ΕΛΛΑΔΑ

Τρομοκρατική επίθεση στο Πρωτοδικείο Αθηνών

τρομοκρατική-επίθεση-στο-πρωτοδικεί-468569

Mε την επικείμενη δίκη, τον Ιανουάριο, συλληφθέντων μελών της «Συνωμοσίας των Πυρήνων της Φωτιάς» συνδέουν οι αξιωματικοί της Αντιτρομοκρατικής τη βομβιστική επίθεση στο Διοικητικό Πρωτοδικείο στην οδό Λουίζης Ριανκούρ στην περιοχή των Αμπελοκήπων, που προκάλεσε εκτεταμένες ζημιές, χωρίς ευτυχώς να υπάρξουν θύματα.

Η βόμβα, σύμφωνα με όλες τις εκτιμήσεις, ήταν βάρους περίπου 40 κιλών και περιείχε μίγμα ANFO και ΤΝΤ, υλικά που είχε χρησιμοποιήσει στο παρελθόν ο «Επαναστατικός Αγώνας» στη βομβιστική επίθεση στο Χρηματιστήριο Αθηνών τον Σεπτέμβριο του 2009 και στην απόπειρα ανατίναξης της Τράπεζας Citibank τον Φεβρουάριο του ίδιου έτους στην Κηφισιά.

Ποσότητες ΑNFO είχε χρησιμοποιήσει η και οργάνωση «Συνωμοσία των Πυρήνων της Φωτιάς» στα χτυπήματα στην «Εθνική Ασφαλιστική» στη λεωφόρο Συγγρού, στην πλατεία Συντάγματος, στις φυλακές Κορυδαλλού, στα γραφεία της «Χρυσής Αυγής». Αξιωματικοί εκτιμούν ότι υπήρξε συνεργασία μεταξύ των δύο οργανώσεων.

Η βόμβα είχε τοποθετηθεί σε μπαγκαζιέρα κλεμμένης μοτοσικλέτας και βρισκόταν σταθμευμένη έξω από το κτίριο του Πρωτοδικείου στην οδό Λουίζης Ριανκούρ.

Η έκρηξη ακούστηκε σε μεγάλη ακτίνα και από το σημείο ήταν ορατοί μαύροι καπνοί. Η εικόνα από το σημείο της έκρηξης θυμίζει βομβαρδισμένο τοπίο.

Συγκεκριμένα, σημειώθηκαν εκτεταμένες ζημιές στο κτίριο του δικαστηρίου, καθώς και σε παρακείμενα κτίρια και οχήματα, ορισμένα από τα οποία έχουν καταστραφεί ολοσχερώς, ενώ άλλα έχουν αναποδογυρίσει.

Της επίθεσης προηγήθηκαν δύο προειδοποιητικά τηλεφωνήματα περίπου στις 07:38 στον τηλεοπτικό σταθμό Alter και την εφημερίδα Ελευθεροτυπία. Ο άγνωστος που τηλεφώνησε έδωσε προθεσμία 40 λεπτών, κι έτσι η αστυνομία απέκλεισε την περιοχή και εκκένωσε έγκαιρα το κτίριο των δικαστηρίων.

Η βόμβα εξερράγη δύο λεπτά μετά το χρονικό περιθώριο που έδωσε ο άγνωστος.

Εντύπωση έχει προκαλέσει το γεγονός ότι ο άγνωστος που πραγματοποίησε τα προειδοποιητικά τηλεφωνήματα ανέφερε ότι η βόμβα βρίσκεται σε μοτοσικλέτα και έδωσε τον αριθμό κυκλοφορίας της. Είναι η πρώτη φορά που γίνεται τόσο συγκεκριμένη αναφορά σε προειδοποιητικό τηλεφώνημα.

Με βάση αυτό το στοιχείο, άλλωστε, η αστυνομία ανακοίνωσε άμεσα ότι η μοτοσικλέτα είχε κλαπεί από την περιοχή του Γαλατσίου, χθες, Τετάρτη.

Οι πρώτες εκτιμήσεις αναφέρουν ότι η βόμβα είχε μεγάλη ποσότητα εκρηκτικής ύλης και πιθανότατα οι δράστες δεν ήθελαν θύματα. Έτσι, αιτιολογείται η λεπτομερής περιγραφή της μοτοσικλέτας και το αρκετά μεγάλο χρονικό περιθώριο που δόθηκε για την εκκένωση της περιοχής.

Μετά τα προειδοποιητικά τηλεφωνήματα, επί τόπου έσπευσαν και δυνάμεις της πυροσβεστικής, που έσβησαν τη φωτιά που ξέσπασε στο σημείο της επίθεσης, καθώς και ασθενοφόρο.

Στο σημείο της επίθεσης έφτασαν πυροτεχνουργοί για να συλλέξουν υπολείμματα του ωρολογιακού μηχανισμού και άνδρες της Αντιτρομοκρατικής, που ερευνούν την περιοχή και συλλέγουν μαρτυρίες.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ανάλογη επίθεση με μοτοσικλέτα έχει πραγματοποιηθεί στο υπουργείο Οικονομικών στο Σύνταγμα τον Δεκέμβριου του 2005.

Τηλεφώνημα για βόμβα στην Καλλιθέα

Στο μεταξύ ένα ακόμα τηλεφώνημα έγινε στις 9.15 το πρωί, στην εφημερίδα "Ελευθεροτυπία", που ανέφερε ότι επρόκειτο να εκραγεί βόμβα στην Α’ και Β’ Εφορία Καλλιθέας, χωρίς ο άγνωστος να αναφέρει ώρα. Η περιοχή αποκλείστηκε, το κτίριο εκκενώθηκε και διακόπηκε η κυκλοφορία στη λεωφόρο Θησέως, μεταξύ των οδών Σπάρτης και Δαβάκη, ενώ συνεργεία του τμήματος Εξουδετέρωσης Εκρηκτικών Μηχανισμών ερευνούν το κτίριο. Κατόπιν δόθηκε στην κυκλοφορία το ρεύμα της Θησέως, προς την παραλιακή και παραμένει κλειστό το ρεύμα προς Αθήνα, καθώς η έρευνα του ΤΕΕΜ συνεχίζεται, χωρίς μέχρι στιγμής να έχει βρεθεί κάτι.

Εκρηξη στην πρεσβεία της Ελλάδας στo Μπουένος Άιρες

Ενας εκρηκτικός μηχανισμός εξερράγη χθες το πρωί μπροστά από την πρεσβεία της Ελλάδας στο Μπουένος Άιρες. Η ελληνική διπλωματική αποστολή βρίσκεται στο προάστιο της Ρεκολέτα.

Η έκρηξη προκάλεσε ζημιές, αλλά όχι θύματα, έγινε γνωστό από την αστυνομία.

Σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο ΤΝ, ο εκρηκτικός μηχανισμός βρισκόταν μέσα σε πακέτο που το είχαν αφήσει άγνωστοι έξω από την είσοδο της πρεσβείας.

Ωστόσο, το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών ανέφερε ότι η έκρηξη οφείλεται σε ρίψη βόμβας μολότοφ από αγνώστους.

Σύμφωνα με το υπουργείο Εξωτερικών, στις 01:30 η έκρηξη σημειώθηκε τα ξημερώματα ώρα Αργεντινής.

Το προσωπικό της πρεσβείας δεν βρισκόταν εκείνη την ώρα στο κτίριο και δεν διέτρεξε κανένα κίνδυνο.

Σημειώνεται ότι την περασμένη εβδομάδα το υπουργείο Εξωτερικών είχε στείλει οδηγίες σε όλες της Αρχές της Εξωτερικής Υπηρεσίας για τη λήψη αυξημένων μέτρων ασφαλείας.

Eκπρόσωπος της αστυνομίας είπε ότι διεξάγεται έρευνα.

 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου