ΕΛΛΑΔΑ

Κύμα ανατιμήσεων σε βασικά αγαθά

κύμα-ανατιμήσεων-σε-βασικά-αγαθά-467713

 

Κύμα ανατιμήσεων σε βασικά καταναλωτικά αγαθά και υπηρεσίες πυροδοτεί η αύξηση του χαμηλού συντελεστή ΦΠΑ από το 11% στο 13%, που ισχύει από την πρώτη του νέου έτους

Παράλληλα οι επιβαρύνσεις θα είναι αναδρομικές, για τις υπηρεσίες που παρασχέθηκαν μέχρι και τις 31 Δεκεμβρίου 2011, αλλά η απόδειξη εκδόθηκε ή θα εκδοθεί από την 1η Ιανουαρίου και μετά και αφορά κυρίως σε λογαριασμούς ΔΕΗ και ΕΥΔΑΠ . Μειώθηκε αντίστοιχα ο ΦΠΑ που αναλογεί στα φάρμακα, στις υπηρεσίες διαμονής σε ξενοδοχειακά καταλύματα και στα παιδικά βιβλία, καθώς μεταφέρονται στο χαμηλό συντελεστή 6,5%, από το 11% που ήταν μέχρι και 31 Δεκεμβρίου 2010.

Από την αναπροσαρμογή του χαμηλού συντελεστή το υπουργείο Οικονομικών προσδοκά να εισπράξει περίπου 1 δισ. ευρώ, αλλά λόγω της ύφεσης και της μείωσης της οικονομικής δραστηριότητας, το καθαρό αποτέλεσμα για τον κρατικό προϋπολογισμό θα είναι 350 εκατ. ευρώ. ειδικότερα ο στόχος για το ΦΠΑ κατά το 2011, είναι η είσπραξη ποσού ύψους 18.030 εκατ. ευρώ, από 17.680 που εκτιμάται ότι εισπράχθηκε το 2010, αύξηση 2%.

Διευκρινίσεις για τη μετάβαση

Για τη μετάβαση στο νέο καθεστώς ΦΠΑ, το υπουργείο Οικονομικών δίνει τεχνικές διευκρινίσεις σημειώνοντας ότι ο «κανονικός» συντελεστής ΦΠΑ παραμένει 23%, ο μειωμένος συντελεστής αυξάνεται από 11% σε 13% και ο υπερμειωμένος κατά 50% συντελεστής αυξάνεται από 5,5%, σε 6,5%. Επίσης οι μειωμένοι κατά 30% συντελεστές οι οποίοι ισχύουν σε συγκεκριμένες νησιωτικές περιοχές του Αιγαίου, διαμορφώνονται σε 16%, 9% και 5%, από 16%, 8% και 4% αντίστοιχα.

Ταυτόχρονα όμως το ΥΠΟΙΚ διευκρινίζει τις ακόλουθες περιπτώσεις:

1. Τα φάρμακα για τα οποία ισχύουν Δελτία Τιμών, θα διατίθενται από 01.01.2011 σε τιμές που εμπεριέχουν το νέο συντελεστή ΦΠΑ και οι οποίες κοινοποιήθηκαν με το με αρ. πρωτ. Α3-3121/28.12.2010 Δελτίο Τύπου της Διεύθυνσης Τιμών Βιομηχανικών Προϊόντων και Φαρμάκων, της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου.

2. Η εφαρμογή του υπερμειωμένου συντελεστή (6,5%) στις υπηρεσίες διαμονής, αφορά μόνο την τιμή που καταβάλλεται για τη διανυκτέρευση, ενώ άλλες υπηρεσίες που παρέχονται στα ξενοδοχεία και τα λοιπά καταλύματα υπάγονται στους ανάλογους συντελεστές (π.χ. εστίαση 13%, κατανάλωση αλκοολούχων ποτών 23%, άλλες υπηρεσίες, όπως τηλεφωνική εξυπηρέτηση, ενοικίαση ομπρελών, διάφορες αθλητικές υπηρεσίες, κ.λπ. στο 23%).

3. Αναφορικά με την προσαρμογή των μηχανογραφικών συστημάτων και των φορολογικών ταμιακών μηχανών στους νέους συντελεστές, μπορεί να γίνει απευθείας από τους χρήστες, σύμφωνα με τις οδηγίες που είχαν δοθεί με την εγκύκλιο ΠΟΛ 1018/06.03.2010.

Πλήγμα για τα χαμηλά εισοδήματα

Η νέα αύξηση των συντελεστών του ΦΠΑ επιβαρύνει, κυρίως, τα χαμηλά εισοδήματα, δεδομένου ότι αφορά αγαθά και υπηρεσίες πρώτης ανάγκης, στα οποία δαπανάται το μεγαλύτερο τμήμα του εισοδήματός τους.

Ειδικότερα τα προϊόντα για τα οποία αυξάνεται ο συντελεστής από 11% σε 13% είναι: κρέατα, ψάρια, γάλα και γαλακτοκομικά προϊόντα, αβγά, μέλι, μη αλκοολούχα ποτά – αναψυκτικά, φυτά, άνθη, λαχανικά, καρποί και φρούτα, καφές, τσάι, κακάο, μπαχαρικά, αλάτι, δημητριακά, προϊόντα αλευροποιίας, ζάχαρη, ελαιόλαδο, σογιέλαιο, ηλιανθέλαιο, καλαμποκέλαιο, είδη ζαχαροπλαστικής, νερό, τροφές παρασκευασμένες για ζώα, λιπάσματα, αρώματα, καυσόξυλα.

Αυξάνεται ο συντελεστής ΦΠΑ από 11% σε 13% στην ηλεκτρική ενέργεια (λογαριασμοί ΔΕΗ), στο φυσικό αέριο, στην παροχή νερού (ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ κ.λ.π.).

Επίσης οι υπηρεσίες που επιβαρύνονται από την 1η Ιανουαρίου του νέου έτους με συντελεστή ΦΠΑ 13%, από 11%, είναι: μεταφορά προσώπων και αποσκευών, εισιτήρια για θέατρα, κινηματογράφους, συναυλίες, γήπεδα, εκμετάλλευση καφενείων, καφετεριών, ζαχαροπλαστείων, εστιατορίων, επιδιορθώσεις και μετατροπές ενδυμάτων – υφασμάτων, κατ΄ οίκον φροντίδα παιδιών, ηλικιωμένων, ασθενών, ανακαίνιση και επισκευή παλαιών κατοικιών κ.λ.π.

 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου