ΕΛΛΑΔΑ

Κόντρες για το χαρακτήρα του προϋπολογισμού

κόντρες-για-το-χαρακτήρα-του-προϋπολο-474472

Συνεχίστηκε στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής, η συζήτηση του προϋπολογισμού του 2011, με την αντιπολίτευση να κατηγορεί την κυβέρνηση για εφαρμογή πολιτικών που βαθαίνουν την ύφεση και διογκώνουν την φτώχεια και την ανεργία – και με τον υφυπουργό Οικονομικών, Φ. Σαχινίδη, να υπεραμύνεται των κυβερνητικών επιλογών, επικαλούμενος τις έκτακτες δημοσιονομικές συνθήκες.

«Βρισκόμαστε στο πιο κρίσιμο σημείο της μεταπολεμικής ιστορίας, σε δημοσιονομικές συνθήκες που θυμίζουν εποχές πολέμου. Είναι δυνατόν να πας στον πόλεμο, με διάταξη στρατεύματος για συνθήκες ειρήνης; Πρέπει λοιπόν να κάνουμε συζήτηση για το πώς φτάσαμε ως εδώ», ανέφερε ο υφυπουργός Οικονομικών.

«Η Ελλάδα παράγει συνεχώς ελλείμματα. Πληθώρα συναδέλφων ψηφίζουν δαπάνες, χωρίς πρόταση αντισταθμισμού τους. Εξίσου ευθύνες με ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, φέρει και η Αριστερά, γιατί κάθε φορά στήριζε το οποιοδήποτε αίτημα, είτε αφορούσε δαπάνη εκατομμυρίων, είτε δαπάνη δισεκατομμυρίων. Μόνη συνεισφορά σας εδώ και 35 χρόνια, είναι να λέτε «χτυπήστε το κεφάλαιο, χτυπήστε τους εφοπλιστές»», ανέφερε ο υφυπουργός Οικονομικών, προκαλώντας εντονότατες διαμαρτυρίες εκ μέρους του εισηγητή του ΚΚΕ.

«Κάποιος λέει πως πρέπει να κάνουμε επεκτατική δημοσιονομική πολιτική, σύμφωνα με τις προτάσεις του Κέυνς. Ο Κέυνς έλεγε όμως, πως σε συνθήκες ευημερίας και ανάπτυξης, οι κυβερνήσεις θα πρέπει να μαζεύουν τα ελλείμματα και να τα μετατρέπουν σε πλεονάσματα», συνέχισε ο κος Σαχινίδης.

– «Εσείς γιατί δεν το κάνατε επί 8 χρόνια;» παρενέβη ο Δ. Παπαδημούλης (ΣΥΡΙΖΑ).

– «Αν θέλετε να αναλάβω την ευθύνη δεν έχω πρόβλημα», απάντησε ο κος Σαχινίδης – για να σταματήσει στη συνέχεια ο άτυπος διάλογος με παρέμβαση της προεδρεύουσας.

Απέναντι στις υποδείξεις του συνόλου των εισηγητών της αντιπολίτευσης, πως βασικοί άξονες εφαρμογής πολιτικών κοινωνικής συνοχής βαίνουν υποχρηματοδοτούμενοι, ενώ και η συγκρατημένη δημοσιονομική πολιτική δυναμιτίζει την ανάπτυξη, ο κος Σαχινίδης δεν αρνήθηκε το γεγονός: «Δεν υποστηρίζω πως η δημοσιονομική πολιτική ευνοεί την ανάπτυξη. Το θέμα είναι, ποιες πρωτοβουλίες παίρνεις για να αναπληρώσεις ένα μέρος απ’ τη ζήτηση που αφαιρείται από την δημοσιονομική πολιτική που ασκείται…».

Οι εισηγητές

Από πλευράς Νέας Δημοκρατίας, οι εισηγητές της Θ. Καράογλου, Μ. Μπεκίρης και Αλ. Δερμετζόπουλος, άσκησαν κριτική στην κυβέρνηση για το «μείγμα οικονομικής πολιτικής» που ακολουθεί, υποστηρίζοντας πως είναι εφικτή η εφαρμογή μιας διαφορετικής πολιτικής, ακόμα και εντός του πλαισίου που προδιαγράφει το Μνημόνιο.

Βασικοί άξονές της, όπως τους ανέπτυξε ο κος Μπεκίρης, είναι η μείωση της φορολογίας και των ασφαλιστικών εισφορών, οι αποκρατικοποιήσεις, το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων και αγορών, η αναμέτρηση με τα συνδικάτα και το «σπάταλο κράτος» και η αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας και του ΕΣΠΑ.

Ειδική μνεία στην απουσία αναπτυξιακού νόμου από τις αρχές του έτους, πραγματοποίησε ο κος Δερμετζόπουλος, ο οποίος προειδοποίησε και για την τύχη μεγάλων έργων που παρέδωσε η ΝΔ στο ΠΑΣΟΚ και των οποίων οι εργασίες έχουν ανασταλεί, λόγω περικοπών του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων.

Η ειδική εισηγήτρια του ΚΚΕ, Διαμάντω Μανωλάκου, άσκησε κριτική στην κυβέρνηση, ξεκινώντας από την πρόσφατη επίταξη των ναυτεργατών, «υπό την απειλή όπλων και αστυνομίας μέσα στα καράβια» και συνεχίζοντας, κάνοντας λόγο για μια πολιτική, που «καταδικάζει το λαό οριστικά στη φτώχεια προκειμένου να προστατεύσει την κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων και οδηγεί σε ανθρωποθυσίες χωρίς τέλος για τα μονοπώλια.

Ο Παύλος Μαρκάκης (ΛΑΟΣ), έδωσε χρονικό ορίζοντα στον προϋπολογισμό μονάχα 100 μέρες, «όσο το περιθώριο δηλαδή, για να προλάβουμε να πάρουμε την τέταρτη δόση. Καλά σαράντα», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο Δημήτρης Παπαδημούλης (ΣΥΡΙΖΑ), υπέδειξε μεταξύ άλλων την σταδιακή μείωση των πόρων του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων, προβλεπομένου από το Δ.Ν.Τ. να συρρικνωθεί το 2015 στο 1,9% του ΑΕΠ. «Πείτε μου μια χώρα στον κόσμο που να προγραμματίζει δημόσιες επενδύσεις κάτω του 2% του ΑΕΠ, και πώς θα βγει από την ανεργία και την υποαπασχόληση», ανέφερε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ.

«Ρεαλιστικό και υλοποιήσιμο», έκρινε τον προϋπολογισμό η Σοφία Γιαννακά (ΠΑΣΟΚ) κατηγορώντας τους βουλευτές της ΝΔ πως «αποκρύπτουν το δημοσιονομικό πρόβλημα ακόμα και σήμερα, ενάντια σε κάθε λογική».

Από την άλλη δε, ο Πάρις Κουκουλόπουλος, σημείωσε πως η ύφεση στην ελληνική οικονομία, οφείλεται κυρίως στην μείωση της κατανάλωσης και όχι στην συρρίκνωση των επενδύσεων.

 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου