ΕΛΛΑΔΑ

Ερχονται και νέα μέτρα από τον Μάρτιο

ερχονται-και-νέα-μέτρα-από-τον-μάρτιο-473888

 

Καθυστερήσεις στην υλοποίηση των διαρθρωτικών αλλαγών στην ελληνική οικονομία και την ανάγκη να προετοιμασθούν μέτρα που έχουν μείνει αδιευκρίνιστα από το μνημόνιο για την περίοδο μετά το 2012 επισημαίνει στην έκθεση προόδου της ελληνικής οικονομίας που συνέταξε η τρόικα μετά τον έλεγχο που έγινε στο τέλος Νοεμβρίου στην Αθήνα.

Στην έκθεση – που στην ουσία είναι το επικαιροποιημένο μνημόνιο – σημειώνεται η μεγάλη δημοσιονομική πρόοδος, αλλά εντοπίζονται και τα αδύνατα σημεία της εφαρμογής του προγράμματος που θα πρέπει να "βελτιωθούν με το β΄ γύρο των αλλαγών" που αρχίζει τώρα.

Το κείμενο που συνέταξε η τρόικα μετά τη συνάντησή της με τις ελληνικές αρχές συστήνει «μεγαλύτερη συναίνεση στην ελληνική κοινωνία» και «μεγαλύτερη αποφασιστικότητα» στην κυβέρνηση.

Συγκεκριμένα διαπιστώνει καθυστερήσεις στην εφαρμογή διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων επισημαίνοντας το ρόλο του πολιτικού κόστους και την αντίδραση «κατεστημένων συμφερόντων». Η τριμερής επιτροπή εκτιμά ότι τώρα είναι η καλύτερη στιγμή για την εντατικοποίηση των μεταρρυθμιστικών προσπαθειών. Προβλέπει ωστόσο επιδείνωση των οικονομικών μεγεθών την επόμενη χρονιά με την ύφεση να αγγίζει το 3% το 2011. Το ίδιο διάστημα προβλέπεται διατήρηση του πληθωρισμού σε αρνητικό έδαφος. Διαπιστώνονται προβλήματα «φορολογικής συμμόρφωσης» τα οποία απομακρύνουν τους στόχους σχετικά με το δημοσιονομικό έλλειμμα.

Υπενθυμίζεται η δέσμευση της ελληνικής κυβέρνησης για τη λήψη νέων μέτρων επιπλέον των ήδη συμφωνηθέντων προκειμένου να καλυφθεί το χαμένο έδαφος όπως η αναδιάρθρωση των δημοσίων επιχειρήσεων και οι παρεμβάσεις στον προσανατολισμό της κοινωνικής προστασίας.

Η κοινή επιτροπή ΕΕ, ΕΚΤ και ΔΝΤ επισημαίνει ότι θα χρειαστούν πρόσθετα μέτρα για την εξοικονόμηση ποσού ίσου με το 5% του ΑΕΠ και με ορίζοντα το 2014. Μεταξύ άλλων συστήνεται η βελτίωση της φορολογικής διοίκησης, η μείωση των στρατιωτικών δαπανών αλλά και η μεταρρύθμιση του συστήματος υγειονομικής περίθαλψης. Συμπερασματικά εκτιμά ότι θα απαιτηθούν μεγαλύτερες προσπάθειες για την έγκριση των επόμενων δόσεων του δανείου.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εισηγείται, όπως αναμενόταν, να δοθεί η τρίτη δόση του δανείου στην Ελλάδα.

 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου