ΕΛΛΑΔΑ

Πρόστιμα – φωτιά για παράνομη στάθμευση

πρόστιμα-φωτιά-για-παράνομη-στάθμευ-469351

Πρόστιμα-φωτιά αλλά και μειώσεις προωθεί το υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων για τον νέο Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας.

Οι αλλαγές, μέσω του Εθνικού Συμβουλίου Οδικής Ασφάλειας, αναμένεται να ολοκληρωθούν τους επόμενους μήνες, με στόχο πριν το καλοκαίρι του 2011 η κυβέρνηση να παρουσιάσει το νέο θεσμικό πλαίσιο, το οποίο θα αντικαταστήσει τον ΚΟΚ του 2007.

Ειδικότερα, σύμφωνα με πληροφορίες, το υπουργείο έχει προτείνει να αυξηθεί κατά 50% το πρόστιμο για τη στάθμευση σε ράμπα, και από 150 ευρώ να πάει σε 325 ευρώ, για τη στάθμευση σε πεζοδρόμιο-διάβαση πεζών από 80 ευρώ να πάει σε 120, η παρεμπόδιση κυκλοφορίας τραμ από 150 ευρώ να πάει σε 225, οι αυτοσχέδιοι αγώνες από 700 ευρώ να πάνε 1.050 και το διπλοπαρκάρισμα από 40 ευρώ να κοστίζει 60.

Επίσης, το υπουργείο προτείνει τη μείωση κατά 30% των προστίμων της παραβίασης ωραρίου τροφοδοσίας και απόρριψης αντικειμένων, τα οποία από 400 ευρώ να πάνε στα 280, στην παραβίαση του ορίου ταχύτητας η επιβολή της ποινής θα είναι αναλογική, ενώ για τους επαγγελματίες οδηγούς η αφαίρεση αδειών οδήγησης θα μειωθεί από 20 ή 60 ημέρες σε 10 ή 30 ημέρες. Επίσης, το πρόστιμο της έλλειψης μέτρων παθητικής ασφάλειας από 700 ευρώ θα πέσει σε 490 ευρώ για ΕΔΧ.

Στο νομοσχέδιο που θα κατατεθεί τους επόμενους μήνες στη Βουλή, αναμένεται ότι θα υπάρχει πρόταση να συμπεριληφθεί, για πρώτη φορά, σήμανση και για τα ποδήλατα.

Ο ΚΟΚ παραμένει αυστηρός για τις εγκληματικές παραβάσεις, όπως παραβίαση ερυθρού σηματοδότη, παραβίαση stop, παραβίαση σιδηροδρομικών διαβάσεων, επικίνδυνους ελιγμούς και οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ.

«Στόχος είναι η πρόληψη και όχι η είσπραξη χρημάτων», δήλωσε ο υφυπουργός Σπύρος Βούγιας.

 

 

 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου