ΕΛΛΑΔΑ

Δεδομένη η απόφαση για τα «κλειστά» επαγγέλματα

δεδομένη-η-απόφαση-για-τα-κλειστά-επ-468918

Η απόφαση της κυβέρνησης είναι δεδομένη, διεμήνυσε ο πρωθυπουργός, κατά την εισήγηση του στη συνεδρίαση του υπουργικού Συμβουλίου, αναφερόμενος στο προωθούμενο άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων.

Ο Γ. Παπανδρέου τόνισε ότι "η κυβέρνηση προχωρά το 2011 σε μεγάλες μεταρρυθμίσεις, που είναι δίκαιες και ωφελούν τη χώρα, το κοινωνικό σύνολο και τη μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών, αλλά που σε ορισμένες περιπτώσεις ξεβολεύουν, θίγουν επί χρόνια εδραιωμένα συμφέροντα ολίγων σε βάρος ολόκληρης της κοινωνίας, όπως είναι τα κλειστά επαγγέλματα, όπου η απόφασή μας είναι δεδομένη και με διαβούλευση προχωράμε".

Πρόσθεσε ότι "τίποτα δεν χαρίζεται", επισημαίνοντας πως "δεν θα πρέπει η ανησυχία και η απογοήτευση των πολιτών να μας οδηγήσει σε ηττοπάθεια και αναζήτηση αποδιοπομπαίων τράγων".

Υπογράμμισε ότι ο στόχος για το 2011 είναι να αποτελέσει την τελευταία χρονιά της ύφεσης και το 2012 να επανέλθει η ανάπτυξη.

Κάνοντας έναν απολογισμό του κυβερνητικού έργου το 2010, είπε: "Σταθήκαμε όρθιοι στη μεγαλύτερη κρίση του Ελληνισμού κατά την πρόσφατη ιστορία μας. Αυτό το κατάφερε ο ελληνικός λαός, γιατί χωρίς την ωριμότητα του λαού καμία κυβέρνηση δεν θα μπορούσε να τα καταφέρει από μόνη της".

"Ποτέ στο παρελθόν", ανέφερε ο κ. Παπανδρέου, "μια κυβέρνηση δεν παρήγαγε τόσο έργο σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα. Ποτέ στο παρελθόν μια κυβέρνηση δεν κλήθηκε να εφαρμόσει το πρόγραμμά της σε τόσο δύσκολες και πολλές φορές ασφυκτικές συνθήκες".

Αναφερόμενος στο 2011, τόνισε ότι οι προτεραιότητες είναι η δημιουργία ενός κράτους στην υπηρεσία του πολίτη, η επάνοδος της χώρας στην ανάπτυξη, μια κοινωνία ευνομίας, συμμετοχής, διαφάνειας και δικαιοσύνης, ένα πραγματικό κράτος πρόνοιας καθώς και η ενδυνάμωση της φωνής και του κύρους της χώρας διεθνώς.

Όπως ανέφερε ο πρωθυπουργός, η σημερινή συνεδρίαση ήταν η 31η από την αρχή του έτους και η 39η από την ανάληψη της διακυβέρνησης της χώρας.

Πιλοτικά προγράμματα

Ο πρωθυπουργός ζήτησε από τους υπουργούς από το νέο έτος να φέρνουν στο υπουργικό Συμβούλιο, πέραν των νομοσχεδίων, και κάποιες συγκεκριμένες πολιτικές προτάσεις ή κάποιο πιλοτικό και πειραματικό πρόγραμμα για τον τρόπο εφαρμογής των νομοθετικών ρυθμίσεων.

Θέλοντας να ενισχύσει το ρόλο των υφυπουργών, ανέφερε ότι οι υπουργοί καλό θα ήταν να αναθέτουν σε έναν ή περισσότερους υφυπουργούς την εισήγηση των πιλοτικών προγραμμάτων.

Ο ίδιος διευκρίνισε ότι τα πιλοτικά προγράμματα μπορούν να αφορούν στη συνταγογράφηση σ’ ένα Ταμείο, την εξοικονόμηση ενέργειας σε μια γειτονιά ή σε μια συνοικία.

"Να είναι ένα πρόγραμμα απτό και συγκεκριμένο. Μπορεί να είναι ένα νησί που θα το ‘πρασινίσουμε’, ας πούμε, με την έννοια της διαφορετικής ενεργειακής προσέγγισης, μια πιλοτική παρέμβαση σ’ ένα νοσοκομείο, μια παρέμβαση σε μια συγκεκριμένη περιοχή για την ανεργία, ένα πιλοτικό πρόγραμμα στο χώρο της παιδείας ή οπουδήποτε αλλού", είπε.

Απολογισμός

Ο πρωθυπουργός έκανε ένα σύντομο απολογισμό του κυβερνητικού έργου το 2010, έτος κατά το οποίο, όπως ανέφερε, «σταθήκαμε όρθιοι στη μεγαλύτερη κρίση του ελληνισμού κατά την πρόσφατη ιστορία μας».

Χαρακτηριστικά ανέφερε:

• Θεμελιώσαμε μια νέα εποχή για την Αυτοδιοίκηση, με τον «Καλλικράτη».

• Ξεκινήσαμε να εφαρμόζουμε το νόμο για την υποχρεωτική ανάρτηση όλων των κυβερνητικών αποφάσεων στο διαδίκτυο.

• Αναμορφώσαμε το σύστημα προσλήψεων με την καθολική υπαγωγή τους στο ΑΣΕΠ.

• Προχωρήσαμε στην επιλογή προϊσταμένων με αντικειμενικά και αξιοκρατικά κριτήρια.

• Μάθαμε επιτέλους πόσους δημόσιους υπαλλήλους έχουμε με την απογραφή.

• Φέραμε νέο φορολογικό νόμο, για την αποκατάσταση της δικαιοσύνης, με ενιαία κλίμακα φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων, με την οποία ωφελούνται τα χαμηλά εισοδήματα και επιβαρύνονται τα υψηλότερα.

• Καταργήσαμε το ΕΤΑΚ και πλέον φορολογείται μόνο η μεγάλη ακίνητη περιουσία.

• Αναγκάσαμε τους ιδιοκτήτες offshore με ακίνητα να καταβάλουν υψηλότατο φόρο 15%.

• Μειώσαμε τη φορολόγηση των κερδών των επιχειρήσεων που δεν διανέμονται, αλλά επανεπενδύονται για θέσεις εργασίας.

• Θέσαμε σε ισχύ δεκάδες νέα προγράμματα, με στόχο την καταπολέμηση της ανεργίας και τη στήριξη θέσεων εργασίας, ειδικά για τους νέους και τις ευάλωτες ομάδες.

• Επεκτείναμε την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη στους συμπολίτες μας που είναι άνεργοι.

• Φέραμε για πρώτη φορά στη χώρα μας το θεσμό του ολοήμερου νοσοκομείου.

• Αλλάξαμε το ασφαλιστικό σύστημα και εξασφαλίσαμε τη βιωσιμότητα των ασφαλιστικών ταμείων για τις μελλοντικές γενιές.

• Ξεκινήσαμε την ηλεκτρονική συνταγογράφηση, με αποτέλεσμα τη θεαματική μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης.

• Προωθήσαμε την επιτάχυνση της ανάπτυξης των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, αλλάζοντας το παραγωγικό πρότυπο της χώρας.

• Δίνουμε κίνητρα εξοικονόμησης ενέργειας στα σπίτια, για να μειωθεί το κόστος για το νοικοκυριό.

• Τελειώσαμε με το καμποτάζ και ανοίξαμε και παραδώσαμε στους πολίτες Ολυμπιακά Ακίνητα που ήταν κλειστά επί σειρά ετών.

• Ενισχύσαμε τη διαφάνεια στο δημόσιο βίο, με αυστηρούς νόμους για κάθε κρατικό αξιωματούχο.

• Αλλάξαμε τον τρόπο επιλογής της ηγεσίας της Δικαιοσύνης, για να υπάρξει δημοκρατική νομιμοποίηση και μεγαλύτερη ανεξαρτησία και διαφάνεια.

• Στον αγροτικό τομέα, για πρώτη φορά, πληρώθηκαν τον Οκτώβριο οι επιδοτήσεις.

• Απελευθερώσαμε τις αστυνομικές δυνάμεις για να επιτελέσουν το πραγματικό τους έργο, δημιουργώντας, παραδείγματος χάρη, την ομάδα δίκυκλης αστυνόμευσης «ΔΙΑΣ», που έφερε απτά αποτελέσματα στη βελτίωση της ασφάλειας.

• Ξεκινήσαμε δυναμικά στην παιδεία, για μεγάλες αλλαγές. Πέντε χιλιάδες αποσπασμένοι εκπαιδευτικοί επέστρεψαν στα σχολεία, χωρίς κενά, χωρίς ελλείψεις σε βιβλία. Το ψηφιακό σχολείο είναι πια πραγματικότητα και έπεται το Πανεπιστήμιο.

Παράλληλα, ζήτησε από τους υπουργούς να εκπονήσουν πιλοτικά-πειραματικά προγράμματα σχετικά με τα νομοσχέδια που προωθούν.

 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου