ΕΛΛΑΔΑ

Δύο γιατροί κατηγορούνται για τον θάνατο βρέφους στη Ρόδο

δύο-γιατροί-κατηγορούνται-για-τον-θάν-809963

Με την υπόθεση θανάτου ενός βρέφους 13 μηνών, για την οποία κατηγορούνται δύο γιατροί, θα ασχοληθεί στην προσεχή του συνεδρίαση το Τριμελές Εφετείο Πλημμελημάτων Δωδεκανήσου.

Η υπόθεση εκδικάζεται σε δεύτερο βαθμό έπειτα από έφεση που υπέβαλαν οι δύο γιατροί, οι οποίοι πριν από έναν χρόνο κρίθηκαν ένοχοι από το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Ρόδου. Το πρωτόδικο δικαστήριο, κάνοντας αποδεκτή την εισαγγελική πρόταση, έκρινε ένοχους τους δύο κατηγορούμενους γιατρούς και τους επέβαλε ποινή φυλάκισης δύο ετών με τριετή αναστολή στον καθένα, ενώ απάλλαξε από κάθε κατηγορία την ειδικευόμενη γιατρό, η οποία επίσης κατηγορούνταν στην ίδια υπόθεση.

Η υπόθεση ξεκίνησε να εκδικάζεται στις αρχές του Ιανουαρίου 2017, διεκόπη για τις 31 του ίδιου μήνα και εν συνεχεία για τις 22 Φεβρουαρίου, καθώς όμως και τότε δεν ολοκληρώθηκε η ακροαματική διαδικασία, ορίστηκε να συνεχιστεί στις 30 Μαρτίου.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, όλα ξεκίνησαν στις 29 Ιουλίου 2010, οπότε και το βρέφος εισήχθη και νοσηλεύτηκε με συμπτώματα σπασμών και έλαβε εξιτήριο την επόμενη μέρα με διάγνωση «πυρετικοί σπασμοί», ενώ δόθηκαν και οδηγίες από τους γιατρούς στους γονείς να χορηγήσουν στο βρέφος συγκεκριμένο φάρμακο για την αντιμετώπιση των σπασμών. Οι, δε, γονείς φέρονται να καθησυχάστηκαν από τους θεράποντες γιατρούς, καθώς το φαινόμενο των πυρετικών σπασμών είναι αρκετά σύνηθες σε βρέφη και παιδιά μέχρι την ηλικία των 5 ετών.

Στη συνέχεια, στις 14 Οκτωβρίου, το βρέφος εισήλθε εκ νέου για νοσηλεία, καθώς είχε παρουσιάσει σπασμούς, όχι όμως και πυρετό, και εξήλθε την επομένη μέρα με διάγνωση «απύρετοι σπασμοί». Κατά τη διάρκεια της νοσηλείας του εξετάστηκε από τους κατηγορούμενους γιατρούς, οι οποίοι έδωσαν οδηγίες αντιμετώπισης των σπασμών στους γονείς με λήψη φαρμάκου και τους έγινε και σύσταση να κάνουν στο βρέφος ηλεκτροεγκεφαλογράφημα και μαγνητική τομογραφία σε εξειδικευμένο κέντρο.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, οι γιατροί δεν επεσήμαναν τους κινδύνους στους γονείς από την καθυστέρηση διεξαγωγής των εξετάσεων και έτσι οι γονείς του βρέφους δεν έσπευσαν να τις κάνουν άμεσα, αλλά προγραμμάτισαν την επίσκεψή τους σε εξειδικευμένο κέντρο της Θεσσαλονίκης για τις 8 Νοεμβρίου 2010. Ωστόσο, το βρέφος στις 5 Νοεμβρίου 2010 παρουσίασε νέο επεισόδιο σπασμών και απεβίωσε.

Σύμφωνα με την ιατροδικαστική έκθεση νεκροψίας – νεκροτομής, η αιτία θανάτου ήταν η πνευμονική εισρόφηση εξαιτίας των επεισοδίων σπασμών, ενώ η αιτία σπασμών πιθανολογείται ότι συνδέεται με «παλαιό κάταγμα του θόλου του κρανίου που είναι συμβατό με πτώση του βρέφους, πρόσκρουση της κεφαλής σε σκληρή επιφάνεια και πιθανή επακόλουθη εγκεφαλική βλάβη».

Πηγή: rodiaki.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου