκες εξπρές, με σκοπό να πληρώσουν ή τουλάχιστον να εκτίσουν ποινή φυλάκισης για να παραδειγματιστούν οι υπόλοιποι, όπως απαιτεί και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Για τη σύλληψή τους, το οικονομικό επιτελείο οργανώνει «τάγματα εφόδου» με τη συμβολή της φορολογικής αστυνομίας. Οι 100 ένστολοι πιάνουν άμεσα δουλειά, ενώ ήδη εισέβαλλαν σε επιχειρήσεις και τα πρώτα κλιμάκια του ΣΔΟΕ για ελέγχους με φορητά laptop, κάνοντας φύλλο και φτερό τα λογιστήριά τους.

Ωστόσο παραμένουν ακόμα ανεπίλυτα ορισμένα νομικά ζητήματα για την άσκηση του αυτοφώρου, στα οποία θα πρέπει να βρουν λύση τα τρία συναρμόδια υπουργεία (Οικονομικών, Δικαιοσύνης και Προστασίας του Πολίτη). Για παράδειγμα, η μη απόδοση ΦΠΑ (που αποτελεί διαδεδομένο φαινόμενο στις μέρες μας καθώς πολλοί μικρομεσαίοι προτιμούν να πληρώσουν με αυτόν τους προμηθευτές τους και δεν τον αποδίδουν πληρώνοντας πρόστιμο 1% για κάθε μήνα καθυστέρησης) θα μπορούσε να οδηγήσει σε μαζικές προσαγωγές εμπόρων και επαγγελματιών. Ωστόσο δεν είναι ξεκάθαρο αν αρκεί για να ασκηθεί το αυτόφωρο, απλά να διαπιστωθεί η καθυστέρηση ως «στιγμιαία» παράβαση ή πρέπει να θεωρηθεί «κατ’ εξακολούθησιν» και να έχουν προηγηθεί προειδοποιήσεις ή κατά συρροή παραβάσεις.

Για το 2011 το οικονομικό επιτελείο βάζει στόχο να εξοικονομήσει 5 δισ. ευρώ επιπλέον από τα 14 δισ. που ήθελε το 2010. Για να καταπολεμήσει τη φοροδιαφυγή, ρίχνει στην αγορά φοροεισπράκτορες με λαπ-τοπ που θα επιβάλουν online και επιτόπου πρόστιμα για τις παραβάσεις που εντοπίζουν.

 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου