ΕΛΛΑΔΑ

«Εχουμε πολλή δουλειά» έως το τέλος του έτους

εχουμε-πολλή-δουλειά-έως-το-τέλος-το-476006

Συναίνεση ζήτησε από του εταίρους ο Γ. Παπανδρέου για τα εργασιακά χωρίς όμως να παίρνει θέση για την αναστάτωση που έχει προκληθεί τις τελευταίες ημέρες στο θέμα της διαφαινόμενης περικοπής μισθών στον ιδιωτικό τομέα.

Μιλώντας στο υπουργικό συμβούλιο είπε:

«Είναι σημαντικό, είτε σε θέματα οικονομικής πολιτικής, είτε κοινωνικής πολιτικής, είτε εργασιακής πολιτικής να επιδιώκουμε και να πετυχαίνουμε ευρύτερες συναινέσεις».

Είπε ακόμη πως η κυβέρνηση στηρίζει «κάθε προσπάθεια που γίνεται από τους κοινωνικούς εταίρους, για να βρουν λύσεις από κοινού, παρά τις δυσκολίες, παρά τα αυστηρά και δύσκολα πλαίσια, μέσα στα οποία κινούμαστε».

Παράλληλα, την ανάγκη γρήγορης κατάρτισης σημαντικών νομοσχεδίων μέχρι το τέλος του έτους υπογράμμισε ο πρωθυπουργός στο χθεσινό υπουργικό συμβούλιο, σημειώνοντας ότι οι συζητήσεις για επιμήκυνση της αποπληρωμής του δανείου των 110 δισ. ευρώ αλλά και η ένταξη της Ιρλανδίας στο μηχανισμό στήριξης έχουν δημιουργήσει νέα δεδομένα που πρέπει να ληφθούν υπ’ όψη.

«Η κυβέρνηση έχει πολλή δουλειά μέχρι το τέλος του έτους» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Γ. Παπανδρέου μιλώντας στη συνεδρίαση του υπουργικού Συμβουλίου. Όπως αναφέρουν σχετικές πληροφορίες, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι μέχρι τότε, υπάρχουν σημαντικά νομοσχέδια που θα ετοιμαστούν και θα κατατεθούν στη Βουλή, νομοσχέδια τα οποία θα συζητηθούν σε συνεδριάσεις του υπουργικού Συμβουλίου.

Με τα νομοσχέδια αυτά, όπως και με τον προϋπολογισμό, ανέφερε ο πρωθυπουργός, η κυβέρνηση «πρέπει να πείσει την κοινωνία ότι οδηγεί τη χώρα με ασφάλεια στην έξοδο από την κρίση, καθώς και ότι κάνει όλες τις αναγκαίες τομές».

Ο Γ. Παπανδρέου ανέφερε επίσης ότι από την προηγούμενη συνεδρίαση υπήρξαν σημαντικές αλλαγές, καθώς προέκυψε η περίπτωση της Ιρλανδίας, αλλά και τέθηκε το θέμα της επιμήκυνσης του χρόνου αποπληρωμής του δανείου των 110 δισ. ευρώ.

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι «η χώρα έχει προοπτική, η κυβέρνηση τήρησε τις δεσμεύσεις της και έδειξε την αξιοπιστία της». Βάλλοντας κατά της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο πρωθυπουργός σημείωσε πως «αν το έλλειμμα ήταν 6%, όπως ισχυριζόταν η ΝΔ, σήμερα θα είχε μηδενιστεί, καθώς έχει μειωθεί κατά το ίδιο ποσοστό».

 

Κρίσιμες επαφές την ερχόμενη εβδομάδα για την οικονομία

Σειρά επαφών με κοινοτικούς παράγοντες, καθώς και με τον επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, θα έχει την ερχόμενη εβδομάδα ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου εν όψει της Συνόδου Κορυφής της 17ης Δεκεμβρίου, η οποία θα λάβει αποφάσεις για το μόνιμο μηχανισμό στήριξης, αλλά και του κρίσιμου προσεχούς τριμήνου για την ελληνική οικονομία.

Τη Δευτέρα ο Γ. Παπανδρέου θα μεταβεί στις Βρυξέλλες όπου θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο στις 5 το απόγευμα ώρα Ελλάδας και θα ακολουθήσουν κοινές δηλώσεις μετά τις 6:00 μ.μ.

Καλά πληροφορημένες πηγές ανέφεραν ότι την πρωτοβουλία για την πραγματοποίηση της επίσκεψης είχε ο κ. Μπαρόζο, ο οποίος απηύθυνε πρόσκληση στον κ. Παπανδρέου. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο κ. Μπαρόζο αναμένεται να στείλει ένα ισχυρό μήνυμα ότι η Ελλάδα, με τα μέτρα που έχει λάβει, βρίσκεται στο σωστό δρόμο, τονίζοντας παράλληλα τη σοβαρότητα της κατάστασης.

Την Τρίτη αναμένεται να φθάσει στην Αθήνα ο επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Ντομινίκ Στρος-Καν για επαφές με την ελληνική κυβέρνηση και άλλους φορείς. Στην ατζέντα των επαφών, σημαντική θέση κατέχει το ενδεχόμενο επιμήκυνσης του χρόνου αποπληρωμής του δανείου των 110 δισ. ευρώ.

Εξάλλου, στην Αθήνα αναμένεται την Πέμπτη και ο επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων Όλι Ρεν. Τόσο ο κ. Ντομινίκ Στρος-Καν όσο και ο κ. Όλι Ρεν, ενδέχεται να μιλήσουν στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής.

Πληροφορίες αναφέρουν, τέλος, ότι ο πρωθυπουργός φαίνεται διατεθειμένος να απευθύνει πρόσκληση για συνάντηση με τον πρόεδρο της ΝΔ Αντώνη Σαμαρά πριν από τα μέσα Δεκεμβρίου. Στόχος είναι να υπάρξει μια προσέγγιση με τη ΝΔ στα ζητήματα των διαρθρωτικών αλλαγών που πρέπει να δρομολογηθούν το επόμενο διάστημα.

 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου