ΕΛΛΑΔΑ

Κατάληψη στα γραφεία του ΕΦΚΑ λόγω έλλειψης …καθαριότητας

κατάληψη-στα-γραφεία-του-εφκα-λόγω-έλλ-39533

Συμβολική κατάληψη πραγματοποιούν από τις 7 το πρωί οι εργαζόμενοι στον ΕΦΚΑ στο κεντρικό κτήριο του Οργανισμού στην Αγ. Κωνσταντίνου (που παραμένει ακέφαλο) αλλά και στις Περιφερειακές Διευθύνσεις, απαιτώντας άμεση λύση στο ζήτημα της καθαριότητας και της υγιεινής των χώρων εργασίας τους.

Από την αρχή της λειτουργίας του ενιαίου φορέα δεν έχει βρεθεί μόνιμη λύση για την έγκριση δαπάνης για την καθαριότητα με αποτέλεσμα οι ίδιοι οι εργαζόμενοι με βάρδιες να καθαρίζουν τους χώρους αναμονής των ασφαλισμένων και τις τουαλέτες. Όπως αναφέρουν οι συνδικαλιστές του κλάδου παρά τις διαβεβαιώσεις και τις δεσμεύσεις όλων των υπευθύνων, η κατάσταση όχι μόνο παραμένει τραγική αλλά επιδεινώνεται μέρα με τη μέρα.

Αποκορύφωμα δε του εμπαιγμού και πλήρη παραδοχή της αδυναμίας ή της ανικανότητάς τους να προχωρήσουν σε άμεση και οριστική λύση του ζητήματος, αποτελεί η προχθεσινή ανακοίνωση της Διοίκησης όπου εκτός των άλλων επικαλείται τις «πολύπλοκες και άκαμπτες διαδικασίες» του θεσμικού πλαισίου των δημοσίων συμβάσεων.

«Δεν μας εξηγούν όμως –σχολιάζουν οι ομοσπονδίες ΠΟΠΟΠΚ και ΠΟΣΕ-ΙΚΑ στην ανακοίνωσή του -για ποιο λόγο η ανάρτηση της προκήρυξης του διαγωνισμού για την καθαριότητα του 2018-2019 πραγματοποιήθηκε την 6η Φεβρουαρίου 2018, δηλαδή μετά τη δική μας διαμαρτυρία και καταγγελία, δεκατρείς ολόκληρους μήνες ύστερα από την έναρξη λειτουργίας του ΕΦΚΑ.

Όσο για τις γνωστές κι επαναλαμβανόμενες «φλυαρίες» για τον «κοινωνικό ρόλο και στόχο» να απασχοληθούν μέσω παράλληλου διαγωνισμού με ατομικές συμβάσεις άτομα από «ευάλωτες κοινωνικές ομάδες» είναι απόλυτα υποκριτικές. Οι πολιτικές τις οποίες στηρίζουν και υπηρετούν αποτελούν την πραγματική αιτία για τη δημιουργία αυτών των «ομάδων» που δυνητικά διογκώνονται και διευρύνονται. Αν πράγματι ενδιαφέρονταν θα είχαν θέσει από την αρχή το ζήτημα της άμεσης πρόσληψης όλου του αναγκαίου προσωπικού καθαριότητας με σχέση πλήρους και μόνιμης απασχόλησης σε συνδυασμό με τις επείγουσες ανάγκες του Οργανισμού. Να σημειώσουμε εδώ ότι, οι ίδιοι δεν αντιμετωπίζουν κανένα πρόβλημα αφού έχουν φροντίσει τα της καθαριότητας του «οίκου τους», ο οποίος καλύπτεται πλήρως από μόνιμες συναδέλφισσες καθαρίστριες όπως και όλες οι επιτελικές υπηρεσίες.

Ενοχλήθηκαν επίσης από την κυκλοφορία και ανάρτηση στις Περιφερειακές Υπηρεσίες σχετικής αφίσας η οποία απευθυνόμενη κυρίως στους συναλλασσόμενους πολίτες ενημερώνει για το πρόβλημα και ευγενικά τους καλεί να προσπαθήσουν για τη μη επιβάρυνση και τη διατήρηση της καθαριότητας των εργασιακών χώρων, την οποία ουσιαστικά έχουν αναλάβει εξ ολοκλήρου οι εργαζόμενοι. Ο πανικός τους δε, τους οδήγησε στην εντολή απαγόρευσης ανάρτησης της αφίσας με το αιτιολογικό ότι «… εκτός των άλλων που πιθανόν επιδιώκονται από τον ανώνυμο συντάκτη της προσβάλλει και τους ίδιους τους εργαζόμενους κάθε Υποκαταστήματος για ευνόητους λόγους…».

[protothema.gr]

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου