ΕΛΛΑΔΑ

Κάτω από 50% αθροιστικά ΠΑΣΟΚ – Ν.Δ.

κάτω-από-50-αθροιστικά-πασοκ-ν-δ-474398

Αποστασιοποίηση των πολιτών από το υφιστάμενο πολιτικό σύστημα δείχνουν τα στοιχεία της εξαμηνιαίας έρευνας "Τάσεις" της MRB. Τα δύο κόμματα εξουσίας, ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, λαμβάνουν αθροιστικά κάτω από 50%, ωστόσο τη μεγάλη αυτή απώλεια, που φθάνει έως και τις 20 μονάδες σε σχέση με προηγούμενες μετρήσεις, δεν φαίνεται να την καρπώνεται κανένα από τα άλλα κόμματα.

Το δεύτερο ενδιαφέρον εύρημα της μέτρησης ότι παρά το γεγονός ότι η συντριπτική πλειονότητα των πολιτών 78% θεωρεί ότι η οικονομική κατάσταση θα επιδεινωθεί, την ίδια ώρα μειώνεται από 52,6 σε 46,5 το ποσοστό αυτών που πιστεύουν ότι η χώρα θα χρεοκοπήσει.

Aναλυτικά, στην πρόθεση ψήφου το ΠΑΣΟΚ έχει προβάδισμα 4,1 μονάδων συγκεντρώνοντας 26,7% έναντι 22,6% της η ΝΔ. Η ψαλίδα έχει μειωθεί στο μισό αφού στην προηγούμενη μέτρηση η διαφορά ήταν στις 8 μονάδες. Άνοδος για το ΚΚΕ με πρόθεση ψήφου στο 8,4%. Ακολουθεί ο ΛΑΟΣ με 4,3%, ο ΣΥΡΙΖΑ με 3,3%, οι Οικολόγοι με 3,2%, το κόμμα της Ντόρας Μπακογιάννη το 2,8% και το κόμμα του Φώτη Κουβέλη το 2,1%. Στο 23% η αδιευκρίνιστη ψήφος.

Στην καταλληλότητα για την πρωθυπουργία ο Γιώργος Παπανδρέου προηγείται με 33% έναντι 24,7% του Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος έχει μειώσει τη διαφορά κατά περίπου δύο μονάδες. Ο «κανένας» συγκεντρώνει 37,2%

Ένας στους 3 πολίτες (28,2%) ζητεί οικουμενική κυβέρνηση, το 22,7% αυτοδύναμη κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ και 18% αυτοδύναμη κυβέρνηση ΝΔ.

Ως προς την εκτίμηση για τις προοπτικές της οικονομίας, το 78% θεωρούν ότι θα χειροτερέψει και μόνο το 20% ότι θα εξελιχθεί θετικότερα. Επιπλέον το 63,7% θεωρούν ότι ο προϋπολογισμός του 2011 βρίσκεται σε λάθος κατεύθυνση και μόνο το 18,5% σε σωστή.

Στο κλίμα αυτό σήμερα έρχεται στην Αθήνα ο Ολι Ρεν, ενώ συνεδριάζει το υπουργικό συμβούλιο με 4 νομοσχέδια φωτιά επί τάπητος: Εργασιακά, ΔΕΚΟ, επενδύσεις και φορολογικό.

 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου