ΕΛΛΑΔΑ

Αισιοδοξία για συμφωνία με τους φαρμακοποιούς

αισιοδοξία-για-συμφωνία-με-τους-φαρμα-470554

Αισιόδοξος ότι την ερχόμενη Δευτέρα, κιόλας, κυβέρνηση και φαρμακοποιοί θα καταλήξουν σε συμφωνία για την απελευθέρωση του επαγγέλματος εμφανίστηκε ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Λοβέρδος.

"Παρ’ όλες τις απειλές, τη Δευτέρα θα έχουμε μια συμφωνία και μια αξιοπρεπή λύση η οποία θα πάρει το δρόμο της Βουλής. Νομίζω ότι ήδη διαμορφώνουν τελικές απόψεις σήμερα ή αύριο", δήλωσε στο ραδιοφωνικό σταθμό Flash 96.

Όταν κάναμε τη συζήτηση, αυτή την έντονη συζήτηση την περασμένη Δευτέρα νομίζω, τους είπα εάν ο κλάδος τους διαθέτει προτάσεις με ισοδύναμα μέτρα, θέλουν την άδεια, θέλουν κάτι άλλο, να το προτείνουν, να διαμορφώσουμε μια τελική λύση, να τη συμφωνήσουμε μεταξύ μας» δήλωσε ο υπουργός.

Οι φαρμακοποιοί πραγματοποιούν το απόγευμα της Δευτέρας γενική συνέλευση.

Ο υπουργός εμφανίστηκε διαλλακτικός, λέγοντας πως "αν ο κλάδος τους διαθέτει προτάσεις με ισοδύναμα μέτρα, θέλουν την άδεια, θέλουν κάτι άλλο, να το προτείνουν, να διαμορφώσουμε μια τελική λύση, να τη συμφωνήσουμε μεταξύ μας".

Στην ίδια συνέντευξη άφησε και αιχμές για τα κίνητρα των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ που κατακεραύνωσαν τον προϋπολογισμό, αλλά τον υπερψήφισαν. "Θα στήριζα την κυβέρνηση και από τα έδρανα της Βουλής", είπε.

Έκτακτη γενική συνέλευση για τη Δευτέρα έχουν προγραμματίσει οι φαρμακοποιοί οι οποίοι προσανατολίζονται σε κινητοποιήσεις αντιδρώντας στο "άνοιγμα" του επαγγέλματός τους.

Οι προμηθευτές

Οι προμηθευτές εμφυτεύσιμου ορθοπαιδικού υλικού δηλώνουν ότι «αδυνατούν να δώσουν την όποια έκπτωση.

«Ωμό εκβιασμό» χαρακτηρίζει ο Πανελλήνιος Σύλλογος Προμηθευτών Εμφυτεύσιμου Ορθοπαιδικού Υλικού (ΠΑΣΥΠΟΥ) το τελεσίγραφο του υπουργού Υγείας για επιπλέον έκπτωση κατά 20% στις προμήθειες του 2010, ενώ προετοιμάζεται για άμεση διακοπή των προμηθειών των νοσοκομείων, καθώς, όπως δηλώνουν μέλη του Συλλόγου, «το κράτος αποδεικνύει για άλλη μια φορά όχι μόνο την αναξιοπιστία του αλλά και την επιπολαιότητά του, καθώς αδυνατεί να αντιληφθεί τους κινδύνους που οι πράξεις του ενέχουν για τη δημόσια υγεία».

Σύμφωνα με τον ΠΑΣΥΠΟΥ, κατά τη διάρκεια του 2010 οι τιμές των προϊόντων των προμηθειών ορθοπεδικού υλικού έχουν υποστεί εκπτώσεις, 20%-35% από τις αρχές του 2010 και μετά και 35%-55% ακολούθως μετά την εφαρμογή του Παρατηρητηρίου Tιμών.

«Με τον τωρινό εκβιασμό του υπουργείου Υγείας», επισημαίνει ο ΠΑΣΥΠΟΥ, «είναι σαφές ότι οι ελληνικές επιχειρήσεις υποχρεώνονται να διακόψουν τη λειτουργία τους, με αυτονόητες συνέπειες για τους Έλληνες ασθενείς, τη δημόσια υγεία και στη συνέχεια την ανεργία, τα έσοδα του Δημοσίου μέσω των φόρων, ΦΠΑ κ.τ.λ.».

Οι προμηθευτές εμφυτεύσιμου ορθοπαιδικού υλικού δηλώνουν ότι «αδυνατούν να δώσουν την όποια έκπτωση και καλούν τον υπουργό Υγείας να προχωρήσει τις πληρωμές των παλιών (2005-2009) και των νέων (2010) χρεών των νοσοκομείων άμεσα μέχρι την 31/12/2010 όπως άλλωστε και ο ίδιος έχει δεσμευθεί».

 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου