ΕΛΛΑΔΑ

Με «υπογραφές» οι μειώσεις μισθών

με-υπογραφές-οι-μειώσεις-μισθών-474375

Μειώσεις μισθών στον ιδιωτικό τομέα, μέχρι τα κατώτατα όρια της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, για δύο χρόνια, θα μπορούν να συνυπογράφουν σε επίπεδο επιχείρησης, εργοδότες και εργαζόμενοι, με την επίκληση «ειδικών λόγων».

Αυτό προβλέπεται στο τελικό κείμενο του νομοσχεδίου της υπουργού Εργασίας κυρίας Λούκας Κατσέλη, το οποίο έλαβε χθες την τελική έγκριση από την τρόικα, και προβλέπει την υπογραφή ανά επιχείρηση «συμβάσεων ειδικών συνθηκών», οι οποίες θα υπερισχύουν των κλαδικών συμβάσεων εργασίας. Το νομοσχέδιο θα συζητηθεί σήμερα Πέμπτη στο υπουργικό συμβούλιο και θα ψηφισθεί τις επόμενες ημέρες από την Βουλή ώστε να τεθεί σε ισχύ από το νέο έτος.

“Το μνημόνιο είναι νόμος του κράτους και ισχύει, αλλά υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης” τόνισε το πρωί η υπουργός Εργασίας κ. Λούκα Κατσέλη εξερχόμενη από το Προεδρικό Μέγαρο μετά τη συνάντησή της με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Τα περιθώρια αυτά φαίνεται να συναρτώνται με τη δυνατότητα των κοινωνικών εταίρων να καταλήξουν σε συμφωνία και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επανέλαβε την ανάγκη συναίνεσης και συνεννόησης των κοινωνικών εταίρων στο ζήτημα των εργασιακών σχέσεων.

Το σημείο στο οποίο συμφωνούν όλοι οι κοινωνικοί εταίροι είναι να υπάρχει η δυνατότητα της επέκτασης των συλλογικών συμβάσεων ώστε να μπορούν να καλύπτουν όλους τους εργαζομένους στον κλάδο. Συμφωνία υπάρχει και στο ότι η Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, πρέπει να παραμείνει “κόκκινη γραμμή” για τη μείωση της αποδοχών των εργαζομένων. Υπάρχουν όμως και διαφοροποιήσεις.

“Εμμένουμε σταθερά στη διακηρυγμένη θέση ότι οι κλαδικές συμβάσεις πρέπει να είναι υποχρεωτικές και στις επιχειρήσεις που δεν συμμετείχαν στη διαπραγμάτευση. Δεχόμαστε τις επιχειρησιακές συμβάσεις υπό προϋποθέσεις, όπως είναι η συγκεκριμένη και παροδική διάρκεια της ισχύος της επιχειρησιακής σύμβασης, η απαγόρευση των απολύσεων για όλο το διάστημα της διάρκειας της (1+1) έτος καθώς και έξι μήνες πριν και έξι μήνες μετά” δηλώνει στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ο κ. Στάθης Ανέστης μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής και γραμματέας Τύπου της ΓΣΕΕ.

Η Συνομοσπονδία ζητάει επίσης ο νόμος να θέτει με σαφήνεια της προϋποθέσεις υπό τις οποίες μια επιχείρηση θα μπορούσε να θεωρηθεί ζημιογόνα και ενταχθεί στο καθεστώς αυτό. Στις ρυθμίσεις που προωθεί το Υπουργείο προβλέπεται η αξιολόγησή και ο έλεγχος των επιχειρήσεων να γίνεται από το Σώμα Επιθεωρητών Εργασίας κάτι στο οποίο εκφράζει ισχυρές ενστάσεις η τρόικα. Επιφυλάξεις διατυπώνονται και από ορισμένους κοινωνικούς εταίρους . Ο ΣΕΒ ζητά μεγαλύτερη ευελιξία και έχει αντιρρήσεις στην πρόβλεψη απαγόρευσης των απολύσεων έξι μήνες πριν και έξι μήνες μετά από την ένταξη μιας επιχείρησης σε ειδικό καθεστώς.

Τι προβλέπεται

Σύμφωνα με πληροφορίες το νέο καθεστώς των συμβάσεων θα προβλέπει τα εξής:

1. Οι συμβάσεις ειδικών συνθηκών, θα υπερισχύουν των κλαδικών συμβάσεων, ενώ οι μειώσεις των αμοιβών θα συναποφασίζονται μεταξύ του σωματείου και της επιχείρησης με μόνο περιορισμό να μην είναι μικρότερες από τα κατώτατα όρια της σύμβασης της ΓΣΕΕ. Δηλαδή 740 ευρώ.

2. Οι επέκταση των κλαδικών συμβάσεων που αποφασίζεται από τον υπουργό Εργασίας δεν θα ισχύει για τις περιπτώσεις των επιχειρήσεων που έχουν συνυπογράψει σύμβαση ειδικών συνθηκών.

3. Ισχύουν για ένα συν ένα έτη και ακολούθως θα προβλέπεται η διαδικασία μέσω της οποίας θα επανέρχονται οι αμοιβές στον προηγούμενο καθεστώς.

4. Στη σύμβαση θα υπάρχει αιτιολογημένη έκθεση που δικαιολογεί την ανάγκη κατάρτισης της σύμβασης, που θα υποβάλλεται στο Συμβούλιο Ελέγχου Επιθεώρησης Εργασίας.

5. Δικαίωμα υπογραφής σύμβασης ειδικών συνθηκών έχουν και οι επιχειρήσεις με λιγότερους από 50 εργαζόμενους, ενώ εφόσον δεν υπάρχει εργοστασιακό σωματείο θα υπογράφεται από το κλαδικό σωματείο ή από την Ομοσπονδία.

6. Η επιχείρηση κατά τη διάρκεια ισχύος της σύμβασης δεν θα μειώνει το προσωπικό, ενώ εφόσον απολύσει θα πρέπει να καταβάλει την αποζημίωση με βάση τις αποδοχές που ίσχυαν προ της ισχύος της σύμβασης.

 

 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου