ΕΛΛΑΔΑ

Στις κάλπες δικαστές και εισαγγελείς: Πέντε συνδυασμοί και ένας ανεξάρτητος για την προεδρία

στις-κάλπες-δικαστές-και-εισαγγελείς-25285

Δύο νέοι συνδυασμοί κάνουν την εμφάνιση τους στις εκλογές για την ανάδειξη των μελών της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων, οι οποίες θα διεξαχθούν στις 13 Μαΐου στην επαρχία και στις 20 στην Αθήνα.

Οι εκλογές για το νέο διοικητικό συμβούλιο της μεγαλύτερης δικαστικής ένωσης, γίνονται με “φόντο” την πολεμική κατάσταση που είχε δημιουργηθεί εδώ και τουλάχιστον δύο χρόνια μεταξύ της κυβέρνησης και των δικαστών με τους τελευταίους να κάνουν λόγο ακόμη και για “φαινόμενα Τουρκίας και Πολωνίας” στην Ελλάδα, στον τομέα της δικαιοσύνης.

Η αρχή έγινε με τις διώξεις σε βάρος εισαγγελικών λειτουργών (Ντογιάκος, Τσατάνη) ακολούθησε η απόφαση του ΣτΕ για τις τηλεοπτικές άδειες, η πρόταση της πρώην προέδρου του Αρείου Πάγου για συνταξιοδότηση μετά τα 67, αλλά και η κόντρα για το πόθεν έσχες των δικαστών με αφορμή την προσφυγή τους στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Δεν ήταν, τέλος, λίγες οι φορές που υπήρξε “πολεμική” ανακοινώσεων, με αφορμή την κριτική στελεχών της κυβέρνησης σε δικαστικές αποφάσεις, οι οποίες απαντήθηκαν από την ένωση δικαστών με εξίσου οξύ τρόπο. Τους τελευταίους μήνες, επκρατεί νηνεμία, εάν και όπως έδειξε η υπόθεση της Novartis, οι δύο πλευρές είναι με το όπλο παρά πόδα, και έτοιμες για σύγκρουση…

Στις εκλογές που έρχονται, την ψήφο των δικαστών διεκδικούν 5 συνδυασμοί, με 3 από αυτούς ήδη να συνεργάζονται.

Ο πρώτος με επικεφαλής τον Χριστόφορο Σεβαστίδη και νυν πρόεδρο της ένωσης, του δεύτερου ηγείται ο Παναγιώτης Λυμπερόπουλος, εφέτης, και του τρίτου ο Νίκος Σαλάτας.
Οι νέοι επικεφαλής, οι οποίοι διεκδικούν την ψήφο των συναδέλφων τους είναι ο πρόεδρος Εφετών Χρήστος Κατσιάνης, ο οποιος “κατεβαίνει” πρώτη φορά σε εκλογές για την ένωση και ο συνδυασμός με επικεφαλής την εφέτη Μαργαρίτα Στενιώτη, παλαιά συνδικαλίστρια. Ανεξάρτητος κατεβαίνει ο πρόεδρος Εφετών, Χρήστος Νάστας.

Ζητούμενο όλων, η επίλυςη θεσμικών προβλημάτων του κλάδου, με πρώτο την δικαστική ανεξαρτησία αλλά και τα οικονομικά τους.

΄Ηδη, οι υποψήφιοι αλλά και οι δικαστές που τους στηρίζουν, οργώνουν τα δικαστήρια της χώρας, λίγες ημέρες πριν από τις εκλογές, με τις ζυμώσεις να βρίσκονται στο ζενίθ.

Πηγή: iefimerida.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου