ΕΛΛΑΔΑ

Ομιλίες έντασης, ψηφοφορία αγωνίας

ομιλίες-έντασης-ψηφοφορία-αγωνίας-470951

Σε υψηλούς τόνους ολοκληρώθηκε λίγο μετά τα μεσάνυχτα στην Ολομέλεια της Βουλής η συζήτηση επί του προϋπολογισμού του 2011, ο οποίος έχει δεχτεί πολλά "πυρά" από βουλευτές του ΠΑΣΟΚ. Αμέσως μετά τις ομιλίες των πολιτικών αρχηγών, έγινε η ψηφοφορία, η οποία δεν αναμενόταν να κρύβει εκπλήξεις, γιατί παρά την γκρίνια τους όλοι οι κυβερνητικοί βουλευτές δήλωναν ότι θα δώσουν θετική ψήφο. Πριν την ψηφοφορία αποχώρησαν οι βουλευτές του ΚΚΕ.

Μιλώντας ενώπιον των βουλευτών ο υφυπουργός Οικονομικών Φ. Σαχινίδης, απαντώντας στον πρόσφατα διαγραφέντα βουλευτή Ευ. Παπαχρήστο δήλωσε: "Κανείς δεν υφίσταται εκβιασμό – κι αν κάποιος νοιώθει πως εκβιάζεται, έχει την υποχρέωση να το πει δημόσια. Άκουσα επίσης για κατοχική Βουλή. Όποιος νοιώθει πως είναι κατοχική, να την εγκαταλείψει. Τους 300 τους έχει ψηφίσει ο λαός, και όχι κατοχικά στρατεύματα".

Πολιτικοί αρχηγοί

Εντονα αντιμνημονιακό περιεχόμενο είχε η ομιλία του προέδρου της ΝΔ Αντ. Σαμαρά, ο οποίος παρουσίασε δέσμη 14 προτάσεων-μέτρων για ένα «διαφορετικό μείγμα οικονομική πολιτικής για έξοδο από την κρίση», όπως ανέφερε.

Για "γκαιμπελικά ψέματα" κατηγόρησε την κυβέρνηση η ΓΓ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, υποστηρίζοντας ότι λέει ψέματα για τις αιτίες της κρίσης αλλά και για το πώς θα καταπολεμηθεί". "Η κυβέρνηση δεν έχει πείσει κανέναν" τόνισε. Η κ. Παπαρήγα σημείωσε ακόμη ότι και στελέχη της κυβέρνησης βρίσκονται σε σύγχυση γιατί όπως είπε, "γνωρίζουν ότι όποια εργαλεία και φάρμακα και αν χρησιμοποιηθούν δεν θα τιθασευτούν χρέος και έλλειμμα" και ότι "τελικά δεν θα αποφύγουμε τη χρεοκοπία".

Με μία χρυσή λίρα ανά χείρας εμφανίστηκε ενώπιον των βουλευτών ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης. Όπως είπε την λίρα αυτή αγόρασε για 300 ευρώ σήμερα ενώ το 1973 η αξία της ήταν 300 δραχμές. "Αυτή είναι η κατάσταση στην Ελλάδα. Εδώ μας οδήγησαν οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ" δήλωσε. Ο κ. Καρατζαφέρης σημείωσε δε ότι δεν ξημέρωσε "Μεγάλη Παρασκευή" ξαφνικά αλλά ότι τα "Πάθη" της χώρας ξεκίνησαν από τη Μεταπολίτευση.

"Δεν ξέρουμε αν πουλήσατε την ψυχή σας και δεν μας ενδιαφέρει. Αυτό που ξέρουμε είναι ότι ηγείσθε της πιο δεξιάς κυβέρνησης που έχει γνωρίσει ο τόπος από τη μεταπολίτευση και μετά. Είμαι βέβαιος ότι σας ζηλεύει ο κ. Μητσοτάκης", ανέφερε ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας.

Νέα πυρά βουλευτών του ΠΑΣΟΚ

Με κριτική διάθεση έναντι του προϋπολογισμού εμφανίσθηκε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Φραγκίσκος Παρασύρης που είπε ότι στους δεκατέσσερις μήνες που είναι βουλευτής πολλές φορές σκέφθηκε και προβληματίσθηκε να παραμείνει ή να παραιτηθεί από το αξίωμά του, "όμως οι όποιες ιδεολογικές μου αναστολές ανατρέπονται μπροστά στον κίνδυνο ολικής κατάρρευσης".

Σε ανάλογους τόνους και ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Οδυσσέας Βουδούρης που δήλωσε από του βήματος της Βουλής ότι η κυβέρνηση έχει μεν τη στήριξη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας ωστόσο τόνισε ότι "τα περιθώρια για να πείσει ως προς την αποτελεσματικότητα, στενεύουν".

Τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών εργαζόμενων και εργοδοτών μέχρι 25% σε βάθος τριετίας, μέσω της δημιουργίας κατάλληλων προϋποθέσεων, προανήγγειλε ο αναπληρωτής υπουργός Εργασίας, Γιώργος Κουτρουμάνης.

Ταυτόχρονα ανακοίνωσε τη διεύρυνση των προγραμμάτων του ΟΑΕΔ, με τοπικά ολοκληρωμένα προγράμματα, με στόχο αφενός τη διατήρηση θέσεων εργασίας, αφετέρου τη δημιουργία νέων.

Την πίστη του ότι θα τα βγάλει πέρα η χώρα, έχοντας όλες τις δυνατότητες, εξέφρασε ο πρόεδρος της Επιτροπής Θεσμών της Βουλής, βουλευτής του ΠΑΣΟΚ κ. Μιλτιάδης Παπαϊωάννου.

Ταυτόχρονα, είπε, ότι είναι ώρα να «τρέξει» η κυβέρνηση με μεγαλύτερες ταχύτητες και να μπει μπροστά στο θέμα των συνεργασιών, που κρίνονται περισσότερο από κάθε άλλη φορά απαραίτητες στην παρούσα συγκυρία.

Νωρίτερα, τον λόγο είχε πάρει ο πρόσφατα διαγραφείς – μετά την απόφασή του να μην ψηφίσει επί της αρχής το πολυνομοσχέδιο των ανατροπών σε εργασιακά και ΔΕΚΟ – βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Παπαχρήστος. "Είμαι έτοιμος να ψηφίσω εναλλακτικές πολιτικές, αλλά όχι λογικές μονοδρόμου και λογιστικές αντιλήψεις, για αυτό και καταψηφίζω αυτόν τον προϋπολογισμό", υποστήριξε.

Ευθεία επίθεση κατά του πρωθυπουργού εξαπέλυσε ο ανεξάρτητος βουλευτής Γιάννης Δημαράς κατηγορώντας τον ότι "δεν μπορεί κανένας πρωθυπουργός να καρατομεί βουλευτές, μόλις τελειώνουν τις ομιλίες τους", υπογραμμίζοντας ότι "αυτό το προνόμιο το έχει μόνον ο λαός προς τον οποίο λογοδοτούν όλοι".

Κατά του προϋπολογισμού του 2011 τάχθηκε η ανεξάρτητη βουλευτής, κυρία Σοφία Σακοράφα, διατυπώνοντας αιχμές κατά της κυβέρνησης, αλλά και μια πρόταση εξόδου από την κρίση χρέους.

Επίθεση στην κυβέρνηση, αλλά και στους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ που ασκούν κριτική στον προϋπολογισμό χωρίς να προτίθενται να τον καταψηφίσουν εξαπέλυσε ο ανεξάρτητος βουλευτής, Βασίλης Οικονόμου, που είχε διαγραφεί από την κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ τον περασμένο Μάιο, επειδή είχε καταψηφίσει το Μνημόνιο. Ο κ. Οικονόμου προεξόφλησε την υπογραφή δεύτερου Μνημονίου, το 2013, εξαιτίας του υψηλού χρέους. “Όταν το 2013 το χρέος θα έχει ανέλθει στα 450 δισ. ευρώ, από ποια χώρα θα μπορεί να δανειστεί η κυβέρνηση έστω και ένα σεντ; Κάποιοι ελπίζετε ότι δεν θα είστε εδώ τότε, αλλά εγώ ελπίζω πως θα είστε όλοι εδώ“, είπε. Απευθυνόμενος στους βουλευτές της συμπολίτευσης που καταφέρθηκαν κατά της οικονομικής πολιτικής, αν και τη στηρίζουν, τους αποκάλεσε “πονηρούς πολιτευτές“, που “έρχονται σήμερα στο βήμα κλαψουρίζοντας, και λέγοντας πως μπορεί να είμαστε και με τον χωροφύλακα και τον αστυφύλακα, πιστεύοντας ότι μπορούμε να διαδεχθούμε τον κ. Παπανδρέου, αποτελώντας το αριστερό άλλοθι του ΠΑΣΟΚ“. Μίλησε ακόμη για “ποντικούς”, που όταν ναυαγήσει το πλοίο θα φάνε στο κεφάλι την ξυλιά, από αυτούς που θα βρίσκονται ήδη στη θάλασσα.

Τοποθετήσεις υπουργών

"Η απάντηση στη κρίση δεν μπορεί να είναι ουδέτερη, υποκριτική. Δεν υπάρχουν περιθώρια για ανέξοδη κριτική. Σήμερα είναι ανάγκη να αποκατασταθεί η φερεγγυότητα της χώρας. Δεν αρκεί η λογιστική του μνημονίου αλλά χρειάζονται και απτά δείγματα που θα διαψεύσουν τους εγχώριους και εξωτερικούς καταστροφολόγους" δήλωσε ο υπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης Μιχάλης Χρυσοχοΐδης.

O υπουργός Εσωτερικών Γ. Ραγκούσης, ξεκαθάρισε πως η κυβέρνηση αυτή έχει λάβει τις αποφάσεις της: προτιμά να είναι η πρώτη κυβέρνηση που θα θυσιάσει το μέλλον της, αναλαμβάνοντας το πατριωτικό της καθήκον, για να μην θυσιάσει το μέλλον και το συμφέρον του ελληνικού λαού. "Δεν θα είμαστε μια ακόμη κυβέρνηση που για να μην θυσιάσει το δικό της μέλλον, θα θυσιάσει το μέλλον της χώρας", ξεκαθάρισε.

"Είμαστε κυβέρνηση εθνικής ανάγκης που διαχειρίζεται πρωτοφανείς περιστάσεις στο όνομα του έθνους και όχι της πλειοψηφίας του ΠΑΣΟΚ", τόνισε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Ευ. Βενιζέλος επισημαίνοντας ταυτόχρονα πως λαμβάνει πρωτοβουλίες που δύσκολα θα είχε πάρει υπό διαφορετικές συνθήκες και διαμηνύοντας "πρέπει να περάσουμε από αυτό το στάδιο για να ανακτήσουμε την αξιοπιστία".

Οι τομεάρχες της Ν.Δ.

Ο τομεάρχης Πολιτισμού της Ν.Δ., κ. Αθανάσιος Δαβάκης, κατηγόρησε την κυβέρνηση και τον υπουργό Πολιτισμού προσωπικά, για ανυπαρξία πολιτικής σχετικά με τα ωράρια των μουσείων:

Ο τομεάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης της Ν.Δ., Γιώργος Κασαπίδης, ανέφερε ότι οι Έλληνες είναι πεπεισμένοι πως «το πολιτικό σύστημα και γενικώς αυτό το σύστημα που υπηρετούμε, έχει χρεοκοπήσει. Έχει χρεοκοπήσει ως καρπός της χρεοκοπίας της οικονομίας μας, που είναι απότοκο της πνευματικής χρεοκοπίας της χώρας μας».

Ο τομεάρχης Μεταφορών της Ν.Δ., Σταύρος Καλαφάτης, αναγνώρισε ότι το υπουργείο Μεταφορών λαμβάνει αυξημένες πιστώσεις κατά 16,4% και αποτελεί, μαζί με το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, «τις τρανταχτές εξαιρέσεις σε σχέση με άλλα υπουργεία, των οποίων οι πιστώσεις μειώνονται σημαντικά.

 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου