ΕΛΛΑΔΑ

Σκοτώθηκε δουλεύοντας στο υπουργείο Εργασίας

σκοτώθηκε-δουλεύοντας-στο-υπουργείο-851206

Αλλοδαπός έχασε της ζωή του εξαιτίας των μη επαρκών μέτρων ασφαλείας από την εταιρεία που είχε αναλάβει εργασία καθαριότητας στο κτίριο του υπουργείου Εργασίας.

Συγκεκριμένα ο 44χρονος Αιγύπτιος Εmad Aziz έχασε τη ζωή του πέφτοντας από τον τρίτο όροφο, ενώ καθάριζε τα τζάμια της Γενικής Γραμματείας Διαχείρισης Κοινοτικών Πόρων.

Από την έρευνα του Σώματος Επιθεωρητών Εργασίας προέκυψε ότι η εταιρεία που είχε αναλάβει την συγκεκριμένη εργασίας δεν είχε λάβει τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας, ενώ ταυτοχρόνως παραβίαζε την εργατική νομοθεσία αφού δεν είχε δηλώσει την απασχόληση του άτυχου εργάτη (αδήλωτη εργασία).

Οργή από Αντιπολίτευση και συνδικαλιστές

«Δεν είναι δυνατόν ο θεματοφύλακας των κανόνων για την υγεία και την ασφάλεια των εργαζομένων, να αμελεί τόσο εγκληματικά τον έλεγχο στις ίδιες τις εγκαταστάσεις του» τονίζει η Νέα Δημοκρατία, μιλώντας για εργατικό δυστύχημα που συγκλονίζει και δημιουργεί πολλά ερωτηματικά.

Όπως δήλωσε ο υπεύθυνος του τομέα Εργασίας της ΝΔ, Ιωάννης Βρούτσης: «Το εργατικό ατύχημα της 19ης Δεκεμβρίου, στο επί της οδού Κοραή κτίριο του Υπουργείου Εργασίας, που είχε ως αποτέλεσμα το θάνατο ενός αλλοδαπού εργαζόμενου, πατέρα τεσσάρων παιδιών, συγκλονίζει και δημιουργεί πολλά ερωτηματικά. Σοκάρουν, όμως, ακόμα περισσότερο, οι συνθήκες κάτω από τις οποίες έχασε την ζωή του ο άτυχος εργαζόμενος σε εταιρεία καθαρισμού».

«Πόση ασφάλεια άραγε μπορούν να αισθάνονται οι εργαζόμενοι της χώρας μας όταν βλέπουν να συμβαίνουν τέτοια ατυχήματα ακόμα και στο ίδιο το κτίριο του Υπ. Εργασίας; Το στοίχημα της Υγείας και της Ασφάλειας των εργαζομένων στην πατρίδα μας δεν κερδίζεται με μεγαλόστομες διακηρύξεις και θεωρητικές εξαγγελίες. Κατοχυρώνεται μόνο με συστηματική δουλειά, ενίσχυση των ελεγκτικών μηχανισμών και περισσότερους στοχευμένους ελέγχους.

Για δολοφονία που έγινε με κυβερνητικές πλάτες δεν διστάζει να μιλήσει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Όπως δήλωσε ο υπεύθυνος εργατικής πολιτικής, Δημ. Στρατούλης «Είναι απαράδεκτο και κυριολεκτικά απίστευτο στο ίδιο το υπουργείο Εργασίας να διενεργείται δολοφονικό δουλεμπόριο με θύμα αυτή τη φορά μετανάστη εργάτη που σκοτώθηκε καθαρίζοντας μέσω παράνομης εργολαβίας τα τζάμια κτιρίου του στην οδό Κοραή 4.»

»Είναι χίλιες φορές πιο εξωφρενικό και απαράδεκτο το υπουργείο Εργασίας να αποκρύπτει επί 9 ολόκληρες μέρες θανατηφόρο ατύχημα που έγινε σε δικούς του χώρους».

Την αξιοπιστία της δέσμευσης του υπουργείου εργασίας να προστατεύει τα θεμελιώδη εργασιακά δικαιώματα όταν «αποτυγχάνει να ελέγξει τι συμβαίνει ακόμα και στα ίδια του τα κτίρια» αμφισβητεί η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμμαχίας Ντόρα Μπακογιάννη.

Όπως αναφέρει στην ανακοίνωσή της: «Στην Ελλάδα το σύστημα τελικώς, δεν λειτουργεί. Αυτό δείχνει η τραγική υπόθεση ενός ακόμη θανάτου ανασφάλιστου Αιγύπτιου οικονομικού μετανάστη του Ασίζ Εμαντ ο οποίος εργαζόταν σε συνεργείο καθαρισμού κτιρίου του Υπουργείου Εργασίας. Το επιβεβαιώνει με εξοργιστικό τρόπο η προκλητική στάση της ηγεσίας του αρμόδιου Υπουργείου Εργασίας, με την μη έκδοση έστω και μιας τυπικής ανακοίνωσης δέκα μέρες μετά το συμβάν».

Για τεράστιες ευθύνες της κυβέρνησης για τα εργατικά ατυχήματα μιλά το ΠΑΜΕ.

Όπως σημειώνει σε ανακοίνωσή του: «Μέρα τη μέρα αθροίζονται ολοένα και περισσότερα ονόματα εργατών στη λίστα των θανατηφόρων εργατικών ατυχημάτων. Ο θάνατος του Αιγύπτιου μετανάστη εργάτη Ασιζ Εμάντ μέσα σε κτίριο του Υπουργείου Εργασίας και μάλιστα Κυριακή, αποκαλύπτει για άλλη μια φορά τις τεράστιες ευθύνες της κυβέρνησης για τα εργατικά ατυχήματα».

 

 

 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου