ΕΛΛΑΔΑ

Συμφώνησαν οι φαρμακοποιοί με Λοβέρδο

συμφώνησαν-οι-φαρμακοποιοί-με-λοβέρδ-468885

Σε συμφωνία κατέληξαν οι εκπρόσωποι των φαρμακοποιών της Αθήνας και του Πειραιά με τον υπουργό Υγείας, Ανδρέα Λοβέρδο, κατά τη συνάντηση στην οποία συζητήθηκαν θέματα που σχετίζονται με την απελευθέρωση του κλάδου.

Ειδικότερα, οι φαρμακοποιοί συμφώνησαν στο άνοιγμα του επαγγέλματος για τους νέους φαρμακοποιούς, επιτρέποντας τις συστεγάσεις. Οι νέοι φαρμακοποιοί μπορούν να συμμετέχουν σε ήδη υπάρχον φαρμακείο. Με τον τρόπο αυτό δεν θα αυξηθούν τα φαρμακεία, τα οποία είναι ήδη πολλά, ενώ θα δοθεί επαγγελματική διέξοδος στους νέους φαρμακοποιούς.

Συμφωνήθηκε επίσης, η έκπτωση (rebate, δηλαδή το ποσό επιστροφής από τα φαρμακεία στα ασφαλιστικά ταμεία) να είναι κλιμακωτή, αλλά να μην ισχύσει για τις πρώτες 3.000 ή 4.000 ευρώ.

Σε ό,τι αφορά στη λειτουργία το Σάββατο όλων των φαρμακείων και όχι μόνον εκείνων που εφημερεύουν, οι φαρμακοποιοί πρότειναν λειτουργία του 20%- 25% των φαρμακείων κυκλικά, από τους καταλόγους των συλλόγων, όπως ισχύει σήμερα για τις εφημερίες.

Ο υπουργός ζήτησε να επιτρέπεται η λειτουργία σε όλους, να είναι δηλαδή στην ευχέρεια του φαρμακοποιού αν θα λειτουργήσει το φαρμακείο του το Σάββατο ή όχι και το ελάχιστο ποσοστό να καθορίζει ο περιφερειάρχης αντί του οικείου συλλόγου. Οι φαρμακοποιοί, ωστόσο, παραμένουν αρνητικοί σε αυτό το σημείο.

Συμφωνήθηκε και από τις δύο πλευρές, το συγκεκριμένο ζήτημα να αντιμετωπιστεί μέχρι το τέλος του επόμενου μήνα.

Ο κ. Λοβέρδος επανέλαβε στους φαρμακοποιούς ότι "δεν θέλουμε να ανοίξουν περισσότερα φαρμακεία, επειδή όμως το μνημόνιο μιλά για άνοιγμα του επαγγέλματος, πρέπει να βρούμε ισοδύναμα μέτρα. Γι’ αυτό λέμε για λειτουργία το Σάββατο, κλιμακωτή έκπτωση και συνεργασία των φαρμακείων".

Ο διάλογος θα συνεχιστεί, τουλάχιστον έως τα μέσα Ιανουαρίου, οπότε και κατατίθεται στη Βουλή το πολυνομοσχέδιο του Υπουργείου Υγείας που περιλαμβάνει και αυτά τα θέματα. Στη σύσκεψη, συμμετείχαν ο υφυπουργός, Μιχάλης Τιμοσίδης, και ο γενικός γραμματέας του Υπουργείου, Αντώνης Δημόπουλος.

Ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής, Ανδρέας Λουράντος, ανακοίνωσε την απόφαση να μην προχωρήσουν προς το παρόν σε κινητοποιήσεις.

Σε έκτακτη γενική συνέλευση καλεί την Δευτέρα 3 Ιανουαρίου, τους εκλέκτορες και τους προέδρους των συλλόγων όλης της χώρας ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος (ΠΦΣ) μετά την συνάντηση που πραγματοποιήθηκε με τον υπουργό Υγείας κ. Ανδρέα Λοβέρδο, προκειμένου να ληφθούν αποφάσεις για την πορεία του διαλόγου σχετικά με το επάγγελμα του φαρμακοποιού. «Οποιαδήποτε τελική συμφωνία υπάρξει με το υπουργείο, θα αφορά συμφωνία επί όλου του πακέτου των προτεινομένων μέτρων, γιατί ο επιλεκτικός διαχωρισμός και η ανάδειξη συνεχώς νέων θεμάτων, αφήνει εκκρεμότητες που δημιουργούν τριβές σε βάρος της ηρεμίας του κλάδου και των χιλιάδων ασφαλισμένων και ασθενών», δηλώνει ο νέος πρόεδρος του Συλλόγου κ. Θ. Αμπατζόγλου.

Ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος δεν συμφωνεί με αναθεώρηση των πληθυσμιακών κριτηρίων διότι αυτό θα έχει σαν συνέπεια την υπερβολική αύξηση του αριθμού των φαρμακείων άρα και της δαπάνης, όπως επανειλημμένα έχει δηλώσει και ο Υπουργός.

 

 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου