ΕΛΛΑΔΑ

Τσίπρας σε Παυλόπουλο: Εχουμε συμφωνία Ελλάδας -ΠΓΔΜ

τσίπρας-σε-παυλόπουλο-εχουμε-συμφωνί-818249

«Εχουμε συμφωνία Ελλάδας-ΠΓΔΜ» ενημέρωσε ο Αλέξης Τσίπρας τον Προκόπη Παυλόπουλο, μετά το τηλεφώνημα του Ζόραν Ζάεφ.

Οπως είπε ο Ελληνας πρωθυπουργός, πρόκειται για συμφωνία με σύνθετη ονομασία, με γεωγραφικό προσδιορισμό, έναντι όλων ενώ περιλαμβάνει και συνταγματική αναθεώρηση του γειτονικού κράτους. Σύμφωνα με τα όσα έχουν διαρρεύσει η ονομασία είναι το Severna Makedonija (Βόρεια Μακεδονία).

Σύμφωνα με πληροφορίες, η προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή για το Σκοπιανό, την οποία προανήγγειλε ο πρωθυπουργός, θα γίνει Πέμπτη ή Παρασκευή, αμέσως μετά την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου με τα προαπαιτούμενα.

Συνάντηση με Παυλόπουλο και διάγγελμα

Η συνάντηση Παυλόπουλου-Τσίπρα συνεχίζεται, με τον πρωθυπουργό να ενημερώνει τον πρόεδρο της Δημοκρατίας για όλες τις λεπτομέρειες της συμφωνίας. Είχε προηγηθεί η δεύτερη τηλεφωνική επικοινωνία του Αλέξη Τσίπρα με τον Ζόραν Ζάεφ.

18:37 Ο διάλογος Τσίπρα-Παυλόπουλου μπροστά στις κάμερες:

  • Αλέξης Τσίπρας: «Ηρθα λίγο ξαφνικά. Κατανοώ τις δυσκολίες με τα ΜΜΕ. Νομίζω όμως ότι είναι για καλό σκοπό, μεταφέρω καλά νεά. Καταλήξαμε σε συμφωνία με τον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ για ένα θέμα που μας απασχολεί πάρα πολλά χρόνια, για τη διαφορά που έχουν οι δύο χώρες σε ό,τι αφορά την ονομοσία

    Εχουμε συμφωνία, θα έλεγα μια καλή συμφωνία, για αυτό είμαι χαρούμενος, η οποία καλύπτει όλες τις προϋποθέσεις που έθεσε η ελληνική πλευρά. Προϋποθέσεις που αποτελούν τους βασικούς άξονες της εθνικής γραμμής επί δύο δεκαετίες. Σύνθεση ονομασία, με γεωγραφικό προσδιορισμό, erga omnes. Πράγμα που σημαίνει ότι οι γείτονές μας αναλαμβάνουν την υποχρέωση για συνταγματική αναθεώρηση. Το σημαντικότερο είναι ότι έχουμε συμφωνία που προβλέπει τις αλλαγές στο Σύνταγμα- πέρα από την ονομασία- και στα σημεία που εκπέμπουν αλυτρωτισμό. Σημαντικότερο όλων είναι ότι κατοχυρώνεται η ιστορική κληρονομιά και η πολιτισμική παρακαταθήκη της αρχαίας Μακεδονίας που στο παρελθόν προσπάθησαν να την οικειοποιηθούν, κάτι που αποτελούσε διαρκές εμπόδιο ανάμεσα στους δύο λαούς.

    Είναι σημαντική και θετική εξέλιξη. Η συμφωνία προβλέπει ότι θα τεθεί σε ισχύ αφότου η άλλη πλευρά εκπληρώσει τις βασικές προϋποθέσεις, τη συνταγματική αναθεώρηση. Κάτι που κατοχυρώνει τις θέσεις που έχουμε βάλει. Άρα θα πρέπει στο εξής αυτή η καλή συμφωνία, που είναι θετική εξέλιξη και για την περιοχή, να υλοποιηθεί από τους γείτονες. Είστε ο πρώτος που ενημερώνω. Στη συνέχεια θα ενημερώσω τους πολιτικούς αρχηγούς και στη συνέχεια θα ζητήσω από τον πρόεδρο της Βουλής να διεξαχθεί ειδική συνεδρίαση για να ενημερώσω τη Βουλή. Είναι χρέος όλων να αποτιμήσουμε με νηφαλιότητα αυτή τη συμφωνία που αποτελεί ιστορικό βήμα».

  • Προκόπης Παυλόπουλος: «Ευχαριστώ για την τήρηση της κοινοβουλευτικής τάξης στα μεγάλα μας θέματα. Να τονίσω πως στο εξής είναι σαφές πως η ευθύνη για το αν πραγματικά η γειτονική χώρα εννοεί την τήρηση αυτών των προϋποθέσεων που έχουμε θέσει εναπόκειται σε εκείνη

    Είναι ανάγκη να επαναλάβω ότι αυτή η εθνική θέση- ότι προϋπόθεση είναι η αναθεώρηση του συντάγματος της ΠΓΔΜ- δεν είναι μόνο επειδή από αυτή θα κριθεί η συμφωνία, αλλά το κυριότερο ότι η Ελλάδα, μέσα από αυτό, δείχνει τον σεβασμό, ως δημοκρατική και ευρωπαϊκή χώρα, για το γειτονικό κράτος.

    Θα ήταν αδιανόητο για εμάς να οδηγείται μια χώρα να αποδεχθεί πράγματα αντίθετα του συντάγματος. Εναπόκειται στην ΠΓΔΜ να κάνει πράξη και σε συνταγματικό επίπεδο αυτά για τα οποία δεσμεύθηκε.

    Εφόσον τα τηρήσει, αυτός ο σεβασμός της ιστορίας- που τόσο καιρό είχε κακοπάθει από την ανεύθυνη στάση ορισμένων ηγετών της- θα είναι ένα καλό διαβατήριο για την πορεία της. Είναι καλό για αυτόν τον λαό να συμμορφωθεί με την ιστορία. Θέλουμε καλή γειτονία και αυτή ξεκινά από τον σεβασμό στην ιστορία και στο διεθνές δίκαιο».

Ακολούθως, ο πρωθυπουργός θα ενημερώσει τους πολιτικούς αρχηγούς και τον πρόεδρο της Βουλής και θα απευθύνει διάγγελμα στον ελληνικό λαό για τις λεπτομέρειες της συμφωνίας.

  • 18: 30 Τσίπρας σε Παυλόπουλο: Τα νέα είναι καλά, υπάρχει συμφωνία
  • 18:25: Υπάρχει συμφωνία Κυβερνητικός αξιωματούχος ενημέρωσε τους δημοσιογράφους: «Υπάρχει συμφωνία, τηρεί όλες τις προϋποθέσεις: Erga omnes και συνταγματική αναθεώρηση»
  • 18:10: Ο πρωθυπουργός βγαίνει από το Μαξίμου και πάει στο προεδρικό μέγαρο για την συνάντηση με τον Προκόπη Παυλόπουλο.
  • Κατευθυνόμενος προς το προεδρικό μέγαρο οι δημοσιογράφοι ρώτησαν τον Αλέξη Τσίπρα αν έχουμε συμφωνία. «Μα δεν έχουμε να πούμε τώρα κάτι άλλο με τον πρόεδρο» απάντησε ο πρωθυπουργός χαμογελαστός, επίβεβαιώνοντας ουσιαστικά την ύπαρξη συμφωνία με την ΠΓΔΜ.

  • 18:00: Ο Ζόραν Ζάεφ θα απευθύνει και εκείνος διάγγελμα στις 19:30 ώρα Ελλάδος, σύμφωνα με ανεπίσημες πληροφορίες.

  • 17:53: Η προεδρία ανακοίνωσε πριν από λίγο: «Ο ΠτΔ Προκόπης Παυλόπουλος σήμερα Τρίτη 12 Ιουνίου 2018 και ώρα 18:00 θα δεχθεί σε ακρόαση τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα».
  • 17:39: Ο Ζόραν Ζάεφ επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον Αλέξη Τσίπρα.

Αμέσως μετά ο πρωθυπουργός θα κάνει διάγγελμα για τη συμφωνία που θα υπογράψουν οι δύο πλευρές για την ονομασία των Σκοπίων, συμβολικά, στις Πρέσπες, το Σάββατο, σύμφωνα με πληροφορίες.

«Κλειδώνει» το «Severna Makedonijα»

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, το όνομα θα είναι το Severna Makedonija, δηλαδή το «Βόρεια Μακεδονία». Είναι το όνομα που πιθανότατα αποδέχονται οι γείτονες και αποτελεί επιλογή του Ζόραν Ζάεφ, ο οποίος επιλέγει από τρεις εναλλακτικές: NOVA, GORNA, SEVERNA.

Ο Καμμένος δεν ψηφίζει αλλά δεν αποχωρεί από την κυβέρνηση

Από την πλευρά του, ο Πάνος Καμμένος έδωσε συνέντευξη Τύπου στα γραφεία των ΑΝΕΛ, στην οποία ξεκαθάρισε ότι το κόμμα του δεν πρόκειται να ψηφίσει συμφωνία που θα περιέχει το όνομα «Μακεδονία», ωστόσο τόνισε ότι δεν θα φύγει από την κυβέρνηση. Μάλιστα, έκανε την εκτίμηση ότι η συμφωνία δύσκολα θα περάσει από τους Σκοπιανούς.

Στην κυβέρνηση έχει ξεκινήσει ο σχεδιασμός για να διαχειριστούν πολιτικά τον ερχομό της πιθανής συμφωνίας. Σύμφωνα με πληροφορίες του iefimerida, Αλέξης Τσίπρας και Πάνος Καμμένος είχαν μακρά συνομιλία την Δευτέρα το πρωί. Ο κ. Καμμένος φέρεται να εξέφρασε την πάγια θέση του ότι αρνείται να ψηφίσει ονομασία με το όνομα «Μακεδονία», πλην όμως το Μαξίμου εξακολουθεί να διαμηνύει ότι παρά το υπάρχον πολιτικό πρόβλημα να μην στηρίζει ο κυβερνητικός εταίρος, δεν υπάρχει κανένα ζήτημα κυβερνητικής συνοχής. Όπερ και σημαίνει ότι η πολιτική συμβίωση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ θα συνεχιστεί κανονικά.

Αντιδράσεις από τη ΝΔ – Συνάντηση με Παυλόπουλο ζήτησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Άμεση συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο, ζήτησε ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης.
Ειδικότερα, ο κ. Μητσοτάκης, στις 10 το πρωί της Τρίτης επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και ζήτησε άμεση συνάντηση μαζί του, η οποία θα γίνει εντός της ημέρας. Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, το αίτημα του προέδρου της ΝΔ αφορά στις εξελίξεις στο Σκοπιανό.

Στη ΝΔ μιλούν για μεθόδευση της κυβέρνησης, καθώς βλέπουν ότι η συμφωνία θα επικυρωθεί στις Πρέσπες, θα περάσει από το σκοπιανό κοινοβούλιο, θα πάρει το πράσινο φως για ΝΑΤΟ και ΕΕ, αλλά η ίδια συμφωνία δεν θα έρθει στην ελληνική βουλή, παρά μόνο μετά το δημοψήφισμα στην ΠΓΔΜ, τον ερχόμενο Οκτώβριο πιθανότατα.

Πηγή: iefimerida.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου