ΕΛΛΑΔΑ

Υψηλοί τόνοι στη Βουλή για το ξύλο στον Χατζηδάκη

υψηλοί-τόνοι-στη-βουλή-για-το-ξύλο-στον-472011

Στη Βουλή μεταφέρθηκε η αντιπαράθεση για τα επεισόδια και την επίθεση κατά του Κ. Χατζηδάκη στη διάρκεια της απεργίας της Τετάρτης. Ο ΣΥΡΙΖΑ σε ανακοίνωσή του κατήγγειλε τη στάση της Αστυνομίας, ενώ ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Χρήστος Παπουτσής, επιτέθηκε στον ΣΥΡΙΖΑ για το γεγονός ότι δεν καταδίκασε και τις επιθέσεις κατά της αστυνομίας.

Από την πλευρά του ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Ραγκούσης δήλωσε για την επίθεση κατά του Κωστή Χατζηδάκη: «[…] είναι δικαιολογημένη η αγανάκτηση των πολιτών και δικαιολογημένα πιστεύω ότι θεωρούν ότι βασικός υπαίτιος που παρ’ ολίγο η χώρα να χρεοκοπήσει, είναι η γκρίζα πλευρά του κομματικού συστήματος, είναι η γκρίζα πλευρά της μεταπολίτευσης. Όμως, στη δημοκρατία, σε μία ευνομούμενη, σύγχρονη, πολιτισμένη δημοκρατική Πολιτεία και κοινωνία, οι λογαριασμοί των πολιτών με τα κόμματα λύνονται στις εκλογές και σε καμία απολύτως περίπτωση στους δρόμους, χειροδικώντας».

Σε παρέμβασή του μετά την τοποθέτηση των βουλευτών Η. Διώτη και Β. Μουλόπουλου, ο κ. Παπουτσής τόνισε:

«Θα ήμουν όμως χωρίς ερωτηματικά εάν άκουγα έστω και μία φράση από τα λόγια σας στις δύο περιπτώσεις που πήρατε το λόγο σήμερα, μιλώντας γι’ αυτά τα επεισόδια εάν αναφερόσασταν στις μολότοφ, στους σιδηρολοστούς, στις ακραίες θέσεις εναντίον της αστυνομίας, σε παραβατικές συμπεριφορές οι οποίες αποδεικνύουν και σηματοδοτούν στη νεολαία παράβαση κανόνων δικαίου, παράβαση των νόμων, παράβαση των κανονισμών, εάν άκουγα έστω και μία λέξη, μία καταδίκη των πρακτικών που λειτουργούν εις βάρος της δημοκρατίας και του κοινοβουλευτισμού.

» Δεν άκουσα τίποτα. Δεν άκουσα ούτε μία φράση. Άκουσα απλώς περιγραφή πράξεων, οι οποίες αφορούν ενέργειες οι οποίες είναι γενικώς καταδικαστέες και που όμως είναι υπό διερεύνηση.»

Και επαναλαμβάνω, αυτά τα νέα παιδιά πολύ δίκαια βρίσκονται στο δρόμο – θέλετε να σας πω πολλά περισσότερα από αυτά στα οποία αναφερθήκατε εσείς; Γιατί η κοινωνία μας είναι μια κοινωνία η οποία βράζει, η οποία αντιμετωπίζει σοβαρά κοινωνικά προβλήματα, γιατί υπάρχει πρόβλημα σε κάθε ελληνική οικογένεια που αφορά στο μέλλον το δικό της και των παιδιών της – όμως η ελληνική κοινωνία, όπως εκφράζεται στην πλειοψηφία της, εμπιστεύεται αυτήν την Κυβέρνηση, εμπιστεύεται τον Πρωθυπουργό τον κύριο Παπανδρέου προκειμένου να βγάλουμε τη χώρα από το αδιέξοδο.

Νωρίτερα, η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ κατήγγειλε «το οργανωμένο κυβερνητικό πολιτικό σχέδιο αστυνομοκρατίας και γενικευμένης καταστολής εναντίον της διογκούμενης μαχητικής, δίκαιης ειρηνικής και ελπιδοφόρας κοινωνικής αντίστασης.»

Στην ανακοίνωσή της τόνισε: «Η κυβέρνηση θεωρεί ότι με την προβοκατόρικη στρατηγική της έντασης με τα ασφυξιογόνα αέρια, τα δακρυγόνα, τις χειροβομβίδες κρότου-λάμψης, τους ξυλοδαρμούς, τις προληπτικές και τις μαζικές συλλήψεις και προσαγωγές και με τη νομιμοποίηση της αστυνομικής αυθαιρεσίας θα καταστείλει ή θα αποπροσανατολίσει τους αγώνες. Ματαιοπονεί. Ταυτόχρονα όμως ανοίγει το δρόμο της αντιδημοκρατικής εκτροπής και αναδεικνύεται έτσι σε ανεύθυνη και επικίνδυνη».

 
Δέκα άτομα στον εισαγγελέα
Δέκα νεαροί, που συνελήφθησαν την Τετάρτη στη διάρκεια επεισοδίων στο κέντρο της Αθήνας, οδηγήθηκαν την Πέμπτη ενώπιον του εισαγγελέα. Από τους συλληφθέντες τρεις ήταν ανήλικοι και παραπέμφθηκαν να δικαστούν σε δικαστήριο ανηλίκων.

Ο εισαγγελέας άσκησε ποινική δίωξη σε τέσσερις συλληφθέντες για αδικήματα με την επιβαρυντική περίπτωση του νόμου για δράστες με καλυμμένα πρόσωπα. Η δικογραφία σε βάρος τους διαβιβάστηκε σε τακτικό ανακριτή.

Ανά περίπτωση οι τέσσερις βαρύνονται, μεταξύ άλλων, και με το αδίκημα της επικίνδυνης σωματικής βλάβης σε βάρος αστυνομικών. Δύο νεαροί παραπέμφθηκαν να δικαστούν στο Αυτόφωρο για πλημμεληματικές πράξεις, ενώ ένας αφέθηκε ελεύθερος με εντολή του εισαγγελέα για τη διενέργεια προανάκρισης.

Μεταξύ των αδικημάτων που απήγγειλε ο εισαγγελέας σε βάρος των νεαρών είναι και αυτά της διατάραξης κοινής ειρήνης, φθορών ξένης ιδιοκτησίας και άλλα.

 
Δεν αισθάνομαι μίσος δηλώνει ο Κ. Χατζηδάκης
«Δεν αισθάνομαι κανένα μίσος για όσους μου επιτέθηκαν χθες», δήλωσε ο πρώην υπουργός και βουλευτής της ΝΔ, Κωστής Χατζηδάκης, ο οποίος έπεσε θύμα προπηλακισμού και επίθεσης από εξαγριωμένους διαδηλωτές την Τετάρτη.

«Όλοι είναι ανάγκη να κατανοήσουμε ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να προχωρήσει μπροστά με το μίσος και με τη βία. Αντίθετα, πρέπει να δώσουμε τον καλύτερό μας εαυτό για να ξεπεράσουμε αυτή τη μεγάλη κρίση».

»Ευχαριστώ από καρδιάς όλους όσους μου συμπαραστάθηκαν κατά τη διάρκεια της επίθεσης και μετά από αυτήν. Ιδιαίτερα ευχαριστώ τον αστυνομικό που μου έχει διαθέσει η Πολιτεία και τους δύο πολίτες που τραυματίστηκαν προσπαθώντας να με υπερασπιστούν», καταλήγει ο κ. Χατζηδάκης.

Τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης για την επίθεση διέταξε η προϊσταμένη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Ελένη Ράικου.

Αντικείμενο της έρευνας είναι να εξακριβωθεί από ποιους και υπό ποιες συνθήκες δέχθηκε την επίθεση ο πρώην υπουργός, ώστε να εντοπιστούν οι δράστες για τη διάπραξη σοβαρών αδικημάτων, όπως αυτό της επικίνδυνης σωματικής βλάβης.

Ο βουλευτής της ΝΔ επιχείρησε να διασχίσει πεζός την οδό Πανεπιστημίου στο ύψος της οδού Βουκουρεστίου, όταν δέχθηκε επίθεση από αγνώστους, με αποτέλεσμα να τραυματιστεί στην μύτη και το φρύδι.

Ο κ. Χατζηδάκης μεταφέρθηκε αιμόφυρτος αρχικά στην είσοδο ενός παρακείμενου κτιρίου και στη συνέχεια στη Βουλή, όπου του παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειας. Στη συνέχεια μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο Ερρίκος Ντυνάν όπου έμεινε για προληπτικούς λόγους.

 
 
 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου