ΕΛΛΑΔΑ

Η Ελλάδα στο πλευρό των Παλαιστινίων

η-ελλάδα-στο-πλευρό-των-παλαιστινίων-474157

 

Τη στήριξη της Ελλάδας στις προσπάθειες της Παλαιστίνης για μία δίκαιη και βιώσιμη λύση του Μεσανατολικού εξέφρασε ο πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου, μετά τη συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς, στην Αθήνα.

Ο κ. Παπανδρέου μίλησε για τις άριστες διμερείς σχέσεις και τόνισε ότι είναι ζωτικό το ενδιαφέρον της Ελλάδας για τη δημιουργία ενός ανεξάρτητου βιώσιμου και ενιαίου Παλαιστινιακού κράτος, το οποίο θα συνυπάρχει ειρηνικά με το Ισραήλ.

Ο πρωθυπουργός, ωστόσο, εξέφρασε την ανησυχία του για το παρόν αδιέξοδο που υπάρχει στις άμεσες διαπραγματεύσεις, ενώ τόνισε ότι ελπίζει σε μία ικανοποιητική λύση για όλες τις πλευρές.

«Η Ελλάδα είναι έτοιμη να συνεισφέρει στην λύση του Μεσανατολικού προβλήματος», είπε ο Γ. Παπανδρέου, τονίζοντας ότι εάν υπήρχε αναγνωρισμένο κράτος, αυτό θα αποτελούσε εγγύηση για την ασφάλεια όχι μόνο των Παλαιστινίων, του Ισραήλ, αλλά και γενικότερα όλης της περιοχής.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής, Μαχμούντ Αμπάς ευχαρίστησε την Ελλάδα για τη στήριξή της, αναφέροντας χαρακτηριστικά: «Είμαστε βέβαιοι ότι έχουμε καλούς φίλους».

Ο Μαχμούντ Αμπάς αναφέρθηκε και στην οικονομική κρίση που αντιμετωπίζει η χώρα μας, δηλώνοντας πεπεισμένος ότι η Ελλάδα θα βγει ισχυρή από αυτή την κατάσταση.

Με τον Κ. Παπούλια

Η «διπλωματία των καταστροφών» είναι μια καλή ευκαιρία για να αναπτύξουμε την ειρηνική συνεργασία με τους γειτονικούς λαούς, συμφώνησαν ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής, Μαχμούντ Αμπάς, και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κάρολος Παπούλιας.

Ο κ. Παπούλιας παραχώρησε επίσημο γεύμα προς τιμήν του ξένου προσκεκλημένου.

Αναφερόμενος στη στενή συνεργασία, που αναπτύχθηκε με το Ισραήλ, με αφορμή τις πρόσφατες πυρκαγιές, που ξέσπασαν εκεί, ο κ. Αμπάς είπε ότι «από την αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών, θα πάμε στην αντιμετώπιση των συμφορών του εξτρεμισμού, με τελικό στόχο την επίτευξη της ειρήνης».

Η Ελλάδα ενθαρρύνει έμπρακτα προς αυτή την κατεύθυνση με τη «σύσταση μιας περιφερειακής δύναμης φυσικών καταστροφών ιδιαίτερα κατάσβεσης πυρκαγιών» όπως τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών, Δημήτρης Δρούτσας, που παρακάθισε στο γεύμα.

Αναφέρθηκε «στο εξαιρετικό παράδειγμα από πλευράς του Αμπάς να στείλει αμέσως βοήθεια στο Ισραήλ», το οποίο χαρακτήρισε «καλή ευκαιρία να δούμε πού μπορούμε να συνεργαστούμε».

Μετά τις πυρκαγιές, η συνέχεια της ευκαιρίας θα δοθεί με το νερό, το οποίο είναι ένα κοινό αγαθό και μάλιστα εν ανεπαρκεία, στην περιοχή της Μέσης Ανατολής.

Όπως είπε ο κ. Αμπάς, η Παλαιστινιακή Αρχή προτίθεται να δημιουργήσει σταθμούς αφαλάτωσης με τη συνεργασία Ισραήλ, Ιορδανίας και Αιγύπτου.

«Μετά την κατάσβεση των πυρκαγιών, θα σβήσουμε και τη δίψα για νερό», είπε χαρακτηριστικά, τονίζοντας ότι το Ισραήλ διαθέτει πολύ υψηλή τεχνολογία σε αυτόν τον τομέα.

«Θέλουμε να συνεργαστούμε περισσότερο, γιατί το νερό και το ρεύμα είναι για όλους μας» υπογράμμισε, καλώντας και άλλες χώρες της Μεσογείου να βοηθήσουν.

Στο σημείο αυτό παρενέβη ο κ. Δρούτσας για να αναφέρει την πρωτοβουλία της Ελλάδας, προκειμένου να συσταθεί μία περιφερειακή δύναμη για την αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών.

«Η διπλωματία των καταστροφών», συνόψισε ο κ. Παπούλιας και ο κ. Αμπάς σχολίασε ότι «από εκεί ξεκινάμε και από εκεί πάμε για την ειρήνη. Από την αντιμετώπιση των φυσικών συμφορών, μετά στην αντιμετώπιση των συμφορών του εξτρεμισμού και στην επίτευξη της ειρήνης στην περιοχή».

Λίγο νωρίτερα, ο κ. Παπούλιας υποδεχόμενος τον Πρόεδρο Αμπάς, τον ρώτησε:

• «Τι νέα μας φέρνετε;»

• «Έχουμε πολλά νέα» απάντησε ο Παλαιστίνιος πρόεδρος.

Στο γεύμα προς τιμήν του κ. Αμπάς παρακάθισε και η αναπληρώτρια υπουργός Εξωτερικών, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου.

 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου