ΕΛΛΑΔΑ

Το 2011 η επιστροφή στην ανάπτυξη

το-2011-η-επιστροφή-στην-ανάπτυξη-473945

Η ελληνική οικονομία αναμένεται να επιστρέψει στην ανάπτυξη από το 2011, η οποία θα σταθεροποιηθεί μέσα στο 2012, είπε χθες ο Ευρωπαίος Επίτροπος, Όλι Ρεν, μιλώντας στη Βουλή.

Τόνισε ότι η Ελλάδα «είναι στο σωστό δρόμο» σημειώνοντας μεγάλη πρόοδο στο πρόγραμμα των θεμελιωδών μεταρρυθμίσεων.

Διαβεβαίωσε για την επιμήκυνση αποπληρωμής του δανείου των 110 δισ. ευρώ και μάλιστα χωρίς να τεθούν νέοι όροι από την Κομισιόν.

Ο προϋπολογισμός κινείται εντός των στόχων εκτίμησε ο κ. Ρεν και «συνεπώς δεν θα χρειασθούν νέα μέτρα».

Ωστόσο, ζήτησε εντατικοποίηση της εφαρμογής των ήδη ανακοινωθέντων και σκληρών μέτρων σε εργασιακά, Ασφαλιστικό, φοροφοδιαφυγή, άνοιγμα κλειστών επαγγελμάτων, σύσταση που ενόψει της τέταρτης δόσης έχει ιδιαίτερη σημασία.

Απέκλεισε δε, εμμέσως πλην σαφώς την πιθανότητα η Ελλάδα να χρειαστεί νέο δάνειο από την τρόικα.

Ανάπτυξη από το 2011

Η Ελλάδα έχει τις δυνατότητες να επιστρέψει σε ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης της τάξεως του 3% περίπου αυτή τη δεκαετία, αν εφαρμόσει τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις, δήλωσε την Πέμπτη ο Ευρωπαίος επίτροπος για Νομισματικές και Οικονομικές Υποθέσεις, Όλι Ρεν, σε ομιλία του στις Επιτροπές Οικονομικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Βουλής.

«Εκτιμούμε ότι η Ελλάδα θα έχει θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης από του χρόνου και ότι η ανάπτυξη αναμένεται να σταθεροποιηθεί το 2012», είπε, μιλώντας στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής, σύμφωνα με την επίσημη μετάφραση στα ελληνικά.

«Υπάρχουν δυνατότητες για ανάπτυξη της τάξεως του 3% τουλάχιστον αυτή τη δεκαετία, αν εφαρμοστούν απόλυτα οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις», υπογράμμισε.

Επίσης εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι δεν θα χρειασθούν νέα μέτρα, αφού όπως έκρινε ο προϋπολογισμός του 2011 κινείται εντός του στόχου μείωσης του δημόσιου ελλείμματος κατά 2,5% μονάδες και συνεπώς δεν θα χρειαστούν πρόσθετα μέτρα.

«Η Ελλάδα ακολουθεί σωστή πορεία και είναι στο σωστό δρόμο, σημειώνοντας μεγάλη πρόοδο στο πρόγραμμα των θεμελιωδών μεταρρυθμίσεων», επεσήμανε ο Ολι Ρεν, ευχόμενος «καλή συνέχεια».

Παράλληλα, διαβεβαίωσε ότι θα επιμηκυνθεί ο χρόνος αποπληρωμής του δανείου χωρίς την πρόθεση να τεθούν νέοι όροι, διευκρινίζοντας ότι η συζήτηση θα γίνει με βάση το υπάρχουν μνημόνιο και θα γίνει προσθήκη με μια τροπολογία.

Για την «θετική άποψη» της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε ό,τι αφορά την επιμήκυνση της αποπληρωμής του δανείου των 110 δισ. ευρώ που πήρε η Ελλάδα από τον μηχανισμό στήριξης ΕΕ-ΔΝΤ διαβεβαίωσε ο κ. Ρεν και τον υπουργό Οικονομικών κατά τη συνάντησή τους.

Όπως ανέφερε, στις αρχές του 2011 η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα υποβάλει την πρότασή της προς το Συμβούλιο Υπουργών για την επιμήκυνση του δανείου.

Ο Φινλανδός επίτροπος είπε ακόμα ότι ήρθε η ώρα οι χώρες της Ευρωζώνης να αποκτήσουν και οικονομική ένωση εκτός της νομισματικής.

Όσον αφορά το εύρω-ομόλογο, χαρακτήρισε την ιδέα ελκυστική, ωστόσο ανέφερε ότι στο πρόσφατο παρελθόν αντίστοιχα σχέδια δεν συγκέντρωσαν τη σύμφωνη γνώμη όλων των κρατών της Ευρωζώνης.

«Δεν θα χρειασθεί νέο δάνειο»

Απαντώντας σε ερώτηση σχετική με το ενδεχόμενο να δοθεί νέο δάνειο στην Ελλάδα μετά την εφαρμογή του τριετούς προγράμματος που εφαρμόζεται στην ελληνική οικονομία, ο κ. Ρεν εξέφρασε την πεποίθησή του ότι το πρόγραμμα θα οδηγήσει σε επιστροφή της χώρας στις διεθνείς αγορές και ότι με την επιμήκυνση της αποπληρωμής της βοήθειας που έχει δοθεί δεν θα χρειαστεί νέο δάνειο.

Μάλιστα εκτίμησε ότι σε ορίζοντα τριετίας θα μπορέσει να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη των επενδυτών για την Ελλάδα και μέσα στο 2012 ή το 2013 θα μπορέσει να ξαναβγεί στις αγορές.

Ο Ευρωπαίος επίτροπος υπεραμύνθηκε του μνημονίου, τονίζοντας ότι μεσο-μακροπρόθεσμος στόχος του πακέτου των μέτρων, είναι να υπάρξει ανάπτυξη και να γίνει η Ελλάδα ανταγωνιστική.

Οι διαρθρωτικές αλλαγές, όπως είπε, δημιουργούν ανησυχία στους πολίτες για το μέλλον όταν απαιτούνται να γίνουν άμεσα και να αλλάξουν τις συνήθειές μας, αλλά είτε μας αρέσει είτε όχι, είναι αναπόφευκτο σκέλος της εποχής μας.

Εξάλλου, χαρακτήρισε πολύ σημαντικό το να προχωρήσουν οι μεταρρυθμίσεις σε εργασιακά, ασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά θέματα, γιατί θα βελτιώσουν το επενδυτικό περιβάλλον.

Μάλιστα για τις εργασιακές σχέσεις, είπε πως η Κομισιόν έχει εγκρίνει το σχέδιο του υπουργείου Εργασίας για τις επιχειρησιακές συμβάσεις, επισημαίνοντας ότι τώρα προχωρά ο «δεύτερος γύρος» των μεταρρυθμίσεων και ότι η Κομισιόν έχει ενημερωθεί για τις ελληνικές θέσεις για τα εργασιακά και έχει δώσει την έγκριση της.

Ο κ. Ρεν μίλησε για σημαντικές προόδους που έγιναν σε πολλούς τομείς, προσθέτοντας ωστόσο ότι παραμένουν αρκετές προκλήσεις ακόμα, όπως το φορολογικό, η αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και η απελευθέρωση των κλειστών επαγγελμάτων.

«Η Ελλάδα δεν είναι μόνη της. Καταβάλλει προσπάθειες και βρισκόμαστε στο πλευρό της. Η χρονική συγκυρία επιτάχυνε τις αλλαγές, εσείς όμως είστε λαός που έχει πίσω του μια ιστορία και είμαι σίγουρος ότι θα αδράξετε τις ευκαιρίες και θα τις αξιοποιήσετε», πρόσθεσε ο κ. Ρεν.

 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου