ΕΛΛΑΔΑ

Απορρίπτουν το διάλογο οι Πρυτάνεις των ΑΕΙ

απορρίπτουν-το-διάλογο-οι-πρυτάνεις-τ-472869

 

Τις προτάσεις για τη μεταρρύθμιση στα Πανεπιστήμια συζήτησε χθες η έκτακτη Σύνοδος πρυτάνεων των ΑΕΙ στο Τεχνολογικό και Πολιτιστικό Πάρκο Λαυρίου

Δεκάδες φοιτητές είχαν συγκεντρωθεί το πρωί έξω από το χώρο της συνόδου με πανό και συνθήματα εναντίον των αλλαγών στα Πανεπιστήμια και κατά του μνημονίου.

Οι πρυτάνεις δεν κατόρθωσαν να καταλήξουν σε ομόφωνη απόφαση για το κείμενο που θα εκδώσουν καθώς τα δυο μεγάλα Ιδρύματα, το Πανεπιστήμιο Αθηνών και το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο έχουν δηλώσει ότι δεν συμμετέχουν καν στο διάλογο αν δεν αποσυρθούν οι προτάσεις της κυβέρνησης για Συμβούλια Διοίκησης και διορισμένους πρυτάνεις. Αντιθέτως, άλλα πανεπιστήμια αρνούνται επίσης τις αλλαγές αυτές, όμως μένουν στο διάλογο με δικές τους προτάσεις.

Ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου Θ. Παπαθεοδώρου τόνισε ότι σκοπός της συνόδου είναι ακριβώς να τοποθετηθεί με κοινές θέσεις, για το μέλλον των Πανεπιστημίων.

Τα πανεπιστήμια πάντως συμφωνούν σε κοινό πλαίσιο αρχών και αξιών : Πλήρης αυτοδιοίκηση, δωρεάν παιδεία και απρόσκοπτη χρηματοδότηση. Ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Κρήτης Γιάννης Παλλήκαρης δήλωσε μεταξύ άλλων ότι οι περισσότεροι πρυτάνεις συγκλίνουν σε μια κοινή πρόταση και πρόσθεσε ότι η ακαδημαϊκή κοινότητα έχει βασικές διαφορές με το υπουργείο. «Δεν υπάρχει κατάλληλο περιβάλλον διαλόγου» τόνισε ο κ. Παλλήκαρης, αναφερόμενος τις τελευταίες εγκυκλίους του υφυπουργού Παιδείας Γ. Πανάρετου, σχετικά με την οικογενειοκρατία. Όπως είναι γνωστό, ο κ. Πανάρετος έχει συντάξει έγγραφο στο οποίο αναφέρεται ότι αν τα Πανεπιστήμια δεν απαντούν στα ερωτήματα του υπουργείου εγκαίρως τότε από την ερχόμενη χρονιά θα αναστέλλεται η χρηματοδότησή τους μέχρι να απαντήσουν.

Ο κ. Παλλήκαρης εκτίμησε ότι αν το υπουργείο εμμένει στις θέσεις του τότε αναμένεται μεγάλη αναταραχή στα Πανεπιστήμια. Ο πρύτανης του πανεπιστημίου Κρήτης κατέληξε λέγοντας ότι ήδη οι πρυτάνεις έχουν απορρίψει το βασικό κορμό των αλλαγών που προτείνει το υπουργείο, από την προηγούμενη σύνοδο των πρυτάνεων τον περασμένο Οκτώβριο στο Ρέθυμνο.

Σε δήλωσή της η υπουργός Παιδείας κυρία Αννα Διαμαντοπούλου είπε: «Το υπουργείο Παιδείας περιμένει με μεγάλη προσοχή τις προτάσεις των πρυτάνεων. Θα έχουν νόημα μόνο αν είναι συγκεκριμένες και όχι γενικόλογες». Σύμφωνα με πληροφορίες η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας είναι ενοχλημένη για τις προτάσεις που κατέθεσαν οι πρυτάνεις καθώς τις θεωρεί ως μία προσπάθεια απόρριψης των δικών της προτάσεων.

Η σύνοδος των πρυτάνεων, αποφάσισε να επιτρέψει σε αντιπροσωπεία των φοιτητών αλλά και των διδασκόντων που διαδήλωναν στο Λαύριο να μπουν στην αίθουσα της συνεδρίασης και να διαβάσουν ψήφισμα τις θέσεις τους.

 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου