ΕΛΛΑΔΑ

Αισιοδοξία για την επιμήκυνση αποπληρωμής

αισιοδοξία-για-την-επιμήκυνση-αποπλη-471545

Αισιοδοξία εξέφρασε χθες ο πρωθυπουργός, στο άτυπο Υπουργικό Συμβούλιο, σχετικά με το θέμα της επιμήκυνσης του χρόνου αποπληρωμής των ελληνικών δανείων.

Μιλώντας στη συνεδρίαση ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι το θέμα της παράτασης αποπληρωμής του δανείου των 110 δισ. ευρώ συζήτησε στην πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής και διαπίστωσε ότι «όλοι είναι θετικοί» σε αυτό το ενδεχόμενο.

Επίθεση στους οίκους αξιολόγησης

Παράλληλα, όμως, ο Γ. Παπανδρέου εξέφρασε αμφιβολίες για το αν οι αποφάσεις που έλαβαν οι Ευρωπαίοι ηγέτες στη Σύνοδο Κορυφής, για το μόνιμο μηχανισμό στήριξης, αρκούν για να διασφαλιστεί η σταθερότητα στην Ευρωζώνη.

«Όπως ξέρετε πήραμε μια απόφαση προχθές, που ήταν ένα μεγάλο βήμα, όμως δεν είμαι απολύτως σίγουρος ότι θα είναι και επαρκές για να σταθεροποιηθεί η Ευρωζώνη», ανέφερε ο πρωθυπουργός.

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός εξαπέλυσε επίθεση στους οίκους αξιολόγησης, κατηγορώντας τους ότι προχωρούν με ευκολία στην υποβάθμιση χωρών παρά τις προσπάθειες που αυτές καταβάλλουν.

«Παρά τις μεγάλες προσπάθειες πολλών λαών, και όχι μόνο τη δική μας, εύκολα τις

υποβαθμίζουν, χωρίς να λογοδοτούν πουθενά», ανέφερε ο πρωθυπουργός. «Το θέμα είναι ότι η αξιολόγησή τους έχει και άμεσες συνέπειες στο τραπεζικό σύστημα» πρόσθεσε.

Ο Παπανδρέου δήλωσε ότι αυτό πρέπει να αποτελέσει αφορμή για την λήψη σοβαρότερων αποφάσεων για την ευρωπαϊκή οικονομική διακυβέρνηση, ενώ για άλλη μια φορά υπεραμύνθηκε της έκδοσης ευρωομολόγων και είπε ότι το θέμα αυτό αναμένεται να απασχολήσει την Ευρώπη τους επόμενους μήνες, παρά τις αντιστάσεις που υπάρχουν αυτή τη στιγμή.

«Αυτό το οποίο έχουν δει οι αγορές είναι οι εγγενείς αδυναμίες του ευρώ, λόγω έλλειψης ευρωπαϊκής διακυβέρνησης», δήλωσε. «Το να δανείζεται κανείς με τελείως διαφορετικούς όρους, όταν υπάρχει ένα κοινό νόμισμα, δημιουργεί ανισότητες» σημείωσε.

Ανάγκη καλύτερου συντονισμού

Στη συνεδρίαση οι υπουργοί παρουσίασαν τον προγραμματισμό τους για το επόμενο διάστημα, όπως τους είχε ζητήσει με σχετική του επιστολή ο Γ. Παπανδρέου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι το πρώτο μεγάλο νομοθέτημα της κυβέρνησης θα είναι ο επενδυτικός νόμος, ενώ ιδιαίτερο βάρος έδωσε και στις εξελίξεις στην Ευρώπη, τονίζοντας ότι η Ελλάδα πρέπει να είναι παρούσα και να έχει φωνή σε αυτές τις εξελίξεις.

Ακόμη, ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι πρέπει να υπάρχει συντονισμός μεταξύ των υπουργείων, αλλά και οι βουλευτές να έχουν ενεργό συμμετοχή στην επεξεργασία των νομοσχεδίων.

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι οι αποφάσεις που ελήφθησαν το 2010 αφενός πόνεσαν και αφετέρου είχαν και πολιτικό κόστος. Ωστόσο, όπως ανέφερε, η ανάγκη να υπάρξουν ριζικές αλλαγές είναι δεδομένη και αυτό θα συνεχιστεί και το 2011.

Οι αλλαγές στο επόμενο έτος, όπως ανέφερε ο κ. Παπανδρέου, θα έχουν κατ’ εξοχήν διαρθρωτικό χαρακτήρα, θα είναι πολιτικά πιο θετικές ωστόσο ορισμένες από αυτές θα είναι διαχειριστικά πιο δύσκολες.

Τα «κλειστά επαγγέλματα»

Στην απελευθέρωση 150 επαγγελμάτων και επιχειρηματικών δραστηριοτήτων, που μέχρι σήμερα θεωρούνται «κλειστά», θα προχωρήσει η κυβέρνηση, με νομοσχέδιο-σκούπα, που ετοιμάζει το υπουργείο Οικονομικών και θα παρουσιαστεί στο επόμενο υπουργικό συμβούλιο, αυτήν την εβδομάδα.

Το ζήτημα τέθηκε επί τάπητος στο άτυπο υπουργικό συμβούλιο.

Ο υπουργός Γ. Παπακωνσταντίνου δήλωσε ότι έχει αποφασιστεί η κυβέρνηση να πάει σε μια «οριζόντια παρέμβαση που αίρει τα εμπόδια ή τις διοικητικές παρεμβάσεις στην άσκηση οικονομικών δραστηριοτήτων».

Σε πρώτη φάση ξεκινά η απελευθέρωση σε δικηγόρους, συμβολαιογράφους, φαρμακοποιούς, αρχιτέκτονες, πολιτικούς μηχανικούς και ορκωτούς λογιστές.

Επίσης, θα αναφέρονται οι κατηγορίες περιορισμών και εμποδίων που θα αρθούν για το άνοιγμα συνολικά 150 επαγγελμάτων.

Ωστόσο, θα παρέχεται περιθώριο τεσσάρων-έξι μηνών σε κάθε υπουργείο, για να καθορίσει, με προεδρικό διάταγμα ή υπουργική απόφαση, ποια επαγγέλματα δεν πρέπει να ανοίξουν, επειδή συντρέχει λόγος δημοσίου συμφέροντος.

Για όσα δεν συντρέχει η σχετική διαδικασία εντός έξι μηνών από την ψήφιση του νομοσχεδίου θα ανοίγουν αυτόματα.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, το άνοιγμα θα οδηγήσει στη δημιουργία τουλάχιστον 500.000 νέων θέσεων εργασίας, ενώ θα υπάρξει αποκλιμάκωση των τιμών, όπως γράφει η εφημερίδα.

Στους δικηγόρους προβλέπεται να καταργηθεί η ελάχιστη αμοιβή και η απαγόρευση της διαφήμισης, ενώ θα αρθούν οι περιορισμοί στη δυνατότητα άσκησης του επαγγέλματός τους εκτός της έδρας τους.

Το άνοιγμα του επαγγέλματος των συμβολαιογράφων θα προχωρήσει προσεκτικά, διότι το άρθρο 92 του Συντάγματος τους ονομάζει δημόσιους λειτουργούς.

Το μνημόνιο αναφέρει ότι στόχος είναι να καταργηθούν οι γεωγραφικοί περιορισμοί, οι περιορισμοί στον αριθμό τους, η ελάχιστη αμοιβή και η απαγόρευση της διαφήμισης.

Στους αρχιτέκτονες, τους μηχανικούς και τους ορκωτούς λογιστές προβλέπεται να μην υπάρχει ελάχιστη αμοιβή.

Για τους φαρμακοποιούς αίρονται το πληθυσμιακό κριτήριο για τη χορήγηση άδειας και οι περιορισμοί σχετικά με τον αριθμό των φαρμακείων και το ελάχιστο περιθώριο κέρδους.

 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου