ΕΛΛΑΔΑ

Κόντρες για το «φράχτη» στα σύνορα του Εβρου

κόντρες-για-το-φράχτη-στα-σύνορα-του-467887

Η κατασκευή φραχτών έχει αποδειχθεί κατά το παρελθόν ότι είναι ένα βραχυπρόθεσμο μέτρο, το οποίο δεν συμβάλει στη συνολική αντιμετώπιση των μεταναστευτικών ρευμάτων, σχολίασε εκπρόσωπος της Κομισιόν μετά τις δηλώσεις Παπουτσή για τη δημιουργία φράχτη στον Έβρο, για την αποτροπή της εισόδου παράνομων μεταναστών στην Ελλάδα.

Σημειώνεται ότι σε έρευνα του ΑΠΕ-ΜΠΕ για την παράνομη μετανάστευση ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Χρ. Παπουτσής, είχε δηλώσει: «…σχεδιάζουμε επίσης την αναβάθμιση και τον εκσυγχρονισμό της Ελληνικής Ακτοφυλακής και στα χερσαία σύνορα τη δημιουργία ενός φράχτη για την αποτροπή των παράνομων μεταναστών».

Στην περιοχή της Νέας Βύσσας Έβρου αναμένεται να κατασκευαστεί έως τον Απρίλιο ο φράκτης με σίδερα και συρματοπλέγματα που στόχο έχει την περαιτέρω μείωη του αριθμού των μη νόμιμων μεταναστών που εισέρχονται στη χώρα μας απο τα ελληνο-τουρκικά σύνορα. «Η πολιτική απόφαση για την κατασκευή έχει ληφθεί και αυτή την περίοδο βρισκόμαστε στο σχεδιασμό του φράχτη ο οποίος θα έχει μήκος περίπου 12.5 χιλιόμετρα και ύψος περίπου τρία μέτρα» επεσήμαναν αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. και συμπλήρωναν ότι: «Ο φράχτης θα κατασκευαστεί κατά τέτοιο τρόπο ώστε να μην μπορούν λαθρομετανάστες ή διακινητές να κόψουν τα σύρματα και να εισέλθουν στην χώρα μας».

Αρνητική η Ε.Ε.

H Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν σχολιάζει προθέσεις ή δηλώσεις, τόνισε από τις Βρυξέλλες ο εκπρόσωπος της αρμόδιας για τις εσωτερικές υποθέσεις επιτρόπου Σεσίλια Μάλστρομ, κληθείς να σχολιάσει δηλώσεις του υπουργού Προστασίας του Πολίτη.

Ωστόσο, επισήμανε πως η κατασκευή φραχτών και τοίχων έχει αποδειχθεί κατά το παρελθόν ότι είναι ένα βραχυπρόθεσμο μέτρο, το οποίο δεν συμβάλει στη συνολική αντιμετώπιση των μεταναστευτικών ρευμάτων.

Ειδικότερα, ο Μικέλε Τσερκόνε είπε ότι αυτό που κατέστησε σαφές η Επιτροπή στις ελληνικές αρχές είναι ότι στην Ελλάδα χρειάζεται να υπάρξουν ισχυρές και μακροπρόθεσμες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και μέτρα, με στόχο την καλύτερη διαχείριση των συνόρων, την καλύτερη αντιμετώπιση των μεταναστευτικών ρευμάτων και τη δημιουργία ενός ισχυρού συστήματος ασύλου.

 

Βολές από την Αριστερά

Το ΚΚΕ σε ανακοίνωσή του κατηγορεί την κυβέρνηση ότι «ο φράχτης που σχεδιάζει να κατασκευάσει στον Έβρο μόνο πιο απάνθρωπη και αδιέξοδη μπορεί να κάνει την αντιμετώπιση των μεταναστών και προσφύγων» και προσθέτει ότι αυτό δεν θα σταματήσει τη μαζική μετανάστευση και προσφυγιά, όπως δεν την σταμάτησε και το τείχος στα σύνορα ΗΠΑ – Μεξικού.

Το ΚΚΕ επισημαίνει ότι «αν η κυβέρνηση ήθελε πραγματικά να λύσει το πρόβλημα της συγκέντρωσης μεγάλου αριθμού μεταναστών, θα απελευθέρωνε την έξοδό τους προς τις χώρες της ΕΕ, κάτι που το μεγαλύτερο μέρος τους επιθυμεί, και δεν θα μετέτρεπε τη χώρα διαρκώς σε στρατόπεδο συγκέντρωσης μεταναστών».

Ο ΣΥΡΙΖΑ εξέδωσε ανακοίνωση, στην οποία αναφέρει: «Οι δηλώσεις του υπουργού Προστασίας του Πολίτη περί σχεδιασμού δημιουργίας φράχτη στον Έβρο αποτελούν ένα νέο ρατσιστικό κρεσέντο της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ σε βάρος των μεταναστών και των προσφύγων.

» Το νέο σχέδιο της κυβέρνησης εντάσσεται σε μια συνολική πολιτική εξόντωσης των μεταναστών και των προσφύγων, που προσπαθεί με μέτρα καταστολής να καταστήσει την Ελλάδα προπύργιο της Ευρώπης-φρούριο, όπως επιτάσσουν η Συνθήκη του Δουβλίνου και άλλες ευρωπαϊκές αποφάσεις. Στην πράξη, ενισχύονται τα κυκλώματα διακίνησης ανθρώπων που αυξάνουν τις τιμές διαπεραίωσης των μεταναστών και συμβάλλουν έμμεσα αλλά σαφώς στην εξαθλίωσή τους.

» Οι ροές μεταναστών προς την Ελλάδα και την Ευρώπη δεν μπορούν να ανακοπούν σε μεσομακροπρόθεσμη βάση, ούτε με την καταστολή, ούτε με φράκτες στα σύνορα. Απαιτείται μια ριζικά διαφορετική πολιτική υποδοχής και ένταξης των μεταναστών και των προσφύγων στις ευρωπαϊκές κοινωνίες σε συνδυασμό με μια διεθνή πολιτική έμπρακτων μέτρων ενθάρρυνσης της παραμονής των μεταναστών στις χώρες καταγωγής τους. Θα αντισταθούμε σε μια τέτοια πολιτική σε εθνικό και σε ευρωπαϊκό επίπεδο».

 

Απάντηση Παπουτσή

«Είναι υποκρισία όταν κάποιοι μέχρι σήμερα καταγγέλλουν την Ελλάδα ότι αδυνατεί να φυλάξει τα σύνορά της σύμφωνα με τη Συνθήκη του Σένγκεν, να εμφανίζονται τώρα ως επικριτές της επειδή θέλει το αυτονόητο, να ενισχύσει τη φύλαξη των συνόρων της». Αυτό επεσήμανε μεταξύ άλλων σε δηλώσεις του ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Χρήστος Παπουτσής. Συμπλήρωσε ακόμη ότι: «Ίσως κάποιοι θα επιθυμούσαν να καταστεί η Ελλάδα κέντρο μακράς παραμονής και εξέτασης των αιτημάτων ασύλου των μεταναστών που έρχονται από όλο τον κόσμο και επιδιώκουν να φτάσουν στις άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Όμως, η ελληνική κοινωνία δεν αντέχει αυτό το βάρος. Γι αυτό παίρνουμε μέτρα και επιμένουμε στην αναθεώρηση του Κανονισμού Δουβλίνο ΙΙ που φέρνει την Ελλάδα προ δυσβάσταχτων ευθυνών».

 

 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου