ΕΛΛΑΔΑ

Το πέρασε, αλλά έχασε ένα βουλευτή ο Γιώργος

το-πέρασε-αλλά-έχασε-ένα-βουλευτή-ο-γιώ-472419

Το πολυνομοσχέδιο υπερψηφίστηκε επί της αρχής, με 156 θετικές ψήφους και 130 αρνητικές, ύστερα από ονομαστική ψηφοφορία που διεξήχθη κατόπιν σχετικού αιτήματος του ΚΚΕ και του ΛΑΟΣ, αλλά με σοβαρές πολιτικές αναταράξεις για το κυβερνών κόμμα, καθώς η ψηφοφορία οδήγησε στη διαγραφή ενός βουλευτή.
Μία εξέλιξη που προκάλεσε έντονο ενδιαφέρον για την αναμονή της κατ’ άρθρον ψηφοφορίας η οποία συνεχιζόταν μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες.
Κατά την ονομαστική ψηφοφορία για το πολυνομοσχέδιο «Επείγοντα μέτρα εφαρμογής του προγράμματος στήριξης της Ελληνικής Οικονομίας» που συζητείται απόψε στη Βουλή, ο βουλευτής Πρεβέζης του ΠαΣοΚ κ. Ευάγγελος Παπαχρήστος καταψήφισε επί της αρχής το νομοσχέδιο, πράξη η οποία οδήγησε στην διαγραφή του από την ΚΟ του κινήματος.
Η απόφαση αυτή σηματοδοτεί πως και ο τελευταίος συνεργάτης του πρωθυπουργού αλλά και βασικό στέλεχος της ομάδας που τον ανέδειξε στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ και στη συνέχεια σε νικητή των εκλογών του 2007, παίρνει τις αποστάσεις του από τον κ. Γιώργο Παπανδρέου.
Απών από τη συζήτηση του πολυνομοσχεδίου για τις αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Οδυσσέας ΒουδούρηςΟ Πρωθυπουργός και Πρόεδρος του ΠαΣοΚ, κ. Γιώργος Α. Παπανδρέου, απέστειλε προς τον Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων, κ. Φίλιππο Πετσάλνικο, την ακόλουθη επιστολή:

 «Προς τον

Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων

κ. Φίλιππο Πετσάλνικο

Αγαπητέ Πρόεδρε,

Σας ενημερώνω ότι ο βουλευτής Ευάγγελος Παπαχρήστος τίθεται εκτός Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Πανελληνίου Σοσιαλιστικού Κινήματος.

Με εκτίμηση

Γιώργος. Α. Παπανδρέου

Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ».. Τονίζει ότι δεν έχει πεισθεί από την επιχειρηματολογία του υπουργού Οικονομικών για τη διαδικασία του κατεπείγοντος, ωστόσο πιστεύει ότι οι διαρθρωτικές αλλαγές που εισηγείται πρέπει να προχωρήσουν.

 

 
Μήνυμα Παπανδρέου
 
Νωρίτερα ο πρωθυπουργός είχε στείλει μήνυμα λέγοντας ότι οι ρυθμίσεις που προβλέπονται στο πολυνομοσχέδιο "είναι ένα ακόμα βήμα για την αλλαγή της χώρας μας προς το καλύτερο". Συμπλήρωσε ότι "δεν μπορούμε να εθελοτυφλούμε ή να αγνοούμε τις δραματικές συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί στη χώρα, στην αγορά εργασίας και τις επιχειρήσεις" και συμπλήρωσε ότι πριν έρθει στη Βουλή ο συγκεκριμένος νόμος, δεν υπάρχει κατοχύρωση των δικαιωμάτων των εργαζομένων.
 
Συζήτηση με ένταση
 

Η συζήτηση ξεκίνησε από τις πέντε το απόγευμα σε φορτισμένο κλίμα καθώς το πολυνομοσχέδιο έχει δεχτεί τα πυρά όχι μόνο τις αντιπολίτευσης αλλά και κυβερνητικών βουλευτών.

Απαντώντας στις αιχμές – εσωτερικές και εξωτερικές – ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου δήλωσε ότι "η εκάστοτε εκλεγμένη κυβέρνηση καλείται να νομοθετήσει και κρίνεται στις επόμενες εκλογές με βάση το τι παρέλαβε και το τι παρέδωσε". "Η κάθε κυβέρνηση πρέπει να κάνει πάντα να νομοθετεί με καθαρή συνείδηση, όχι με γνώμονα το πολιτικό κόστος αλλά το δημόσιο συμφέρον" πρόσθεσε.

"Η νομιμοποιητική μας βάση, είναι μία και μόνη: Να μην χρεοκοπήσει η χώρα, να μπορέσουμε να δανειστούμε 110 δισ. από το ΔΝΤ και τους ευρωπαίους φορολογούμενους τα επόμενα τρία χρόνια, για να μπορέσουμε να πληρώσουμε συντάξεις, μισθούς και να παρέχουμε δημόσιες υπηρεσίες" δήλωσε η Λούκα Κατσέλη.

Η κα Κατσέλη επανέλαβε πως η ευελιξία που εισάγεται στην αγορά εργασίας "υπάρχει σε πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες", ενώ και οι επιχειρησιακές συμβάσεις κάτω από τις αντίστοιχες κλαδικές, "ενδυναμώνουν τις συλλογικές διαπραγματεύσεις αποδυναμώνοντας τις ατομικές που επικρατούν στην αγορά σήμερα, όπου ο εργαζόμενος είναι ο πιο αδύναμος".

Αλέκα Παπαρήγα

"Τώρα αρχίζει ο πόλεμος – και οι εργαζόμενοι θα συνειδητοποιούν όλο και πιο πολύ, πως δεν έχει κανένα νόημα ο αγώνας που έχει στη σημαία του, το πόσα θα χάσουν οι εργαζόμενοι" εκτίμησε στην ομιλία της η γ.γ. του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα.

Η κα Παπαρήγα, κατηγόρησε την κυβέρνηση για συκοφάντηση των εργαζομένων και νομοθέτηση εν γνώσει του ότι το Μνημόνιο θα οδηγήσει σε αύξηση του χρέους και των ελλειμμάτων.

"Είναι αδύνατον, σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης να υπάρχει διέξοδος απ’ την κρίση και αντιμετώπιση του χρέους με ίσες δυνατότητες και ευκαιρίες για κάθε χώρα. Αύριο μπορεί να δεσμευτούν και καταθέσεις. Ο δρόμος είναι ανοικτός, η Ελλάδα θα πτωχεύσει, θα χρεοκοπήσει – και βεβαίως, ένα μέρος των επιχειρήσεων θα βγουν πιο δυνατές, με το λαό συντρίμμια. Η διαπάλη που είναι οξύτατη, είναι στο επίπεδο του ποιος θα υποστεί την μικρότερη καταστροφή κεφαλαίου ποδοπατώντας τους εργαζόμενους" δήλωσε η ίδια.

Γιώργος Καρατζαφέρης

Προτάσεις για μια διαφορετική πολιτική ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας, κατέθεσε στην ομιλία του ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ, Γιώργος Καρατζαφέρης, κατηγορώντας παράλληλα την κυβέρνηση για ανικανότητα χειρισμού των προβλημάτων που αντιμετωπίζει: "Σας καλώ να αλλάξετε πολιτική – κι αν δεν μπορείτε, να σηκωθείτε να φύγετε. Γιατί οδηγείτε την χώρα από μαρασμό σε μαρασμό, είναι λάθος, είναι θάνατος, είναι το μνημόσυνο της Πατρίδας" ανέφερε ο κος Καρατζαφέρης.

Ο κος Καρατζαφέρης, συμφώνησε ωστόσο πως "το Δημόσιο έχει πάρα πολλούς υπαλλήλους", όπως επίσης πως και στις ΔΕΚΟ, "οι μισθοί είναι δύο φορές επάνω απ’ τους αντίστοιχους του Δημοσίου". Και για τα δύο ωστόσο, "οι φταίχτες δεν είναι οι υπάλληλοι, αλλά εσείς, που συνειδητά δίνατε και άδειασε το σεντούκι του κράτους" υποστήριξε ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ.

Αλέξης Τσίπρας

"Νομοσχέδιο εργασιακής, εθνικής και κοινωνικής ταπείνωσης" χαρακτήρισε ο Αλέξης Τσίπρας, το πολυνομοσχέδιο και προειδοποίησε τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ: "Οι ασκοί του Αιόλου έχουν ανοίξει. Όποιος πιστεύει πως μπορεί να βγάζει την ουρά του απ’ έξω κάνει λάθος".

Ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ, καταφέρθηκε με σκληρές εκφράσεις εναντίον της κυβέρνησης και των παρισταμένων υπουργών – του κου Παπακωνσταντίνου και της κας Κατσέλη – κατηγορώντας τους πως συγκροτούν μια "κυβέρνηση παραδομένων που εκτελεί αβίαστα και απροκάλυπτα ό,τι τους ζητηθεί από τους τεχνοκράτες της Τρόικας", μια κυβέρνηση "μεταφραστών του Μνημονίου".

Ο κος Τσίπρας έκλεισε την ομιλία του απευθυνόμενος στους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ: "Ως πότε θα καταπίνετε την συνείδησή σας; Το κάνατε με το Μνημόνιο, το κάνατε με τα ασφαλιστικά, άντε και σήμερα. Νομίζετε πως μετά ξεμπερδεύετε; Αυτός ο κατήφορος σταματημό δεν έχει".

 

 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου