ΕΛΛΑΔΑ

Στον ανακριτή τα μέλη της μαφίας των φαρμάκων

στον-ανακριτή-τα-μέλη-της-μαφίας-των-φα-25052

Στον ανακριτή οδηγήθηκαν οι συλληφθέντες για το κύκλωμα παράνομης πώλησης φάρμακων θεραπείας του καρκίνου. Η αποκάλυψη για τη δράση του κυκλώματος έχει προκαλέσει σάλο με τον Ιατρικό Σύλλογο Αθηνών και την Ελληνική Ομοσπονδία Καρκίνου να ζητούν την παραδειγματική τιμωρία των εμπλεκομένων.

Η εισαγγελία Πρωτοδικών έχει απαγγείλει κατηγορές σε βάρος των 21 ατόμων που εμπλέκονται στο μεγάλο κύκλωμα.

Η ογκώδης δικογραφία, που διαβιβάστηκε στον εισαγγελέα για τη δράση του κυκλώματος, περιλαμβάνει πληθώρα στοιχείων για εμπλοκή γιατρών και νοσηλευτών δημόσιων νοσοκομείων, αλλά και για ιδιώτες και φαρμακοποιούς.

Όπως προέκυψε από την έρευνα των αστυνομικών, η σπείρα μεταπουλούσε ακριβά φάρμακα, που υπεξαιρούσε από νοσοκομεία, σε συνεργαζόμενα φαρμακεία ή τα προωθούσε σε χώρες εκτός Ελλάδος.

Αδίστακτοι

Η σπείρα αφαιρούσε ακόμη και μέρος της χορηγηθείσας δόσης από τον ασθενή με στόχο τη μεταπώληση του υπολοίπου. Δηλαδή, από το σύνολο της δόσης που έπρεπε να χορηγηθεί στον καρκινοπαθή «εξοικονομούσαν» ποσότητα την οποία μεταπωλούσαν ως νέο φάρμακο .
Δηλαδή αν τρεις ασθενείς επρεπε να λάβουν ως θεραπεία 500ml φαρμάκου τους χορηγούσαν 300ml και με το υπόλοιπο επωφελούνταν με τη δημιουργία νέα δόσης την οποία μεταπωλούσαν σε άλλον ασθενή.

Κίνδυνος από ελλειπή αποθήκευση και συντήρηση

Τα αντικαρκινικά φάρμακα που προόριζαν για εξαγωγή αποθήκευαν σε ιχθυοπωλείο στην Καλλιθέα και ανθοπωλείο στο Παγκράτι. Δεδομένης της κακής αποθήκευσης και συντήρησης τους εγείρεται και ζήτημα κινδύνου για τη δημόσια υγεία.

Τα αρχηγικά μέλη

Μεταξύ των συλληφθέντων, είναι και τρία αρχηγικά μέλη της οργάνωσης, ηλικίας 70, 57 και 64 ετών.

Πρόκειται για τον 70χρονο «Αιγύπτιο» μονιμο κατοικο Γερμανιας με καταγωγή από την Αίγυπτο, τον 64χρονο με κωδικη ονομασία ο «Ελληνας» και ακόμη εναν τον «μηχανοβιο»

Οταν έκαναν τις συνεννοήσεις για τα φαρμακα χρησιμοποιούσαν τις παρακάτω κωδικές ονομασίες, θελω το «Ο», θέλω το «μα», θέλω το «αβα» ή τη «Στέλλα».

Σημειώνεται ότι η εγκληματική οργάνωση από την παράνομη δραστηριότητα της αποκόμιζε τεράστια οικονομικά οφέλη με σημαντική ζημία σε βάρος του Ελληνικού Δημοσίου, καθώς τα συγκεκριμένα φάρμακα καλύπτονται αποκλειστικά από το δημόσιο και προέρχονταν είτε από Νοσοκομεία – νοσηλευτικά ιδρύματα, όπου υπεξαιρούνταν από μέλη της οργάνωσης, είτε από παράνομες συνταγογραφήσεις και απάτες.

Για την υπόθεση αυτή συνελήφθησαν χθες, Πέμπτη 3 Μαΐου 2018, με τη συνδρομή του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων (Ε.Ο.Φ.), σε περιοχές της Αττικής και στο Μεσολόγγι, συνολικά είκοσι ένα άτομα, ηλικίας από 22 έως 70 ετών. Μεταξύ των συλληφθέντων, είναι και τρία αρχηγικά μέλη της οργάνωσης, ηλικίας 70, 57 και 64 ετών.

Πιο αναλυτικά, τα τρία αρχηγικά μέλη, τουλάχιστον από τον Απρίλιο του 2013, είχαν συγκροτήσει τη συγκεκριμένη διεθνική εγκληματική οργάνωση, η οποία ήταν δομημένη ιεραρχικά και με διαρκή δράση. Στόχος της οργάνωσης ήταν η κατ’ επάγγελμα διάπραξη απατών και υπεξαιρέσεων, σε βάρος του Ελληνικού Δημοσίου και Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου.

Πώς δρούσαν

Ως προς τον τρόπο δράσης τους (modus operandi), τα μέλη της οργάνωσης προμηθεύονταν παράνομα, μέσω υπεξαιρέσεων, ψευδών ιατρικών πιστοποιήσεων και απατών, φαρμακευτικά σκευάσματα υψηλού κόστους, κυρίως νοσοκομειακής χρήσης, τα οποία στην συνέχεια διακινούσαν και εξήγαγαν σε φαρμακαποθήκες της Γερμανίας, της Ελβετίας και της Ιταλίας, με υπερδιπλάσια τιμή, συγκριτικά με το κόστος αγοράς τους.

Για την επίτευξη του σκοπού τους, είχαν διαμορφώσει κατάλληλη υποδομή, που περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, τη λειτουργία φαρμακείου, μέσω του οποίου πραγματοποιούνταν οι παράνομες εξαγωγές φαρμάκων και η έκδοση των σχετικών εικονικών τιμολογίων. Επιπλέον, είχαν εξασφαλίσει σταθερό πελατολόγιο, όπου διέθεταν προς πώληση τα παράνομα αποκτηθέντα φαρμακευτικά σκευάσματα.

Στρατολόγηση

Για να επεκτείνουν την παράνομη δραστηριότητα τους προχώρησαν στην στρατολόγηση στην οργάνωση, ιατρών και λοιπού προσωπικού νοσηλευτικών ιδρυμάτων, συμβεβλημένων με τον Εθνικό Οργανισμό Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (Ε.Ο.Π.Υ.Υ.), που τους επέτρεπε τη συνταγογράφηση φαρμάκων υψηλού κόστους σε ασθενείς και την πρόσβαση σε φάρμακα που χορηγούνται σε σοβαρές παθήσεις, καθώς και υπαλλήλων εταιρείας ταχυμεταφορών που αναλάμβαναν την αποστολή – διακίνηση των φαρμάκων στο εξωτερικό.

Παράλληλα, προέβησαν στη σύσταση φαρμακευτικής εταιρείας στο εξωτερικό, η οποία φέρεται ως εκδότης πλήθους εικονικών τιμολογίων που αφορούσαν ανύπαρκτες πωλήσεις φαρμάκων υψηλού κόστους, προς το προαναφερόμενο φαρμακείο, ενώ πραγματοποιούσαν εικονικές συναλλαγές προμήθειας φαρμάκων με συγκεκριμένη φαρμακαποθήκη, την οποία επίσης διαχειρίζονταν μέλη της οργάνωσης.

Οργή από τους καρκινοπαθείς

Οργή και προβληματισμό εκφράζει η Ελληνική Ομοσπονδία Καρκίνου (ΕΛΟΚ), με αφορμή το σκάνδαλο που έχει ξεσπάσει με τα ογκολογικά φάρμακα. Η ΕΛΟΚ που εκπροσωπεί 28 οργανώσεις ασθενών με καρκίνο, από όλη την Ελλάδα, κάνει λόγο για ανοχύρωτο Σύστημα Υγείας και εθνική ανάγκη για Εθνικό Μητρώο Νεοπλασιών.

Πέρα από τη δικαιολογημένη οργή και τον προβληματισμό που κυριαρχούν μεταξύ των ογκολογικών ασθενών και των οικογενειών τους μετά την ανακοίνωση του σκανδάλου, κυκλώματος υπεξαίρεσης και παράνομης διακίνησης ογκολογικών φαρμάκων που εξαρθρώθηκε, υπάρχει και αποτροπιασμός γιατί «κάποιοι επέλεξαν συνειδητά να θέσουν σε δεύτερη μοίρα την υγεία και τις ζωές ασθενών με καρκίνο, προτάσσοντας το ίδιο συμφέρον,στερώντας τους τα απαραίτητα φάρμακα και ζημιώνοντας το ήδη σοβαρά ασθενές σύστημα υγείας» σημειώνει η ΕΛΟΚ.

[thetoc.gr]

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου