ΕΛΛΑΔΑ

Πώς φτάσαμε στην αποχώρηση του Ποταμιού από το Κίνημα Αλλαγής

πώς-φτάσαμε-στην-αποχώρηση-του-ποταμι-806996

Να συνεχίσουν αυτόνομα ως Ποτάμι και όχι ως μέρος του ΚΙΝΑΛ αποφάσισαν βουλευτές και στελέχη του κόμματος του Σταύρου Θεοδωράκη καθώς υπέρ της αποχώρησης από το Κίνημα Αλλαγής ψήφισαν 97 στελέχη, «κατά» ετάχθησαν 16 ενώ υπήρξαν και πέντε λευκά.

Όπως ανέφερε ο Σταύρος Θεοδωράκης στην ομιλία του στην συνεδρίαση της ΜΕΣΥΑ του Ποταμιού, «οι τελευταίες μεγάλες αποφάσεις ελήφθησαν χωρίς τη σύμφωνη γνώμη μας. Κάποιοι θεωρούν ότι τα προβλήματα στο Κίνημα Αλλαγής δημιουργούνται από τις διαφορετικές φωνές. Είναι λάθος. Αποφάσισαν, λοιπόν, εντελώς ξαφνικά και έξω από αυτά που είχαν συμφωνηθεί να μετατρέψουν το Πολιτικό Συμβούλιο σε συμβουλευτικό όργανο. Και καλούν την Κοινοβουλευτική μας ομάδα να ταυτιστεί απολύτως με την ΚΟ της ΔΗΣΥ. Αν δεχθούμε αυτά τα τελεσίγραφα, αυτό θα σημάνει την εγκατάλειψη των ριζοσπαστικών θέσεων του Ποταμιού, στην παιδεία, στη δημόσια διοίκηση, στα δικαιώματα, στην οικονομία. Είχαμε την υποχρέωση, λοιπόν, να βρούμε μια λύση. Η απόφαση σας, η απόφασή μας – με συντριπτική πλειοψηφία -να απεμπλακούμε από το Κίνημα Αλλαγής είναι αυτή τη στιγμή η αναγκαία επιλογή».

Η κρίσιμη εξέλιξη που φαίνεται σήμανε την έναρξη της αντίστροφης μέτρησης στις σχέσεις Ποταμιού – ΚΙΝΑΛ να ξεχειλίσει ήταν η στάση του επικεφαλής του Ποταμιού απέναντι στη συμφωνία των Πρεσπών. Ο Σταύρος Θεοδωράκης είχε ξεκαθαρίσει ότι θα υπερψηφίσει τη συμφωνία, διαφωνόντας με την Φ. Γεννηματά.

Οι βουλευτές του Ποταμιού στήριξαν την πρόταση του κάνοντας ταυτόχρονα την αυτοκριτική τους, ωστόσο οι διαφωνίες δεν έλειπαν, όπως και οι εκπλήξεις, και κυρίως η στάση που κράτησε ο ευρωβουλευτής του κόμματος, Μίλτος Κύρκος, ο οποίος πρότεινε την παραμονή στο Κίνημα Αλλαγής αλλά υπό όρους.

«Η παραμονή στο Κίνημα Αλλαγής θα ήταν συνταγή αποτυχίας», αντέτεινε ο Στ. Θεοδωράκης στη δημόσια ομιλία του μετά την απόφαση της πλειοψηφίας του Ποταμιού. Πρόσθεσε ότι στην πολιτική δεν υπάρχουν εύκολες επιλογές και παραδέχθηκε ότι έχει μπροστά ανηφόρες και αναποδιές.

Για τα επόμενα βήματα μίλησε για συνεργασία με φιλελεύθερες και μεταρρυθμιστικές δυνάμεις και ανακοίνωσε συνέδριο για πολιτικές θέσεις, κυβερνητικές συνεργασίες και ηγεσία τον Οκτώβριο. Ανέφερε ότι δεν τον ενδιαφέρει να είναι βουλευτής στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας οποιουδήποτε άλλου κόμματος ούτε προτίθεται να αντικαταστήσει τους ΑΝΕΛ στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Παράλληλα, μίλησε για κατασκευασμένα σενάρια και ψέματα από τον ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ.

Άμεση ήταν η αντίδραση του ΚΙΝΑΛ το οποίο σε ανακοίνωση του έκανε λόγο για αμφιθυμίες, μπρος πίσω και μετέωρα βήματα που δεν βοήθησαν». Την ίδια στιγμή, ο Σταύρος Θεοδωράκης ήδη μετράει τις πρώτες απώλειες καθώς η πολιτική κίνηση “Μπροστά”, που συνεργάστηκε με το Ποτάμι για περίπου τρία χρόνια, ανακοίνωσε την αποχώρηση της.

«Ουσιαστική προϋπόθεση το Κίνημα Αλλαγής»

Σε κείμενο της, η πολιτική κίνηση Μπροστά εξηγεί τους λόγους: «Η σημερινή απόφαση της ΜΕ.ΣΥ.Α. για αυτόνομη πορεία του Ποταμιού έρχεται σε αντίθεση με την ενότητα του Κινήματος Αλλαγής, την οποία θεωρούμε ουσιαστική προϋπόθεση για την πολιτική ανάκαμψη του προοδευτικού χώρου, αλλά και βασική προϋπόθεση της συνεργασίας μας με το Ποτάμι από το 2015.

Στα χιλιάδες στελέχη του Ποταμιού, που ήρθαν στις κάλπες του Νοεμβρίου, που πιστεύουν ότι η διαφορετικότητα δεν είναι λόγος ρήξης και πιστεύουν ότι το Κίνημα Αλλαγής είναι ο χώρος μέσα στον οποίο μπορούν να επιβιώσουν οι ιδέες τους, τα καλούμε να συνεχίσουμε μαζί τον αγώνα.

Ευχαριστούμε το Σταύρο Θεοδωράκη και τους συνεργάτες του, τους βουλευτές, τα πολιτικά στελέχη, τους κοινοβουλευτικούς συνεργάτες και τους εθελοντές του Ποταμιού για τη συνεργασία.

Ευχόμαστε στο Ποτάμι να συνεχίσει να υπάρχει χάριν της πολυφωνίας που έχει ανάγκη η πολιτική μας ζωή».

ΚΙΝΑΛ: Προχωράμε με αυτούς που θέλουν και μπορούν

Λίγη ώρα μετά την απόφαση του Ποταμιού να αποχωρήσει από το Κίνημα Αλλαγής ήρθε η απάντηση. «Αμφιθυμίες, μπρος πίσω και μετέωρα βήματα δεν βοήθησαν. Προσωπικές στρατηγικές δεν έχουν θέση», τονίζεται χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με το ΚΙΝΑΛ:

«Ο καθένας αναλαμβάνει τις ευθύνες του απέναντι στον προοδευτικό κόσμο που απαιτεί σοβαρότητα, υπευθυνότητα και συναίσθηση της κρισιμότητας των στιγμών και του ρόλου μας. Το εγχείρημα δύσκολο, η ευθύνη όμως ακόμη μεγαλύτερη.

Όποιος υποτιμά την ανάγκη για ενότητα στο χώρο της Κεντροαριστεράς είναι σίγουρο ότι θα κριθεί από τον κόσμο της παράταξης» υπογραμμίζεται σε ανακοίνωση του Κινήματος Αλλαγής στην οποία επισημαίνει: «Το ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΑΓΗΣ είναι το κεκτημένο των εκατοντάδων χιλιάδων συνιδρυτών του που αποτελούν τους μόνους αναντικατάστατους εγγυητές της πορείας του. Ενώσαμε τον κατακερματισμένο προοδευτικό χώρο. Στόχος μας ο αυτόνομος πρωταγωνιστικός μας ρόλος, μέσα από την αύξηση της επιρροής μας και την ανατροπή των σημερινών πολιτικών συσχετισμών.

Είμαστε ο προοδευτικός πόλος απέναντι στις συντηρητικές πολιτικές της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ.

Στις εκλογές του Νοεμβρίου και στο συνέδριο του Μαρτίου, αποτυπώθηκε με σαφήνεια ότι το κίνημα αλλαγής εκφράζει τον ευρύτερο χώρο της σοσιαλδημοκρατίας, της ανανεωτικής αριστεράς και του προοδευτικού κέντρου.

Ενώσαμε και εκφράζουμε τις δυνάμεις του προοδευτικού χώρου. Υπηρετούμε την απαίτηση του προοδευτικού κόσμου για πολιτική ενότητα μέσα από τις αναγκαίες συνθέσεις.

Οι διαφορετικές απόψεις ενισχύουν τον πλουραλισμό του εγχειρήματος αρκεί να διασφαλίζουν την ενότητα και την συσπείρωση και όχι να οδηγούν στον κατακερματισμό».

Το Κίνημα Αλλαγής τονίζει ότι «Κάθε δυσκολία μας ενώνει ακόμη περισσότερο. Προχωράμε μπροστά με αποφασιστικότητα για την ισχυρή Κεντροαριστερά που θα εξασφαλίσει προοδευτικές λύσεις για τις Ελληνίδες και τους Έλληνες. Προχωράμε μπροστά με ανοιχτό πνεύμα, προσθέτοντας και πολλαπλασιάζοντας δυνάμεις, προχωράμε μπροστά με αυτούς που θέλουν και μπορούν».

Τι στάση κράτησαν βουλευτές και στελέχη του Ποταμιού

Απρόσμενη εντύπωση προκάλεσε κείμενο του ευρωβουλευτή Μίλτου Κύρκου και του ηγετικού στελέχους Γιάννη Μεΐμάρογλου στο οποίο πρότειναν την παραμονή στο Κίνημα Αλλαγής, του Ποταμιού υπό συγκεκριμένους προγραμματικούς όρους που αφορούσαν σε πέντε βασικές μεταρρυθμίσεις (Δημόσια Διοίκηση- Διακυβέρνηση, Άρση Εμποδίων Επιχειρηματικότητας, Γεωργία, Τουρισμός, Ενέργεια).

Σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση από το Ποτάμι , καθώς η συνεδρίαση ήταν κλειστή για τους δημοσιογράφους, «ο Γ. Μαυρωτάς τάχθηκε υπέρ της δυναμικής επιστροφής του Ποταμιού ενώ Ο Γ. Αμυράς είπε ότι θα πρέπει στις επόμενες ευρωεκλογές το Ποτάμι να μην είναι με τους Σοσιαλιστές και τους Δημοκράτες, αλλά με τους Φιλελεύθερους ή τον Μακρόν.

O Σπ. Δανέλλης έκανε την αυτοκριτική του και είπε ότι υπερέβαλε στις τελευταίες εμφανίσεις του και η θέση του παραμένει σταθερή για ένα ενωμένο δυνατό Ποτάμι. και ο Γρηγόρης Ψαριανός επιτέθηκε στην «ψευδεπίγραφη αριστερά του ΣΥΡΙΖΑ» όπως είπε και δήλωσε ότι θα παραμείνει σε ένα Ποτάμι που θα επιστρέψει στις αρχές του.

Από την πλευρά του ο Σπ. Λυκούδης είπε ότι δεν θα μείνει ούτε μια ώρα σε ένα κόμμα-εννοώντας το Κίνημα Αλλαγής-, που του λένε ότι όλα τα αποφασίζει ο αρχηγός και διευκρίνισε ότι «τις επόμενες μέρες θα συγκληθούν οι Μεταρρυθμιστές της Αριστεράς για να αποφασίσουν πώς θα συγχρονίσουν το βήμα τους με το Ποτάμι».

[ΑΠΕ-ΜΠΕ]

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου