ΕΛΛΑΔΑ

Νέο θεσμικό πλαίσιο για τα δημόσια έργα

νέο-θεσμικό-πλαίσιο-για-τα-δημόσια-έργ-468700

Τη σύσταση Αρχής Ελέγχου Μελετών και Έργου, μαζί με μεταρρύθμιση της νομοθεσίας που διέπει τις μελέτες, τις αναθέσεις και τις εκτελέσεις των δημοσίων έργων προβλέπει το νομοσχέδιο του υπουργείου Υποδομών για αλλαγή του σχετικού πλαισίου.

Κατά την εισήγησή του στο Υπουργικό Συμβούλιο της Τετάρτης, ο υπουργός Δ. Ρέππας παρουσίασε τις βασικές αρχές του νομοσχέδιου για την «Τροποποίηση Συστήματος Εκπόνησης Μελετών, Εκτέλεσης Δημοσίων Έργων και Σύσταση Αρχής Ελέγχου Μελετών και Έργων».

Στο νομοσχέδιο προβλέπεται διάσπαση κάποιων κατηγοριών για νέα εξειδικευμένα αντικείμενα, δημιουργία γενικών κατηγοριών (για μελέτες κτηριακών, συγκοινωνιακών, λιμενικών και υδραυλικών έργων) και θέσπιση ειδικών κατηγοριών παρόχων υπηρεσιών.

Οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να εγγράφονται αρχικά σε τέσσερις κατηγορίες μελετών και θα εξελίσσονται περαιτέρω βάσει της αποκτώμενης εμπειρίας σε όσες κατηγορίες (και πλέον των τεσσάρων) υποστηρίζει ο τίτλος σπουδών και η αποκτηθείσα εμπειρία.

Σκοπός των νέων ρυθμίσεων, ανέφερε ο υπουργός, είναι η χορήγηση δυνατότητας επαγγελματικής διεξόδου σε μηχανικούς και άλλους επιστήμονες, με νέα εξειδικευμένα αντικείμενα, η συγκρότηση ομίλων και εταιρειών οι οποίες θα έχουν μόνιμη στελέχωση και θα αναλαμβάνουν ολόκληρη τη μελέτη τεχνικού έργου, η σύσταση εξειδικευμένων κατηγοριών παρόχων υπηρεσιών και η ορθολογική τήρηση του μητρώου, χωρίς περιττούς περιορισμούς.

Ανάθεση των μελετών

Το αρχικό στάδιο μελέτης διαχωρίζεται πλήρως από τα υπόλοιπα, όταν η μελέτη αφορά τεχνικό έργο και ο σχεδιασμός του απαιτεί τη μελέτη εναλλακτικών λύσεων (όπως η χάραξη οδοποιίας). Στην περίπτωση αυτή, ανατίθενται τρεις προκαταρκτικές μελέτες έναντι προκαθορισμένης αμοιβής.

Μετά την παραλαβή των μελετών, αδειοδοτείται περιβαλλοντικά η καλύτερη λύση και ανατίθενται τα υπόλοιπα στάδια με νέο διαγωνισμό. Όταν η μελέτη δεν απαιτεί εναλλακτικές λύσεις ανατίθενται όλα τα στάδια, που προβλέπουν οι προδιαγραφές, με την ίδια σύμβαση.

Οι διαδικασίες ανάθεσης των συμβάσεων διεξάγονται από πενταμελείς επιτροπές (ή κατ’ εξαίρεση τριμελείς, όταν κριτήριο ανάθεσης είναι η χαμηλότερη τιμή, ή όταν οι μελέτες είναι κάτω των ορίων των κοινοτικών Οδηγιών). Οι ειδικότητες των μελών αντιστοιχούν στις ανατιθέμενες κύριες κατηγορίες μελετών.

Μόνο ένα εκ των μελών προέρχεται από την αναθέτουσα αρχή, ενώ τα υπόλοιπα κληρώνονται από καταλόγους στους οποίους εγγράφονται όλοι οι μηχανικοί και άλλοι επιστήμονες, ανά Υπουργείο ή αποκεντρωμένη διοίκηση.

Ποιοτική επιλογή μελετών

Σε ό,τι αφορά την ποιότητα των μελετών, διενεργείται υποχρεωτικά ποιοτική επιλογή, σε όλους τους διαγωνισμούς μελετών και υπηρεσιών, με βάση την εμπειρία των διαγωνιζομένων και τα προσόντα των στελεχών της ομάδας μελέτης.

Το νομοσχέδιο, σύμφωνα με τον υπουργό Υποδομών, στοχεύει επίσης στην αντικειμενικοποίηση της ανάθεσης μικρών συμβάσεων, καθώς η απευθείας ανάθεση των συμβάσεων με προεκτιμώμενη αμοιβή μέχρι 30.000 ευρώ για μελέτες και 15.000 ευρώ για συμβάσεις υπηρεσιών, διατηρείται, αλλά τροποποιείται η διαδικασία.

Δεν απαιτείται πλέον να συντρέχει επείγουσα ανάγκη και ο ανάδοχος δεν επιλέγεται αυθαίρετα από την αναθέτουσα αρχή, αλλά κληρώνεται σε δημόσια κλήρωση μεταξύ όσων έχουν τα νόμιμα προσόντα και υποβάλλουν δήλωση ενδιαφέροντος.

Οι ρυθμίσεις στοχεύουν στην πάταξη της αδιαφάνειας και ευνοιοκρατίας στην ανάθεση μικρών μελετών και συμβάσεων παροχής υπηρεσιών, αφού οι απευθείας αναθέσεις δεν θα γίνονται στον εκλεκτό της αναθέτουσας αρχής, αλλά τυχαία. Έτσι εξουδετερώνεται το κίνητρο των διοικήσεων των φορέων για την καταχρηστική εφαρμογή της απευθείας ανάθεσης.

 

 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου