Την ενοχή του παραολυμπιονίκη για το φονικό στο Μοσχάτο ζήτησε η εισαγγελέας

Τελευταία ενημέρωση: 2018-06-05, 20:26:21
Την ενοχή του παραολυμπιονίκη για το φονικό στο Μοσχάτο ζήτησε η εισαγγελέας

Η συγγνώμη του παραολυμπιονίκη Βασίλη Τσαγκάρη δεν ήταν αρκετή για την εισαγγελέα που ζήτησε την καταδίκη του για τη δολοφονία του 47χρονου ξενοδόχου Μάριου Λουκόπουλου, τον Μάρτιο του 2017, μέσα στο πρακτορείο του, στο Μοσχάτο.

Στην αγόρευσή της, ενώπιον του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου της Αθήνας η εισαγγελέας της έδρας δεν πείστηκε από του ισχυρισμούς του κατηγορούμενου παραολυμπιονίκη πως ήθελε μόνο να εκφοβίσει το θύμα, στη μοιραία συνάντησή τους, μέσα στο πρακτορείο του. Πολύ περισσότερο η εισαγγελέας εμφανίστηκε δύσπιστη και σε όσα υποστήριξε απολογούμενος ο παραολυμπιονίκης ότι δεν είχε φανταστεί όσα έγιναν, υποστηρίζοντας ότι το θύμα του επιτέθηκε με αποτέλεσμα να πέσει πάνω στο όπλο που κρατούσε.

«Ο ισχυρισμός περί βρασμού ψυχικής ορμής δε στέκει» τόνισε η εισαγγελέας επισημαίνοντας ότι «δεν υπάρχει τίποτα αιφνίδιο στην νύχτα εκείνη. Τον έχει καλέσει, τον έχει εγκλωβίσει και έχει σκοπό να εκφοβίσει έναν άνθρωπο τον οποίο έχει περιγράψει εξαιρετικά άγριο, σωματώδη κτλ. Τι περίμενε; Να βγάλει όπλο και ο άλλος να πει «σηκώνω τα χέρια ψηλά»; Έχει στήσει σκηνικό επίθεσης και λέει ήμουν στην άμυνα. Το όπλο το έφερε ο κατηγορούμενος, το χρησιμοποίησε ο κατηγορούμενος. Το θύμα έφερε απλώς τη φυσική παρουσία στον χώρο. Επιπλέον δεν υπάρχει ζήτημα άμυνας».

Η εισαγγελική λειτουργός επικαλούμενη όσα ο ίδιος ο κατηγορούμενος είπε στην απολογία του, κατέληξε στην πεποίθηση ότι ο παραολυμπιονίκης είχε οργανώσει τη συνάντηση σε δικό του χώρο χωρίς να κάνει το παραμικρό για να βοηθήσει τον 47χρονο ξενοδόχο την ώρα που ψυχορραγούσε δίπλα του, αλλά αντίθετα, έκλεισε, φεύγοντας και τα ρολά για να μην το βρουν. «Οργανώνει μια συνάντηση σε δικό του χώρο. Προσδιορίζει τόπο και χρόνο. Με δική του πρωτοβουλία διακόπτει το σύστημα καταγραφής του καταστήματος περίπου μισή ώρα πριν τη συνάντηση. Σβήνει τα φώτα του καταστήματος και διατηρεί χαμηλό φωτισμό στο πίσω μέρος. Έχει κατεβασμένα τα στόρια τα οποία ενεργοποιούνται μόνο με τηλεχειριστήριο το οποίο έχει ο ίδιος… Εφόσον ο κατηγορούμενος είχε μόνο κίνητρο να εκφοβίσει πως τελικά καταλήγουμε στους πυροβολισμούς; Δεν θα έπρεπε να σταματήσει επιτόπου τη δράση του; Να καλέσει αστυνομία; Να φωνάξει; Να ισχυριστεί έστω ότι έκανε το οτιδήποτε για να σταματήσει αυτό που έγινε και ότι βρίσκεται σε μια κατάσταση που δεν αποδέχεται; Μας λέει ότι το θύμα του πετάει τραπέζια και καρέκλες γιατί βρίσκεται σε θέση άμυνας. Τον ξανά πυροβολεί όμως. Αποτέλεσμα ο ήταν ο Λουκόπουλος να βρεθεί πίσω από το τραπέζι και καλεί την άμεσο δράση. Μετά τον βλέπει να έρχεται κατά πάνω του και ξανά πυροβολεί. Γνώριζε όμως ότι είναι τραυματισμένος. Κρυβόταν πίσω από το τραπέζι το θύμα. Δεν του περνάει από το μυαλό ότι μπορεί να τον σκοτώσει με πυροβολισμό; Δε φτάνουν όλα αυτά τον αφήνει και ψυχορραγεί δίπλα του. Δεν ειδοποιεί κανένα. Δεν προσπάθησε να τον σώσει. Έφυγε και κατέβασε και τα ρολά! Δεν τα άφησε καν ανοιχτά για να τον βρουν».

Η εισαγγελέας της έδρας, αξιολογώντας τα στοιχεία της αποδεικτικής διαδικασίας θεωρεί ολέθρια την ερωτική σχέση του παραολυμπιονίκη με τη σύζυγο του θύματος. «Ο κατηγορούμενος δεν προέβη στην πράξη από ανάρμοστη συμπεριφορά του θύματος, γιατί η ιστορία αυτή έχει πολλές όψεις. Είχαν οικογενειακές σχέσεις, στη συνέχεια συνήψε σχέση με τη σύζυγό του θύματος πριν εκδοθεί διαζύγιο και άλλα περιστατικά όπως περιγράφηκαν στην ακροαματική διαδικασία. Ακόμη και τα περί «σακάτη, ανήμπορου» και άλλα που έλεγε το θύμα στον κατηγορούμενο, αν και απολύτως κατακριτέα, δε δικαιολογούν την υπέρμετρη αντίδραση του κατηγορουμένου, που κατέληξε στο να του αφαιρέσει τη ζωή».

Η εισαγγελέας ζήτησε πάντως να αναγνωριστεί στον παραολυμπιονίκη το ελαφρυντικό του προτέρου εντίμου βίου λέγοντας πως «είναι από αυτές τις περιπτώσεις που ο νομοθέτης θέλει να κατατάξει. Συνέβη ότι συνέβη στη ζωή του, βρήκε τη δύναμη να αντεπεξέλθει και να καταφέρει όσα κατάφερε. Με την επιφύλαξη του ποινικού του μητρώου, θεωρώ πως πρέπει να του αναγνωρισθεί το ελαφρυντικό του πρότερου έντιμου βίου».

[zougla.gr]

Σχόλια
Δεν υπάρχουν σχόλια γι'αυτό το άρθρο
Αποστολή σχολίου
4
+
1
=