ΕΛΛΑΔΑ

Οι πρώτες ώρες της επίσκεψης του Κάρολου με την Καμίλα στην Αθήνα

οι-πρώτες-ώρες-της-επίσκεψης-του-κάρολ-21652

Επίσημη επίσκεψη στην Ελλάδα πραγματοποιούν από σήμερα έως και τις 11 Μαΐου ο πρίγκιπας Κάρολος, διάδοχος του βρετανικού θρόνου, και η δούκισσα της Κορνουάλης Καμίλα Πάρκερ Μπόουλς, έπειτα από πρόσκληση του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου.

Πρόκειται για τη δεύτερη επίσημη επίσκεψη του Καρόλου στην Ελλάδα και την πρώτη της δούκισσας της Κορνουάλης.

Σύμφωνα με την πρέσβη της Μεγάλης Βρετανίας Κέιτ Σμιθ, σκοπός της τριήμερης επίσκεψης του πριγκιπικού ζεύγους είναι «να αναδείξει την ιστορική και τη σύγχρονη σχέση των δύο χωρών, και να υποδηλώσει την εκτίμηση της Βρετανίας στη συνεισφορά της Ελλάδας στους τομείς της άμυνας και της ασφάλειας της Ευρώπης, καθώς και στην αντιμετώπιση του μεταναστευτικού».

Με βάση το χρονοδιάγραμμα της επίσκεψης που δόθηκε στη δημοσιότητα, εκτός από την Αθήνα, στο πρόγραμμα περιλαμβάνεται και επίσκεψη στην Κρήτη.

Η άφιξη του Καρόλου και της Καμίλα στην Αθήνα

Το πριγκιπικό ζεύγος έφτασε στο «Ελ. Βενιζέλος» λίγο μετά τις 15.00 το μεσημέρι της Τετάρτης, όπου εκ μέρους της κυβέρνησης, το υποδέχτηκε ο υφυπουργός Εξωτερικών Τέρενς Κουίκ.

Στη συνέχεια, ο διάδοχος του βρετανικού θρόνου κατέθεσε στεφάνι στο Μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη. Η αυτοκινητοπομπή που τον συνοδεύεσε αποτελείται, όπως θα δείτε και στο video του zougla.gr, από 22 οχήματα.

Φωτογραφίες από την κατάθεση στεφάνου:

Μετά την κατάθεση του στεφάνου, ο πρίγκιπας Κάρολος μετέβη στο Προεδρικό Μέγαρο όπου συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο.

Όπως θα δείτε στο παρακάτω video η σύζυγος του Καρόλου, Καμίλα κάθεται στη θέση του συνοδηγού ενώ ο πρίγκιπας στα πίσω καθίσματα του οχήματος που τους μετέφερε στο Προεδρικό Μέγαρο.

Απευθυνόμενος στον πρίγκιπα της Ουαλίας, ο κ. Παυλόπουλος ανέφερε ότι «ποτέ δεν ξεχνάμε το Λόρδο Βύρωνα, το Ναυαρίνο και τους κοινούς αγώνες που οι δύο χώρες δώσαμε σε δύο Παγκόσμιους Πολέμους».

Ανέφερε επίσης ότι οι δύο χώρες μπορούν να παίξουν σημαντικό ρόλο στον ταραγμένο πλανήτη. Από την πλευρά του, ο πρίγκιπας Κάρολος στάθηκε στους δεσμούς φιλίας των δύο χωρών.

«Έχω μόνο θερμά λόγια για τη σχέση των δύο χωρών. Ελπίζω και εύχομαι ότι θα μας δοθούν πολλές ευκαιρίες στο μέλλον να ξανασυναντηθούμε», πρόσθεσε.

Αναλυτικά ο διάλογος:

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Υψηλότατε, Υψηλοτάτη, σας καλωσορίζω στην Αθήνα, στο πλαίσιο μιας επίσκεψης που είναι ιστορική. Γιατί είναι η πρώτη φορά που επισήμως επισκέπτεται την Ελλάδα ο Διάδοχος του Ηνωμένου Βασιλείου. Είναι μια ιστορική στιγμή που πραγματοποιείται ύστερα από την απόφαση της Συνόδου Κορυφής της Κοινοπολιτείας να είσθε ο επόμενος επικεφαλής της Κοινοπολιτείας. Και θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι αυτή η επίσκεψή σας προσθέτει έναν πολύ σημαντικό κρίκο σ’αυτή την ‘αλυσίδα φιλίας’, ήδη από την σύσταση του Νεώτερου Ελληνικού Κράτους.

Θυμίζω, Υψηλότατε, ότι από την αρχή του Νεώτερου Ελληνικού Κράτους και πριν, κατά την διάρκεια της Εθνεγερσίας, οι δεσμοί ανάμεσα στην Μεγάλη Βρετανία και την Ελλάδα υπήρξαν στενοί. Ποτέ δεν ξεχνάμε εμείς, οι Έλληνες, τον Λόρδο Βύρωνα, το φιλελληνικό ρεύμα που δημιούργησε ο Λόρδος Βύρων, την ιδεολογία περί κράτους-έθνους που υποστήριξε. Δεν ξεχνάμε ποτέ το Ναυαρίνο, την μεγάλη αλλαγή της Μεγάλης Βρετανίας τότε, που οφείλεται στον Τζωρτζ Κάνινγκ και, βεβαίως, δεν ξεχνάμε, τον Κόδριγκτον, ο οποίος ηγήθηκε αυτής της ναυμαχίας που συνέβαλε τα μέγιστα στην δημιουργία του Νεώτερου Ελληνικού Κράτους.

Αλλά, εκείνο που μένει περισσότερο σήμερα σε μας, τους Έλληνες, είναι οι κοινοί αγώνες που δώσαμε σε δύο Παγκόσμιους Πολέμους. Δώσαμε κοινούς αγώνες για τον Άνθρωπο, την Δημοκρατία, την Ελευθερία. Και σας διαβεβαιώ ότι είμαστε έτοιμοι να συνεχίσουμε να δίνουμε αυτούς τους αγώνες. Γιατί και οι σημερινοί καιροί είναι δύσκολοι. Οι δύο Χώρες μας μπορούν να παίξουν ένα σημαντικό ρόλο στον ταραγμένο Πλανήτη. Και γι’αυτό σας είπα και το επαναλαμβάνω – αφού σας καλωσορίσω, Εσάς και την Υψηλοτάτη, για μιαν ακόμη φορά – ότι είναι πολύ σημαντική στιγμή. Όταν μάλιστα είναι γνωστές και οι δικές σας ρίζες, μέσα από τον πατέρα σας. Να είσθε πάντα καλά. Τα υπόλοιπα θα τα πούμε στο δείπνο. Εκείνο που θέλω μόνο να επισημάνω είναι ότι και ο καιρός σήμερα, στην Αθήνα, δείχνει πως είσθε πάντα ευπρόσδεκτος. Και νομίζω πως αυτή η επίσκεψη είναι η αρχή και για άλλες επισκέψεις που θα γίνουν στο μέλλον.

ΠΡΙΓΚΙΠΑΣ ΟΥΑΛΙΑΣ (από ανεπίσημη μετάφραση): Κύριε Πρόεδρε, είμαι εξαιρετικά ευγνώμων για την επίσκεψή μου, για την εξαιρετικά ευγενική χειρονομία σας και την εξαιρετικά ευγενική υποδοχή σας εδώ. Έχω μόνο θερμά λόγια για να πω και εγώ, όπως και εσείς, για την μακρά σχέση των δύο χωρών μας, η οποία εκτείνεται στην διάρκεια πάρα πολλών χρόνων. Από την άποψη αυτή πρέπει να πω ότι πηγαίνουμε σε πολλά μέρη του κόσμου και συναντούμε πάρα πολλούς Έλληνες σε ολόκληρο τον κόσμο. Για παράδειγμα, στην Αυστραλία ήρθαμε πρόσφατα σε επαφή με πολλούς Έλληνες.

Επίσης, είχαμε την ευκαιρία να επισκεφθούμε ιδιωτικά την Ελλάδα πάρα πολλές φορές. Εκτιμώ βαθιά αυτή την επαφή που έχουμε την ευκαιρία να έχουμε αυτή τη φορά. Θυμάμαι ότι συναντηθήκαμε πριν από δύο χρόνια στην Ιερουσαλήμ και ελπίζω και εύχομαι ότι θα μας δοθούν και στο μέλλον πολλές άλλες ευκαιρίες για να ξανασυναντηθούμε.

Το αναλυτικό πρόγραμμα της επίσκεψης

Τετάρτη 9 Μαΐου

14.50: Άφιξη του πρίγκιπα της Ουαλίας και της δούκισσας της Κορνουάλης στον Δ.Α.Α. «Ελ. Βενιζέλος»

15.20-15.30: Κατάθεση στεφάνου στο Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτου

15.35-16.10: Άφιξη στο Προεδρικό Μέγαρο. Υποδοχή από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και την κα Παυλοπούλου

16.15: Άφιξη στο Μέγαρο Μαξίμου. Υποδοχή από τον κ. Πρωθυπουργό

16.15-16.35: Συνάντηση με τον κ. Πρωθυπουργό

16.35: Αναχώρηση από το Μέγαρο Μαξίμου

20.30-22.15: Συνάντηση με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης

Άφιξη στο Προεδρικό Μέγαρο

Περιήγηση εκθεμάτων ζωγραφικής

Υπογραφή βιβλίου επισκεπτών

Επίσημο δείπνο.

Πέμπτη 10 Μαΐου

10.10-10.40: Συνάντηση με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο ΙΙ στα Γραφεία της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών (Αγίας Φιλοθέης 21)

11.10-11.20: Άφιξη στην Καπνικαρέα. Επίσκεψη στον Ναό

11.35-12.10: Άφιξη στο Συμμαχικό Νεκροταφείο Αλίμου. Κατάθεση στεφάνου, παρουσία πρέσβεων χωρών-μελών της Κοινοπολιτείας και των δημάρχων Αλίμου και Αθηναίων

12.30-14.50: Άφιξη του πρίγκιπα της Ουαλίας στο λιμάνι του Πειραιά. Διαδοχικές επισκέψεις σε:

-HMS «Echo» (Βρετανικό πολεμικό πλοίο που συμμετέχει στη Νατοϊκή δύναμη)

-HMC «Valiant» (Βρετανικό πλοίο του Λιμενικού)

-Τριήρη «Ολυμπιάς»

Υποδοχή από τον υπουργό Εθνικής Άμυνας.

-Θωρηκτό «Αβέρωφ». Ξενάγηση και συνάντηση με υψηλόβαθμα στελέχη του Πολεμικού Ναυτικού και σπουδαστές της Σχολής Ναυτικών Δοκίμων

15.00-15.35: Άφιξη του πρίγκιπα της Ουαλίας στον Ιστιοπλοϊκό Όμιλο (Μικρολίμανο). Δεξίωση από εκπροσώπους της Εμπορικής Ναυτιλίας

15.45-16.25: Άφιξη στο Ίδρυμα Πολιτισμού «Σταύρος Νιάρχος». Παρακολούθηση Διεθνούς Εκπαιδευτικής Διάσκεψης, που οργανώνεται από το Βρετανικό Συμβούλιο.

Παρασκευή 11 Μαΐου

12.20: Άφιξη στο Ηράκλειο

12.40-13.30: Άφιξη στην Κνωσό. Υποδοχή από τη Γ.Γ. του ΥΠΠΟ κα Μ. Βλαζάκη – Ξενάγηση

13.45-14.15: Συνάντηση με μέλη της Βρετανικής Σχολής στους χώρους της «Βίλας Αριάδνη»

14.45-15.05: Επίσκεψη στην «Αναπτυξιακή Εταιρεία Ηρακλείου» και ενημέρωση για τις δράσεις.

Συνάντηση του πρίγκιπα της Ουαλίας και της δούκισσας της Κορνουάλης με κοινότητα προσφύγων (Παλαιό Σχολείο Κοινότητας).

15.15-16.00: Άφιξη του πρίγκιπα της Ουαλίας και της δούκισσας της Κορνουάλης στις Αρχάνες (Πλατεία Αγοράς, Πλατεία Εκκλησίας). Παρακολούθηση τοπικών πολιτιστικών εκδηλώσεων.

16.20: Αναχώρηση από το αεροδρόμιο Ηρακλείου «Νίκος Καζαντζάκης» με ειδική πτήση.

Τι αναφέρει ο «Guardian» για την επίσκεψη του Καρόλου

Εκτενές άρθρο για την επίσκεψη του Καρόλου στην Ελλάδα φιλοξενεί η ιστοσελίδα του βρετανικού «Guardian», χαρακτηρίζοντας το ταξίδι ως «επίσκεψη γοητείας».

Σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα, η επίσκεψη έχει ως στόχο την ανάδειξη των στρατιωτικών και ναυτικών δεσμών των δύο χωρών, αλλά και τη βελτίωση των διμερών τους σχέσεων στη «σκιά» των δύσκολων διαπραγματεύσεων για το Brexit.

«Η Ελλάδα είναι μια από τις λίγες χώρες (και το μόνο κράτος-μέλος της Ε.Ε.) που δεν έχει επισκεφθεί επισήμως η βασίλισσα. Ο δούκας του Εδιμβούργου -Έλληνας πρίγκιπας που γεννήθηκε στην Κέρκυρα- αναγκάστηκε να φύγει μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή το 1923, με τον πατέρα του, πρίγκιπα Ανδρέα, μόλις να γλυτώνει την καταδίκη σε θάνατο και την εκτέλεση. Το αρνητικό κλίμα στις σχέσεις επιτάθηκε όταν οι Έλληνες ψήφισαν σε δημοψήφισμα το 1974 για την κατάργηση της μοναρχίας, ανατρέποντας τον βασιλιά Κωνσταντίνο» γράφει ο αρθρογράφος.

Η βρετανική εφημερίδα φιλοξενεί και δηλώσεις του καθηγητή Κέβιν Φέδερστοουν, επικεφαλής του Hellenic Observatory του Londons School of Economics:

«Η επίσκεψη του Καρόλου ως φυσικού διαδόχου του θρόνου μπορεί να αποφορτίσει τις εντάσεις εκ μέρους μιας οικογένειας που νιώθει αδικημένη από την εκθρόνιση ενός δικού της. Ο Κωνσταντίνος είναι οικείος της βρετανικής βασιλικής οικογένειας, αλλά ακόμη και αυτός έχει συμβιβαστεί με την πραγματικότητα. Τώρα πρέπει να κάνουν το ίδιο και τα ανάκτορα του Μπάκιγχαμ».

Στο ίδιο ρεπορτάζ αναφέρεται πως ο πρίγκιπας της Ουαλίας θεωρείται, κατά την άποψη Βρετανών διπλωματών, ένα ισχυρό «χαρτί» για τη χώρα του, καθώς οι διμερείς σχέσεις είναι «κλειδί» για ένα «βελούδινο» Brexit.

«Τα οφέλη έγκεινται στην καλή θέληση που αντανακλάται σ’ αυτούς που θα συναντηθούν με τις υψηλότητές τους [Καρόλου και Καμίλα]. Επιστρατεύουμε [η Βρετανία] έναν ισχυρό στρατηγικό πόρο. Είναι αδύνατο να μετρηθούν οι θετικές συνέπειες. Δεν είναι ούτε η ήπια ισχύς, ούτε η πολιτισμική επιρροή, αλλά ξέρουμε ότι αποδίδει, ενισχύοντας τις φιλίες μας και χτίζοντας σχέσεις» σχολίασε στην εφημερίδα ο στρατιωτικός ακόλουθος της βρετανικής πρεσβείας στην Αθήνα, Τιμ Φερνς.

H ιστοσελίδα της βρετανικής εφημερίδας σχολιάζει ακόμη ότι ο Κάρολος έχει ιδιαίτερη σχέση με την Ελλάδα, «παρά τις επιφυλάξεις του πατέρα του»: κάνει συχνά διακοπές στη χώρα μας, όπως πέρυσι το καλοκαίρι στην Κέρκυρα με την Καμίλα, και νιώθει μια έλξη προς την Ορθοδοξία – η γιαγιά του Αλίκη, από την πλευρά του πατέρα του, ήταν καλόγρια για το μεγαλύτερο διάστημα της ζωής της.

Ακόμη ο αρθρογράφος διαπιστώνει ότι αυτή η έλξη του διαδόχου του βρετανικού θρόνου προς την Ορθοδοξία είναι που τον καθιστά δημοφιλή εδώ, αλλά και ο λόγος για τον οποίο δημοπράτησε υδατογραφίες του για να συγκεντρώσει χρήματα για την ανακαίνιση της αγαπημένης του Μονής Βατοπεδίου και τη συντήρηση αρχαίων μονοπατιών στο Άγιον Όρος.

Και καταλήγει: «Δεν είναι λίγοι εκείνοι που σημειώνουν ότι έλαχε σε μια αριστερή κυβέρνηση να φιλοξενήσει το πριγκιπικό ζεύγος. Αλλά καθώς πλησιάζει η ώρα της επίσκεψης -με τον κορυφαίο σχεδιαστή μόδας της Αθήνας να αναλαμβάνει την αμφίεση της συζύγου του Έλληνα πρωθυπουργού- ο ενθουσιασμός είναι ορατός… Οι αβρότητες υπαγορεύουν να αποφευχθεί μια επίσκεψη στο διαμάντι, στο στέμμα της Αθήνας, την Ακρόπολη του 5ου π.Χ. αιώνα. “Αυτό λέγεται τακτ”, είπε ο Νίκος Ξυδάκης, πρώην αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών. “Διπλωματικό τακτ. Ο Κάρολος είναι δημοφιλής εδώ και θέλουμε να νιώσει καλοδεχούμενος”».

ΠΗΓΗ: zougla.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου