ΕΛΛΑΔΑ

«Τα φαρμακεία θα πρέπει να λιγοστέψουν»

τα-φαρμακεία-θα-πρέπει-να-λιγοστέψου-851206

Αμετακίνητος εμφανίστηκε την Τρίτη ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος όσον αφορά στο άνοιγμα του επαγγέλματος των φαρμακοποιών, υποστηρίζοντας πως «τα φαρμακεία στην Ελλάδα είναι πάρα πολλά και θα πρέπει να λιγοστέψουν, ενώ οι φαρμακοποιοί θα πρέπει να δουν μία εκλογίκευση του κέρδους τους».

Ο κ. Λοβέρδος εκτίμησε ότι κατά τη συνάντησή του με τους εκπροσώπους των φαρμακοποιών, σήμερα Τετάρτη, θα βρεθεί λύση σε όλα τα ζητήματα.

Ο κ. Λοβέρδος σημείωσε ότι η κυβέρνηση επιδιώκει άνοιγμα που να ευνοεί και τους ίδιους τους επαγγελματίες, αλλά να πηγαίνει και την Ελλάδα μπροστά.

Αναφορικά με το κέρδος των φαρμακοποιών, τόνισε ότι πρότασή του ήταν αντί για μείωση να πάμε στην επιστροφή, υπό την προϋπόθεση όμως ότι τα ταμεία θα πληρώνουν στην ώρα τους. Όσο για το ποσό της επιστροφής ο κ. Λοβέρδος είπε ότι υπάρχει προς το παρόν διαφωνία, αλλά όπως είπε, «δεν είναι αξεπέραστη».

Απαντώντας στις αντιρρήσεις για τη λειτουργία των φαρμακείων τα Σάββατα ο κ. Λοβέρδος υποστήριξε ότι είναι απαράδεκτος ο ισχυρισμός ότι δεν πρέπει να ανοίγουν επειδή είναι κλειστά τα ασφαλιστικά ταμεία, «λες και τα φαρμακεία δουλεύουν για τα ταμεία».

Όσον αφορά στο θέμα της κληρονομικότητας, σημείωσε ότι το επιχείρημα των φαρμακοποιών έχει σοβαρές πτυχές και παρακολουθείται με σεβασμό.

Ερωτηθείς για αποσπάσεις υπαλλήλων στο υπουργείο Υγείας, ο κ. Λοβέρδος κατήγγειλε «κινήσεις για ρουσφέτια».

«Μου φέρνουν πράξεις για αποσπάσεις υπαλλήλων από νοσοκομεία. Είπα να μη διανοηθεί κανείς να μου ξαναφέρει τέτοια χαρτιά γιατί δε θα τα υπογράψω και θα αρχίζω να κοιτάω ποιος προωθεί αυτές τις πράξεις. Και τώρα που μιλάμε γίνονται κινήσεις για ρουσφέτια» ανέφερε χαρακτηριστικά.

 

Στα Δικαστήρια για τις προμήθειες

Στα δικαστήρια αναμένεται να λυθεί η διαφωνία υπουργείου Υγείας και προμηθευτών των νοσοκομείων. Οι προμηθευτές αρνούνται να κάνουν 20% έκπτωση για μέρος των οφειλών του 2010, όπως τους ζήτησε ο υπουργός, κ. Ανδρέας Λοβέρδος. Ουσιαστικά πρόκειται για συνολικό ποσό 300 εκατ. ευρώ, τα 150 εκατομμύρια εκ των οποίων αφορούν προμήθεια υλικών και τα υπόλοιπα φαρμάκων. «Αν εξοικονομήσουμε 250 εκατ. ευρώ το 2011, ίσως δεν χρειαστεί να αλλάξουμε το σύστημα προμηθειών», δήλωσε σχετικά ο κ. Λοβέρδος στη συνάντηση που είχε το πρωί με εκπροσώπους των προμηθευτών, υπονοώντας ότι σε μία τέτοια περίπτωση ίσως να μην μπουν οι ιδιώτες στο «παιχνίδι» της διαδικασίας των προμηθειών, όπως σχεδιάζει η κυβέρνηση. Ο υπουργός Υγείας σημείωσε επίσης ότι έπειτα από συνεργασία που είχε με τον υπουργό Οικονομικών, κ. Γιώργο Παπακωνσταντίνου, συμφωνήθηκε οι προμηθευτές στον χώρο των νοσοκομείων να πληρώνονται το 2011 εντός 45 ημερών από την ημέρα που παραδίδουν τα υλικά.

 

 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου