ΕΛΛΑΔΑ

Δεν εξετάζεται λύση επίταξης στις μεταφορές

δεν-εξετάζεται-λύση-επίταξης-στις-μετ-851206

Η επίταξη είναι το έσχατο μέσο και η κυβέρνηση δεν το συζητάει στην παρούσα φάση, δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής αναφερόμενος στις κινητοποιήσεις των εργαζομένων στα μέσα μαζικής μεταφοράς.

Στην τελευταία για το 2010 συνάντησή του με τους πολιτικούς συντάκτες, πρόσθεσε πως «όλοι έχουν συναίσθηση της ευθύνης και τα σφάλματα του παρελθόντος δεν αφορούν μόνο την κυβέρνηση, αλλά και τους εργαζόμενους και αντιμετωπίζονται με διάλογο».

Για σήμερα Πέμπτη οι εργαζόμενοι σε μετρό, τρόλεϊ, ΗΣΑΠ και τραμ θα πραγματοποιήσουν στάσεις εργασίας από την έναρξη της βάρδιας έως τις 09:00 και από τις 22:00 έως τη λήξη της βάρδιας. Τα λεωφορεία θα εκτελούν δρομολόγια από τις 09.00 έως τις 21.00. Στάση εργασίας και στον Προαστιακό από τις 11 μέχρι τις 4 το απόγευμα.

Προσδιορίζοντας τους στόχους και τις προτεραιότητες της κυβέρνησης για τη νέα χρονιά, είπε: «Το 2011 θα είναι χρονιά μεγάλων αλλαγών και εμπέδωσης του κράτους δικαίου, χρονιά ορόσημο για την έξοδο της χώρας από την κρίση».

Κάνοντας έναν απολογισμό για τη χρονιά που φεύγει είπε ότι το 2010 ήταν «η πιο δύσκολη της μεταπολίτευσης, με την κυβέρνηση να δίνει προτεραιότητα στο να σωθεί η χώρα από τη χρεοκοπία και να το επιτυγχάνει».

Ερωτηθείς για τις επιφυλάξεις και την κριτική της Βάσως Παπανδρέου ότι δύσκολα θα επιτευχθούν οι στόχοι του προϋπολογισμού, εξέφρασε τη βεβαιότητά του ότι ο προϋπολογισμός θα εφαρμοστεί πλήρως, καθώς συμβάλλει στην ενίσχυση της αξιοπιστίας της χώρας.

Όσον αφορά το εάν θα είναι ψήφος εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση η ψήφος των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ, μετά την κριτική και τις αιχμές που ακούστηκαν από ορισμένους εξ αυτών, πρόσθεσε ότι «η συζήτηση για την κυβέρνηση είναι οξυγόνο και λαμβάνεται υπόψη η γνώμη και η αγωνία των βουλευτών, αλλά δεν δέχεται τελεσίγραφα». Σημείωσε ότι δεν τίθεται θέμα κομματικής πειθαρχίας, υπογραμμίζοντας ότι «οι βουλευτές έχουν κρίση και ευθύνη».

Σχετικά με την επιστολή που φέρεται να έχουν στείλει οι πρόεδροι εννέα επιστημονικών φορέων για διαβούλευση με τον πρωθυπουργό περί του ανοίγματος των κλειστών επαγγελμάτων, ο κ. Πεταλωτής ανέφερε ότι δεν μπορεί να καθορίζει κάθε κλάδος με ποιον θα συναντηθεί και τι θα συζητήσει, ενώ χαρακτήρισε «παθογένεια για την ελληνική οικονομία τα κλειστά επαγγέλματα».

Σημείωσε ότι το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων θα συμβάλλει στην εμπέδωση της κοινωνικής δικαιοσύνης. «Δεν νοείται να υπάρχουν ακόμη κλειστά επαγγέλματα και είμαστε η τελευταία χώρα της Ευρώπης που ακόμη ισχύουν» είπε και διαβεβαίωσε ότι σύντομα, στις αρχές του νέου χρόνου, θα καταρτιστεί η σχετική νομοθετική ρύθμιση.

Απαντώντας σε ερώτηση εάν οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ «μπορούν να κοιτούν στα μάτια τους Έλληνες πολίτες», ειδικά στην περιφέρεια, ο κ. Πεταλωτής απάντησε ότι «ως βουλευτής περιφέρειας και αγροτικής περιοχής μπορώ να κοιτάζω στα μάτια τους συμπολίτες μας, γιατί έχουν αντιληφθεί ότι σώζουμε τη χώρα». Πρόσθεσε, δε, ότι ειδικά για τις αγροτικές περιοχές, ο ΕΛΓΑ καταβάλλει σύντομα και χωρίς διακρίσεις τις αποζημιώσεις και τις χορηγήσεις.

Εξάλλου, όπως ανέφερε ο κ. Πεταλωτής, σε σύσκεψη που έγινε χθες το μεσημέρι στο γραφείο του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Θεόδωρου Πάγκαλου, για τη συγχώνευση υπηρεσιών και οργανισμών του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, ο αρμόδιος υπουργός Κώστας Σκανδαλίδης εισηγήθηκε τη συγχώνευση οργανισμών με διοικητικά συμβούλια που παίρνουν μεγάλους μισθούς.

Όσον αφορά τις πληροφορίες για νέα έκθεση του οίκου Fitch για την ελληνική οικονομία, ο κ. Πεταλωτής είπε ότι «πρέπει να τηρούμε τους στόχους μας και να ενισχύουμε την αξιοπιστία μας με όσα λέμε και όσα κάνουμε».

Και συμπλήρωσε: «Δεν είναι σκουπίδια τα ελληνικά ομόλογα. Αυτό δεν το δεχόμαστε».

 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου