ΕΛΛΑΔΑ

Έταζαν επιστροφές από την εφορία και «ξάφριζαν» ηλικιωμένους

έταζαν-επιστροφές-από-την-εφορία-και-31668

Σε βάρος των συλληφθέντων σχηματίστηκε δικογραφία, κακουργηματικού χαρακτήρα, για διακεκριμένες περιπτώσεις κλοπών κατ’ επάγγελμα και συνήθεια, απείθεια, ψευδή ανωμοτί κατάθεση, απάτη κατά συναυτουργία και αποδοχή και διάθεση προϊόντων εγκλήματος.

Σημειώνεται ότι οι συλληφθέντες έχουν απασχολήσει τις Αρχές και στο παρελθόν, διαπράττοντας κατ’ επανάληψη παρόμοια αδικήματα.

Πως δρούσαν

Σύμφωνα με την αστυνομία, τα μέλη της εγκληματικής ομάδας προσέγγιζαν ηλικιωμένους συνήθως κοντά σε λαϊκές αγορές ή κοιμητήρια. Προσποιούμενοι τους λογιστές, ασφαλιστές, ταχυδρόμους ή εφοριακούς, έπειθαν τα θύματά τους ότι συγγενικά τους πρόσωπα δικαιούνται επιστροφή μεγάλων χρηματικών ποσών από εφορίες, τράπεζες ή ασφαλιστικές εταιρείες, με την προϋπόθεση να τους καταβάλουν άμεσα χρηματικά ποσά, για την πληρωμή υποτιθέμενων παραβόλων και χαρτοσήμων για να πραγματοποιηθεί η επιστροφή.

Στη συνέχεια, επιβίβαζαν τα θύματά τους σε αυτοκίνητο και τα οδηγούσαν είτε σε τράπεζα, προκειμένου να κάνουν ανάληψη των χρημάτων, είτε στις οικίες τους, για να τους παραδώσουν απευθείας τα απαιτούμενα χρήματα ή άλλα πολύτιμα αντικείμενα και κοσμήματα.

Άλλες φορές, οι δράστες ισχυριζόμενοι ότι είναι εφοριακοί, έπειθαν τους ηλικιωμένους να τους καταβάλουν χρηματικά ποσά, με το πρόσχημα της δήθεν οφειλής συγγενικού τους προσώπου.

Μάλιστα, σε κάποιες περιπτώσεις, προκειμένου να πετύχουν τον σκοπό τους, δεν δίσταζαν να ασκήσουν βία στα ηλικιωμένα θύματά τους, για να τους αποσπάσουν χρήματα ή κοσμήματα. Προκειμένου, μάλιστα, να μην κινούν υποψίες, εμφανίζονταν καλοντυμένοι, ευγενικοί και πρόθυμοι να εξυπηρετήσουν τους ηλικιωμένους κατά τη μετακίνησή τους προς την τράπεζα ή την οικία τους, χρησιμοποιώντας το αυτοκίνητό τους.

9 περιπτώσεις εξαπάτησης

Η αστυνομία έχει εξιχνιάσει μέχρι στιγμής εννέα περιπτώσεις εξαπάτησης ηλικιωμένων και κλοπής, σε διάφορες περιοχές της Αττικής, μεταξύ των οποίων ο ‘Αλιμος, το Χαλάνδρι, η Αγία Παρασκευή, το Ηράκλειο και η Αρτέμιδα.

Σε αστυνομικές έρευνες που έγιναν βρέθηκαν και κατασχέθηκαν, μεταξύ άλλων: Στην οικία του 43χρονου, το χρηματικό ποσό των 1.000 ευρώ και επώνυμα ρολόγια, στην οικία της 45χρονης, ρολόι και χρυσή βέρα, η οποία είχε αφαιρεθεί τον Απρίλιο του 2011 από οικία στην Αρτέμιδα και αποδόθηκε στον ιδιοκτήτη της και σε επαγγελματικό χώρο που διατηρούσε ο 33χρονος, το χρηματικό ποσό των 6.070 ευρώ, 78.400 Λεκ Αλβανίας και πλήθος χρυσαφικών.

Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στον εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών, ο οποίος τους παρέπεμψε σε τακτική ανάκριση.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου