ΕΛΛΑΔΑ

Αντώνης Σαμαράς: «Απορρύθμιση της κοινωνίας»

αντώνης-σαμαράς-απορρύθμιση-της-κοι-472794

Για επιβολή συνθηκών πλήρους απορρύθμισης μίλησε χθες το απόγευμα ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ. Αντ. Σαμαράς επικρίνοντας το πολυνομοσχέδιο της κυβέρνησης με το οποίο ανατρέπονται οι εργασιακές σχέσεις. Με ομιλία του στους παραγωγικές τάξεις της Θεσσαλονίκης, ο κ. Σαμαράς επέκρινε με σφοδρότητα το συγκεκριμένο νομοσχέδιο που αναμένεται να ψηφιστεί με τη διαδικασία του κατεπείγοντος, λέγοντας ότι όχι μόνο δεν λύνει τα προβλήματα, αλλά αντίθετα διευκολύνει τις περικοπές μισθών στον ιδιωτικό τομέα. Παράλληλα αναφέρθηκε στο θέμα της συναίνεσης, αποκλείοντας κάθε ενδεχόμενο να συμφωνήσει με τον Πρωθυπουργό κ. Γ. Παπανδρέου. Μάλιστα συνδύασε την απόφασή του αυτή και με την κίνηση να δοθούν μόνο, όπως είπε, 11 λεπτά στη Ν.Δ. να επιχειρηματολογήσει στη Βουλή επί του νομοσχεδίου.

«Το πρόβλημα, δεν είναι αν εμείς θα δώσουμε, ή όχι, συναίνεση» τόνισε ο κ. Σαμαράς και συμπλήρωσε: «Το πρόβλημα είναι η Ανάκαμψη, που δεν κάνει η κυβέρνηση. Αν μου ζητηθεί συναίνεση για Ανάκαμψη, θα την προσφέρω. Μιλάω για Ανάκαμψη που θα γίνει άμεσα αισθητή στην αγορά, όχι για ημίμετρα. Ανάκαμψη. Τίποτε λιγότερο…».

Η Ν.Δ. που χαρακτηρίζει τη διαδικασία του κατεπείγοντος ιδιαίτερα προσβλητική, θα καταψηφίσει επί της αρχής το πολυνομοσχέδιο και συμφωνεί μόνο σε «μεμονωμένες διατάξεις». Εξάλλου και ο ίδιος ο κ. Σαμαράς σημείωσε πως το πολυνομοσχέδιο έχει και σωστά επί μέρους στοιχεία, τα οποία και θα ψηφίσει η Ν.Δ., αλλά διευκρίνισε πως δεν παύει να αποτελεί μοντέλο προσαρμογής με απόλυτη συρρίκνωση, σε μια οικονομία που ήδη συρρικνώνεται και χρειάζεται ανάκαμψη.

Οχι απολύσεις

Ο πρόεδρος της Ν.Δ. εμφανίστηκε αρνητικός στην επιλογή των μαζικών απολύσεων, λέγοντας ότι αυτές θα επιβαρύνουν το Δημόσιο ταμείο άμεσα και έμμεσα και έδωσε το στίγμα του, υπεραμυνόμενος του παγώματος των προσλήψεων για τρία χρόνια και ύστερα επιβολή του κανόνος «μια πρόσληψη για κάθε πέντε συνταξιοδοτήσεις».

Για μια ακόμη φορά ο κ. Σαμαράς αναφέρθηκε στην κατ’ αυτόν αδιέξοδη πολιτική του μνημονίου, η οποία, όπως υπογράμμισε αυξάνει τη δανειακή επιβάρυνση της χώρας μέσα σε 4 χρόνια κατά 30 ποσοστιαίες μονάδες. Ειδικά για την επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής, διερωτήθηκε με ποιους όρους και σημείωσε ότι το επιτόκιο, όπως φαίνεται, θα αυξηθεί και η Ελλάδα θα εξακολουθήσει να είναι για χρόνια ακόμα «δεμένη» σε μια πολιτική που οδηγεί σε αλλεπάλληλους φαύλους κύκλους, σκληρών μέτρων, επίμονων ελλειμμάτων και ανεξέλεγκτου χρέους. «Για πόσα χρόνια; Για μισή γενιά» μας είπε ο σύμβουλος του Πρωθυπουργού ο κ. Τομάζο Σκιόπα: Δεκαπέντε, δηλαδή, χρόνια τουλάχιστον» είπε και συνέχισε: «Όπως ακριβώς είχαμε προβλέψει από την αρχή. Το «τούνελ» δεν έχει τέλος…».

Επί της ανάγκης να υπάρξει δημοσιονομική προσαρμογή, ο κ. Σαμαράς υποστήριξε ότι η Ν.Δ. ποτέ δε διαφώνησε με αυτό το στόχο, αλλά είχε πολλές ενστάσεις στο πως θα επιτευχθεί. Μάλιστα είπε ότι δεν διαφώνησε ότι χρειάζεται να μειώσουμε το έλλειμμα, αλλά επιβάλλεται να ισοσκελίσουμε τον προϋπολογισμό το συντομότερο δυνατό, για να ελεγχθεί η δυναμική του χρέους. Στο σημείο αυτό, έγινε πιο συγκεκριμένος και ανέφερε ότι η Ν.Δ. δεν διαφώνησε για την ανάγκη να υπάρξουν περικοπές, αλλά ζήτησε να είναι πιο «στοχευμένες» και όχι «οριζόντιες», να είναι πιο δίκαιες και πιο αποτελεσματικές.

Πακέτο προτάσεων

Στη συνέχεια, ο κ. Σαμαράς πρότεινε ένα πακέτο μέτρων που περιλαμβάνει τα εξής: α) χαμηλότερους φορολογικούς συντελεστές, άμεσους και έμμεσους, β) σταθερό και πιο αντικειμενικό φορολογικό σύστημα, γ) αποκλιμάκωση των ασφαλιστικών εισφορών, δ) αντισταθμιστικά μέτρα τόνωσης της αγοράς, μηδενικού ή ελάχιστου κόστους, ε) επιδότηση από το κράτος στεγαστικών δανείων πρώτης κατοικίας κατά 2% για δέκα χρόνια (στο σημείο αυτό είπε ότι η Ν.Δ. θα ψηφίσει την άρση του «πόθεν έσχες» για πρώτη κατοικία για δύο χρόνια και θα προτείνει να αρθεί το «πόθεν έσχες» γενικά για την κατοικία), στ) αναθέσεις εκμετάλλευσης σε περιφερειακά αεροδρόμια και λιμάνια, ζ) αυτοχρηματοδοτούμενα έργα, που έχουν σταματήσει, η) επαναπροώθηση των ΕΣΠΑ, θ) αξιοποίηση της ανενεργού ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου κ.α.

Ο κ. Σαμαράς υποστήριξε ότι αυτό το πακέτο των μέτρων δεν παραβιάζει το μνημόνιο και διευκρίνισε πως εάν χρειαστεί κάποια διαπραγμάτευση, αυτή θα είναι για τη μείωση των φορολογικών συντελεστών. «Όμως, όπως λένε και οι εκπρόσωποι της Τρόικας, το Μνημόνιο είναι «ζωντανό πράγμα» και μπορεί να αλλάξει. Και αυτό καταδεικνύεται από το γεγονός ότι έχουν προστεθεί λόγω υστέρησης εσόδων, επιπλέον μέτρα 6 δις ευρώ» είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Ν.Δ. και επικαλέστηκε το παράδειγμα της Ιρλανδίας, υποστηρίζοντας: «Άσκησαν σφοδρές πιέσεις την Ιρλανδία, αλλά αρνήθηκε να θυσιάσει την αναπτυξιακή της δυναμική. Εδώ, η κυβέρνηση του ΠαΣοΚ θυσίασε πρώτα την αναπτυξιακή δυναμική της χώρας».

 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου