ΕΛΛΑΔΑ

Λέσβος: Επίθεση ακροδεξιών εναντίον προσφύγων

λέσβος-επίθεση-ακροδεξιών-εναντίον-π-41151

Έκρυθμη είναι η κατάσταση που επικρατεί στην Μυτιλήνη, με το νησί να ζει σκηνές που δεν έχει ξαναζήσει. Ομάδα αποτελούμενη από ακροδεξιούς επιτέθηκαν σε πρόσφυγες, κυρίως από το Αφγανιστάν, που για πέμπτη μέρα έχει καταλάβει την πλατεία Σαπφούς. Παρά την παρέμβαση της αστυνομίας τα πνεύματα παραμένουν οξυμένα και τα επεισόδια συνεχίζονται.

Δεν έλειψαν ακόμη και οι μάχες στήθος με στήθος μεταξύ των ισχυρών αστυνομικών δυνάμεων και οργανωμένων ομάδων ακροδεξιών, που προσπαθούν να απομακρύνουν από την πλατεία τους συγκεντρωμένους μετανάστες και πρόσφυγες.

Μετά τη χρήση χημικών από την Αστυνομία, απωθήθηκαν οι ομάδες των ακροδεξιών, οι οποίες όμως ανασυντάσσονται στους γύρω δρόμους και αντεπιτίθενται, όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Μαρτυρίες και μηνύματα πολιτών στο twitter μιλούν για αρκετούς τραυματίες, κυρίως πρόσφυγες, ενώ οι τελευταίες πληροφορίες θέλουν να απομακρύνονται από την πλατεία τα γυναικόπαιδα για λόγους προφύλαξης.

Έκαναν «αλυσίδες» για να προστατεύουν γυναίκες και παιδιά

Οι πρόσφυγες και οι μετανάστες που πλέον είναι στην πλατεία περισσότεροι από τις άλλες μέρες, αφού σε ενίσχυση των όσων βρισκόταν εκεί κατέβηκαν και άλλοι από τον καταυλισμό της Μόριας, σχημάτισαν τριπλές κυκλικές ανθρώπινες αλυσίδες προκειμένου να αμυνθούν, ενώ έβαλαν στο κέντρο τους γυναίκες και παιδιά που συμμετέχουν στην κινητοποίηση.

Ισχυρές δυνάμεις της Αστυνομίας παρατάχθηκαν μεταξύ των ακροδεξιών και των προσφύγων και μεταναστών. Μία ακόμη διμοιρία των ΜΑΤ περικύκλωσε τους μετανάστες. Σε ενίσχυση των τελευταίων έσπευσαν και πολίτες του αριστερού και του αντεξουσιαστικού χώρου, καθώς και ομάδα αλληλέγγυων.

Οι ακροδεξιοί πέταξαν μπουκάλια νερό προς τη μεριά των προσφύγων και κατά διαστήματα επιχειρούσαν να διασπάσουν τις αστυνομικές δυνάμεις και να φτάσουν στους πρόσφυγες.

Μάλιστα για να αντιμετωπιστούν κάποια στιγμή χρησιμοποιήθηκαν και χημικά εκτός της συνήθους μεθόδου της απώθησης που χρησιμοποιεί η Αστυνομία.

Σημειώνεται ότι κάποια στιγμή από μεριάς των ακροδεξιών πετάχτηκε προς τους πρόσφυγες και μια ναυτική φωτοβολίδα, χωρίς ευτυχώς να προκαλέσει τραυματισμούς ή φωτιά, αφού ένας πρόσφυγας με ψυχραιμία την άρπαξε και την πέταξε στη θάλασσα.

Οι ομάδες των ακροδεξιών απατούν άμεση εκκένωση της πλατείας, ενώ οι μετανάστες και οι πρόσφυγες αρνούνται να αποχωρήσουν αν δεν δικαιωθούν τα αιτήματά τους, σχετικά με την εξέταση των αιτημάτων ασύλου που έχουν υποβάλει και τον απεγκλωβισμό τους από το νησί.

Επισημαίνεται, τέλος, ότι όλα ξεκίνησαν περίπου στις 8 το βράδυ αμέσως μετά την καθιερωμένη από στρατιωτικό άγημα υποστολή της σημαίας σε παρακείμενο στην πλατείας Σαπφούς χώρο.

Εκεί είχε συγκεντρωθεί μεγάλος αριθμός πολιτών ως ένδειξη συμπαράστασης στους κρατούμενους στις τουρκικές φυλακές Έλληνες στρατιωτικούς. Αμέσως μετά το τέλος της τελετής η μεγάλη πλειοψηφία των συγκεντρωμένων αποχώρησε και περίπου 200 άτομα κινήθηκαν προς την πλατεία προκειμένου να απαιτήσουν την εκκένωση της από τους πρόσφυγες και τους μετανάστες.

Το βράδυ στην πλατεία Σαπφούς έσπευσε και ο Εισαγγελέας Πρωτοδικών Μυτιλήνης.

in.gr

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου