ΕΛΛΑΔΑ

Μετά τις γιορτές τα κλειστά επαγγέλματα

μετά-τις-γιορτές-τα-κλειστά-επαγγέλμα-471047

Σε δύο φάσεις, που θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί σε βάθος εξαμήνου, αναμένεται να ολοκληρωθεί η διαδικασία για το άνοιγμα περίπου 150 επαγγελμάτων. Το σχετικό νομοσχέδιο, το οποίο συζητήθηκε -μεταξύ άλλων- στο Υπουργικό Συμβούλιο, θα κατατεθεί μετά τις γιορτές.

Σε πρώτη φάση αναμένεται το «άνοιγμα» των επαγγελμάτων των δικηγόρων, φαρμακοποιών, συμβολαιογράφων, δικαστικών επιμελητών, ορκωτών λογιστών, γεωτεχνικών, αρχιτεκτόνων, μηχανικών και οδοντιάτρων.

Στο Υπουργικό Συμβούλιο έγινε μια πρώτη ενημέρωση από τον υπουργό Οικονομικών για τα όσα προβλέπονται στο νέο νόμο, καθώς η κυβέρνηση επέλεξε να μην έρθει σε ρήξη μέσα στις γιορτές με τους θιγόμενους κλάδους και να προχωρήσει σε περαιτέρω διαβουλεύσεις.

Το νομοσχέδιο αναμένεται να λειτουργήσει ως γενικό πλαίσιο. Τα εκάστοτε αρμόδια υπουργεία θα ρυθμίζουν το άνοιγμα των επαγγελμάτων που βρίσκονται υπό την εποπτεία τους με προεδρικά διατάγματα.

«Να τηρηθούν οι νόμοι που έχουμε ψηφίσει»

Καμία χαλάρωση, συνέχεια του νομοθετικού και κυβερνητικού έργου με εντατικούς ρυθμούς και πιστή τήρηση των χρονοδιαγραμμάτων του προσεχούς διμήνου, ζήτησε με εμφατικό τρόπο ο Πρωθυπουργός κ. Γ. Παπανδρέου από τους υπουργούς του, στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, που ξεκίνησε πριν από μία περίπου ώρα και συνεχίζεται.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Παπανδρέου επέστησε την προσοχή όλων στο αμέσως προσεχές διάστημα μετά την ψήφιση του προϋπολογισμού και επισήμανε ότι πρέπει να δοθεί ιδιαίτερο βάρος στην τήρηση όλων των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει ο καθένας.

«Έχουμε ένα τεράστιο νομοθετικό έργο, πρέπει να δώσουμε μεγάλο βάρος στην τήρηση όσων έχουν ψηφιστεί», είπε σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Γ. Παπανδρέου.

Σημειωτέον ότι στη χθεσινή συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου δεν συζητήθηκαν ολοκληρωμένα νομοσχέδια. Ενδεικτικό είναι άλλωστε ότι κάποιοι υπουργοί αποχώρησαν νωρίτερα, λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεων, ενώ άλλοι μπαινοβγαίνουν στην αίθουσα της συνεδρίασης λόγω της παράλληλης συζήτησης του προϋπολογισμού στην ολομέλεια της Βουλής.

Σαρωτικές αλλαγές

Στο Υπουργικό Συμβούλιο παρουσιάσθηκε ο νόμος-πλαίσιο με τους βασικούς άξονες για την απελευθέρωση των κλειστών επαγγελμάτων, που θα φέρει σαρωτικές αλλαγές για χιλιάδες επαγγελματίες.

Για το νομοσχέδιο εξετάζεται ρήτρα «αυτόματης» απελευθέρωσης επαγγελμάτων σε περίπτωση που το άνοιγμά τους καθυστερήσει πάνω από έξι μήνες. Στόχος των ρυθμίσεων του νομοσχεδίου είναι τόσο η εφαρμογή των επιταγών του Μνημονίου όσο και η εναρμόνιση με την κοινοτική νομοθεσία.

Κοινή συνισταμένη για τα περισσότερα επαγγέλματα φαίνεται πως θα είναι η κατάργηση της κατώτατης αμοιβής, όπως για τους συμβολαιογράφους, τους μηχανικούς, τους αρχιτέκτονες.

Το πρώτο μέρος του νομοσχεδίου περιγράφει την απελευθέρωση των επαγγελμάτων του δικηγόρου, του συμβολαιογράφου, του μηχανικού, του αρχιτέκτονα και του ορκωτού λογιστή ενώ στο δεύτερο μέρος θα αναφέρονται οι κατηγορίες περιορισμών που θα αρθούν για συνολικά 150 επαγγέλματα.

Το πλαίσιο για τα κλειστά επαγγέλματα θα δοθεί σε δημόσια διαβούλευση.

Τη σχετική εισήγηση στο Υπουργικό Συμβούλιο έκανε ο υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Παπακωνσταντίνου.

Στη συνέχεια, κάθε υπουργείο θα αναλάβει, σε ένα διάστημα μεταξύ τριών και έξι μηνών, να προχωρήσει στην έκδοση Υπουργικών Αποφάσεων ή Προεδρικών Διαταγμάτων για τις διατάξεις που θα διέπουν την άσκηση των επαγγελμάτων που το αφορούν.

Από την απελευθέρωση μπορούν να αποκλειστούν μόνο περιπτώσεις επαγγελμάτων, στα οποία συντρέχει λόγος δημοσίου συμφέροντος ή προκύπτει πρόβλημα συνταγματικότητας.

Σύμφωνα με το Μνημόνιο, έως τον Μάρτιο του 2011 πρέπει να «απελευθερωθούν», τα επαγγέλματα των δικηγόρων (άρση των περιττών περιορισμών για ελάχιστη αμοιβή, απαγόρευση των διαφημίσεων και των γεωγραφικών περιορισμών), των φαρμακοποιών (ελαστικότερο ωράριο και μείωση του ελαχίστου περιθωρίου κέρδους), των συμβολαιογράφων (μείωση των ελάχιστων αμοιβών και αύξηση του αριθμού), των αρχιτεκτόνων, των μηχανικών και των ορκωτών λογιστών (κατάργηση ελάχιστης αμοιβής).

Πάντως, σύμφωνα με τους συμβολαιογράφους, το επάγγελμά τους είναι ιδιάζουσα περίπτωση, καθώς θεωρούνται κρατικοί λειτουργοί και από την πλήρη απελευθέρωση μπορεί να προκύψει συνταγματικό κώλυμα.

Εκτός, όμως, από τα έξι αυτά «κλειστά επαγγέλματα», στον μακρύ κατάλογο συμπεριλαμβάνονται, επίσης, μεταξύ των άλλων, οι αρτοποιοί, οι κτηματομεσίτες, οι ιδιοκτήτες ταξί, οι ιδιοκτήτες υπεραστικών λεωφορείων και λιμουζινών, οι ξεναγοί, οι μεσίτες ασφαλίσεων, οι κομμωτές, οι οδοντοτεχνίτες, οι πωλητές λαϊκών αγορών, οι διανομείς Τύπου κ.λπ.

Για τα επαγγέλματα αυτά αναμένεται να υπάρξει μια γενική ρύθμιση, με την οποία αίρονται οι διοικητικοί περιορισμοί και ο καθορισμός των τιμών.

Σύμφωνα με μελέτη του ΙΟΒΕ, η γενικευμένη απελευθέρωση επαγγελμάτων και υπηρεσιών θα οδηγήσει σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα (σε περίπου μια τετραετία) σε ενίσχυση του ΑΕΠ κατά 13,5 ποσοστιαίες μονάδες ή περίπου 30 δισ. ευρώ, στην αύξηση των ιδιωτικών επενδύσεων κατά 12,4% και της κατανάλωσης κατά 15,5%, καθώς και στη μείωση των τιμών και συνεπώς στην αποκλιμάκωση του πληθωρισμού.

Αποκρατικοποιήσεις, ακίνητα και φοροδιαφυγή

Το πρόγραμμα για τις αποκρατικοποιήσεις και την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας, το πλαίσιο για την αγορά των τυχερών και τεχνικών παιχνιδιών στην Ελλάδα, καθώς και το σχέδιο δράσης για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, παρουσιάστηκαν επίσης στο Υπουργικό Συμβούλιο, από τον κ. Παπακωνσταντίνου.

Ιδιαίτερα σημαντικό θεωρείται το πρόγραμμα για τις αποκρατικοποιήσεις, καθώς το υπουργείο προσδοκά να εισπράξει, μέσω αυτού, έσοδα ύψους 7 δισ. ευρώ για την περίοδο 2011- 2013 και, ειδικότερα, τουλάχιστον 1 δις. ευρώ μέσα στο 2011. Το όλο πρόγραμμα βασίζεται στις αποφάσεις που έλαβε στις 15 Δεκεμβρίου η Διυπουργική Επιτροπή Αναδιαρθρώσεων και Αποκρατικοποιήσεων (ΔΕΕΑ) και οι οποίες αφορούν αναλυτικά στα εξής:

Α) Αξιοποίηση της δημόσιας ακίνητης περιουσίας

- Καταγραφή της ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου. Θα προσληφθεί άμεσα ομάδα εξειδικευμένων συμβούλων και η καταγραφή θα ολοκληρωθεί τον Ιούνιο 2011.

- Αξιοποίηση του τέως αεροδρομίου του Ελληνικού. Αποφασίστηκε η συγκρότηση φορέα ειδικού σκοπού «ΕΛΛΗΝΙΚΟΝ Α.Ε» και η πρόσληψη χρηματοοικονομικών και τεχνικών συμβούλων.

- Επιλογή και προώθηση αξιοποίησης συγκεκριμένων σημαντικών ακινήτων.

- Θεσμικές και οργανωτικές αλλαγές για την άσκηση ενιαίας και αποτελεσματικής πολιτικής διαχείρισης δημόσιας περιουσίας.

Μεταξύ άλλων, συγκροτείται, στο υπουργείο Οικονομικών, Γενική Γραμματεία Αξιοποίησης Δημόσιας Ακίνητης Περιουσίας και δημιουργείται φορέας χρηματοοικονομικής διαχείρισης (με τη μορφή Α.Ε.) των ώριμων προς αξιοποίηση ακινήτων του Δημοσίου, ο οποίος σε επόμενη φάση θα διαθέσει μειοψηφικό πακέτο μετοχών στο Χρηματιστήριο.

Β) Αποκρατικοποιήσεις και αναδιαρθρώσεις

1) Άμεση πρόσληψη χρηματοοικονομικών και νομικών συμβούλων για την επέκταση της σύμβασης παραχώρησης του Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών και την αξιοποίηση της συμμετοχής του Δημοσίου, την αξιοποίηση της συμμετοχής του Δημοσίου σε ΔΕΠΑ και ΔΕΣΦΑ, καθώς και την αναζήτηση στρατηγικού εταίρου στα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα (ΕΑΣ).

2) Αναζήτηση χρηματοοικονομικών και νομικών συμβούλων (η διαδικασία θα ολοκληρωθεί εντός του πρώτου τριμήνου 2011) για

* τον διαχωρισμό των λειτουργιών του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων

* την είσοδο στρατηγικών επενδυτών στα περιφερειακά αεροδρόμια της χώρας μέσω συμβάσεων παραχώρησης

* το αεροδρόμιο στο Καστέλι Κρήτης και την αξιοποίηση του αεροδρομίου Ηρακλείου «Ν. Καζαντζάκης»

* την αξιοποίηση της συμμετοχής του Δημοσίου στην ΤΡΑΙΝΟΣΕ και την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του ομίλου ΟΣΕ

* την επέκταση συμβάσεων παραχώρησης στην Αττική Οδό και την Εγνατία Οδό

* την είσοδο στρατηγικού επενδυτή στα ΕΛΤΑ

* την αξιοποίηση του Φάσματος Συχνοτήτων και του Ψηφιακού Μερίσματος

* την αξιοποίηση της συμμετοχής του Δημοσίου στο Αττικό Λιμενικό Σύστημα, τη μελέτη στρατηγικής και συμβάσεων παραχώρησης για τα λιμάνια και ιδιαίτερα για τους 11 περιφερειακούς Οργανισμούς Λιμένων, καθώς και τη μελέτη στρατηγικής και συμβάσεων παραχώρησης για 850 περιφερειακούς λιμένες (μαρίνες)

* την αξιοποίηση της συμμετοχής του Δημοσίου στη ΛΑΡΚΟ, στην ΕΥΔΑΠ και την ΕΥΑΘ, την παράταση της σύμβασης παραχώρησης του ΟΠΑΠ και τη διαχείριση της συμμετοχής του Δημοσίου, την αναζήτηση στρατηγικού επενδυτή στον ΟΔΙΕ, την πώληση της συμμετοχής του Δημοσίου στο καζίνο της Πάρνηθας και τη μετοχοποίηση-είσοδο στρατηγικού επενδυτή στα κρατικά λαχεία.

 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου