ΕΛΛΑΔΑ

Ανησυχούν για τις εξελίξεις στο ΠΑΣΟΚ

ανησυχούν-για-τις-εξελίξεις-στο-πασοκ-471792

Μουδιασμένοι παρακολουθούν τις εξελίξεις κορυφαίοι υπουργοί και παράγοντες του ΠΑΣΟΚ, καθώς η αιφνιδιαστική διαφοροποίηση του «παπανδρεϊκού» βουλευτή Βαγγέλη Παπαχρήστου στις ρυθμίσεις για τα εργασιακά, αλλά και τα στενά περιθώρια για θετικά νέα από τη σύνοδο κορυφής στις Βρυξέλλες έχουν βαρύνει το κλίμα στην κυβέρνηση.

Οι επιτελείς του Μεγάρου Μαξίμου ανησυχούν μήπως συμπέσουν δύο αρνητικές εξελίξεις, που πιθανόν να δημιουργήσουν ένα εκρηκτικό μίγμα, ικανό να εκτροχιάσει όλο το σχεδιασμό για το επόμενο κρίσιμο διάστημα. Να συμπέσουν οι δραματικές ανατροπές στο εργασιακό, που έχουν κάνει έξαλλους πολλούς βουλευτές – παρότι ψήφισαν το σχετικό πολυνομοσχέδιο – με το κακό μαντάτο από τις Βρυξέλλες ότι οι Γερμανοί επιμένουν στη συμμετοχή ιδιωτών στο μόνιμο μηχανισμό στήριξης.

Σε μία τέτοια περίπτωση η εκτίμηση είναι ότι ένα μέρος τουλάχιστον των διεθνών αγορών θα προεξοφλήσουν ότι η Ελλάδα θα οδηγηθεί σε ελεγχόμενη πτώχευση, πράγμα, που σημάνει ότι οι θυσίες, που έχουν ζητηθεί από τους Έλληνες πολίτες και οι σκληρές διαρθρωτικές αλλαγές που επιβάλλονται, μπορεί να μην πιάσουν τόπο τελικά.

Ο φόβος της κυβέρνησης είναι ότι αυτές οι εξελίξεις θα προκαλέσουν ανεξέλεγκτες αντιδράσεις, τόσο στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ, όσο και στην κοινωνία.

Την κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ συγκαλεί το Σάββατο ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, ενόψει της συζήτησης του προϋπολογισμού στη Βουλή, αλλά και θορυβημένος από τις αντιδράσεις των βουλευτών του κόμματος για σοβαρές πτυχές της κυβερνητικής πολιτικής.

Ο κ. Παπανδρέου αναμένεται να επισημάνει στους βουλευτές την κρισιμότητα της περιόδου για την επιτυχία ή την αποτυχία του προγράμματος σταθερότητας της ελληνικής οικονομίας – άλλως του μνημονίου – και να ζητήσει συστράτευση στο σκοπό αυτό.

Συνεργάτες του πάντως, αλλά και κορυφαία στελέχη, εισηγήθηκαν κινήσεις καλής θέλησης προς την κοινοβουλευτική ομάδα, όπως συχνές συνεδριάσεις και ουσιαστική συζήτηση επί των προωθούμενων πολιτικών, ώστε οι βουλευτές να μην αποξενώνονται από το κυβερνητικό έργο και να μην νιώθουν απλά πιόνια στην κρίσιμη αυτή πορεία.

Από την πλευρά τους όλο και πιο πολλοί βουλευτές διαμηνύουν στην ηγεσία ότι δεν πρόκειται να ανεχθούν στο μέλλον συμπεριφορές και αιφνιδιασμούς, ανάλογους με αυτούς, που συχνά τους επιφυλάσσει η κυβέρνηση στο νομοθετικό έργο και κυρίως το οικονομικό επιτελείο. 

Υπό αυτό το πρίσμα παρακολουθούν από την κυβέρνηση τις εξελίξεις των επόμενων ημερών, ενώ υψηλόβαθμοι παράγοντες εισηγούνται διορθωτικές κινήσεις αμέσως μετά τις Γιορτές, κυρίως στην κατεύθυνση κατευνασμού των βουλευτών.

 
«Οι ευθύνες των ηγετών» 
Με τον πρωθυπουργό να τάσσεται υπέρ της λήψης υπεύθυνων αποφάσεων και της ανάληψης των ευθυνών από κάθε ευρωπαίο ηγέτη άρχισε χθες στις Βρυξέλλες η διήμερη σύνοδος κορυφής των 27. Ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας και η τροποποίηση στη Συνθήκη της Λισαβόνας, που απαιτείται, βρίσκονται στο επίκεντρο των συνομιλιών των ευρωπαίων ηγετών.

Ο πρωθυπουργός κ. Γιώργος Παπανδρέου προσερχόμενος στη σύνοδο απηύθυνε έκκληση στους ευρωπαίους ηγέτες να αναλάβουν τις ευθύνες τους. «Η Ελλάδα και οι Έλληνες ανταποκρίνονται υπεύθυνα σε ένα πρόγραμμα αλλαγών, σταθερότητας και ανάπτυξης. Η πρόκληση δεν είναι τι κάνει κάθε χώρα για την οικονομία της χωριστά αλλά τι κάνουμε συλλογικά. Πρέπει να ληφθούν υπεύθυνες αποφάσεις και κάθε ηγέτης να αναλάβει τις ευθύνες του», δήλωσε ο Γ. Παπανδρέου, αναφερόμενος εμμέσως πλην σαφώς στη στάση της Γερμανίας.

Η Γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ, από την πλευρά της, χαρακτήρισε «γιγάντια πράξη αλληλεγγύης» τη δημιουργία μόνιμου μηχανισμού σταθερότητας που θα αντικαταστήσει το 2013, τον προσωρινό μηχανισμό που δημιουργήθηκε τον Μάιο με τριετή ορίζοντα. Ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας, μεταξύ άλλων, θα δίνει δάνεια υπό αυστηρούς όρους στα κράτη μέλη που έχουν μείνει εκτός αγορών.

Λίγο νωρίτερα, πάντως, στη γερμανική Βουλή, κατέστησε σαφές ότι δεν θα επιτρέψει σε καμία χώρα να καταρρεύσει. «Κανείς στην Ευρώπη δεν θα μείνει μόνος του. Κανείς δεν θα εγκαταλειφθεί», είπε χαρακτηριστικά

Η Συνθήκη

Κατά τις εργασίες της Συνόδου Κορυφής των Ευρωπαίων ηγετών αναμένεται να εγκριθεί η τροποποίηση της Συνθήκης της Λισσαβόνας προκειμένου να καταστεί δυνατή η θέσπιση του Μόνιμου Μηχανισμού Οικονομικής Σταθερότητας. Η Γερμανία θέλει να οριοθετήσει αυστηρά την συγκεκριμένη τροποποίηση, ώστε να μην περιλαμβάνει την έκδοση ευρωομολόγων. Στην προσπάθεια αυτή θα έχει σύμμαχο και τη Γαλλία.
Πάντως, ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν Κλόντ Γιούνκερ επανέλαβε χθες την στήριξή του στην έκδοση ευρωομολόγων επισημαίνοντας ότι δεν καταλαβαίνει τη στάση Γερμανίας και Γαλλίας που εμφανίζονται αρνητικές σ’ αυτό το ενδεχόμενο. Ιδιαίτερα της Γερμανίας, η οποία εξάγει 50% των προϊόντων της σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης
Σύμφωνα με τον επικεφαλής του Eurogroup, «δεν περνάμε μία κρίση του ευρώ, περνάμε μία κρίση δημοσιονομικού χρέους ορισμένων μελών της ζώνης του ευρώ».

Οι δηλώσεις Μπαρόζο

Αναφερόμενος στην έκδοση ευρωομολόγων ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, διαβεβαίωσε κατηγορηματικά ότι δεν υπάρχει η παραμικρή πιθανότητα να επιτευχθεί συμφωνία για τα ευρωομόλογα στη Σύνοδο Κορυφής.
Ο ίδιος αναγνώρισε ότι η πρόταση για τα ευρωομόλογα είναι ελκυστική, σημειώνοντας ότι δεν θα πρέπει να αποκλείσουμε την ιδέα για το μέλλον. «Αυτή τη στιγμή η πρόταση Γιούνκερ δεν συγκεντρώνει τη συναίνεση, ας επικεντρώσουμε την προσοχή μας στα εργαλεία που μπορούν να τύχουν συναίνεσης στην ευρωζώνη και να λειτουργήσουν τάχιστα και αποφασιστικά», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Μπαρόζο.
 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου