ΕΛΛΑΔΑ

Διαψεύδει συμφωνία για τις επιχειρησιακές συμβάσεις

διαψεύδει-συμφωνία-για-τις-επιχειρησ-476496

Σε έντονο ύφος διέψευσε ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γιάννης Παναγόπουλος τα δημοσιεύματα περί συμφωνίας με τους εργοδότες για τις επιχειρησιακές συμβάσεις.

«Ο πεινασμένος καρβέλια ονειρεύεται» δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Παναγόπουλος κι επανέλαβε ότι η ΓΣΕΕ διαφωνεί με την απαράδεκτη πρόταση της τρόικας για περικοπή μισθών και επιχειρησιακές συμβάσεις που θα υπερισχύουν των συλλογικών και κλαδικών συμβάσεων εργασίας.

«Εμείς δώσαμε μάχη να μην κοπεί 13ος και 14ος μισθός. Δεν υπήρξε, δεν υπάρχει και δε θα υπάρξει τέτοια συμφωνία», τόνισε.

Ο κ. Παναγόπουλος, επανέλαβε ότι η ΓΣΕΕ υπερασπίζεται τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας, την καθολική ισχύ και την επέκτασή τους και κάλεσε τους εργαζόμενους να μετέχουν μαζικά στην απεργία της 15ης Δεκεμβρίου.

«Με ιδιαίτερη έκπληξη και αγανάκτηση, ενημερώνομαι από τον έντυπο και ηλεκτρονικό Τύπο ότι οι "κοινωνικοί εταίροι" κατέληξαν χθες σε συμφωνία με την υπουργό Εργασίας, ότι συνομολόγησαν για μείωση των μισθών στον ιδιωτικό τομέα κατά 12% και πως επίκειται σχετική νομοθετική ρύθμιση», δήλωσε από την πλευρά του ο γγ της ΓΣΕΕ Βαγγέλης Μπουζούλας.

Ο γγ της ΓΣΕΕ υπογραμμίζει: «Η αλήθεια είναι ότι προσκληθήκαμε, ως ΓΣΕΕ, από την κ. Κατσέλη αλλά δεν καταφέραμε να συναντηθούμε λόγω της κατάληψης. Από ‘κει και πέρα, ούτε συνομίλησα/συνομολόγησα σε συμφωνία μαζί της τηλεφωνικά, ούτε ήταν ποτέ δυνατόν να μιλήσω για τόσο σοβαρά ζητήματα από το τηλέφωνο. Πόσο μάλλον να καταλήξω σε συμφωνία μείωσης των αποδοχών των εργαζόμενων! Ουδέποτε συναντήθηκα με κοινωνικούς φορείς για το ως άνω θέμα».

»Αγνοώ από πού εκπορεύεται τέτοιου είδους ενημέρωση, η οποία δεν τιμά το συνδικαλιστικό κίνημα, προσβάλλει τους δημοκρατικούς θεσμούς της χώρας, όταν διαχέεται στην ατμόσφαιρα η θέση, πως κυβέρνηση και συνδικάτα συνομολογούν σε μειώσεις μισθών».

Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα, εργοδότες και εργαζόμενοι κατέληξαν αργά το βράδυ της Τετάρτης σε συμφωνία για μείωση αμοιβών έως 12% στις επιχειρησιακές συμβάσεις έναντι των κλαδικών και για χρονικό διάστημα που δεν θα ξεπερνά τα δύο έτη και κατά τη διάρκεια των οποίων δεν θα γίνονται απολύσεις.

Το ερχόμενο Σάββατο, 4 Δεκεμβρίου, συγκαλείται σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας το Γενικό Συμβούλιο της ΓΣΕΕ με θέμα ημερήσιας διάταξης το πρόγραμμα δράσης και τις απεργιακές κινητοποιήσεις.

Στο Γενικό Συμβούλιο μετέχουν τα εκλεγμένα μέλη της διοίκησης του γενικού συμβουλίου της ΓΣΕΕ και της ελεγκτικής επιτροπής καθώς και οι πρόεδροι η οι αναπληρωτές των Εργατικών Κέντρων και των Ομοσπονδιών της χώρας.

Στην συνεδρίαση θα συζητηθούν όλα τα μεγάλα και σοβαρά προβλήματα που πλήττουν τους εργαζόμενους και θα ληφθούν αποφάσεις για την περαιτέρω δράση της ΓΣΕΕ.

Τι υποστηρίζει η ΕΣΕΕ

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής της ΕΣΕΕ, Βασίλης Κορκίδης, είπε ότι συμφωνήθηκε το αρμόδιο υπουργείο να επεκτείνει τις κλαδικές συμβάσεις σε όλες τις επιχειρήσεις ανεξάρτητα από τον αριθμό των εργαζομένων στις επιχειρήσεις και με τη δέσμευση ότι δεν θα γίνουν απολύσεις.

Ο ίδιος τόνισε ότι οι επιχειρησιακές συμβάσεις θα είναι ειδικού καθεστώτος, περιορισμένου χρόνου και η μείωση μισθών δεν θα υπερβαίνει το 12%, ενώ διευκρίνισε ότι "δεν θα υπερβούμε την κόκκινη γραμμή που είναι η Γενική Εθνική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας".

KKΕ – ΣΥΝ

Την αντίθεσή τους στο νομοσχέδιο που προωθεί η κυβέρνηση για τα εργασιακά, με επίκεντρο τις συλλογικές συμβάσεις, αλλά και την αντίδρασή τους στις θέσεις του ΣΕΒ και της ηγεσίας της ΓΣΕΕ εξέφρασαν το ΚΚΕ και ο ΣΥΡΙΖΑ. «Στη δραστική μείωση των ήδη απαράδεκτα χαμηλών μισθών για όλους τους εργαζόμενους, όχι μόνο για σήμερα, αλλά και για αύριο», εκτιμά ο Περισσός ότι οδηγεί το νομοσχέδιο που διαμορφώνει η κυβέρνηση «με οδηγό τα συμφέροντα των μεγαλοεπιχειρηματιών». Το ΚΚΕ επισημαίνει ότι «συνεργοί σε αυτό το αντεργατικό έγκλημα είναι οι ηγεσίες της ΓΣΕΕ και της ΓΣΕΒΕΕ» ενώ ταυτόχρονα η κυβέρνηση «ικανοποιεί και τις άλλες αξιώσεις του ΣΕΒ και των άλλων εργοδοτικών οργανώσεων που επιπλέον απαιτούν παράταση του εργάσιμου χρόνου, χωρίς πληρωμή υπερωριών, κατάργηση του πενθημέρου και της Κυριακάτικης αργίας».

Ο κ. Δ. Στρατούλης, μέλος της ΠΓ του ΣΥΝ και της Επιτροπής Εργατικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ, χαρακτήρισε «εξωφρενικό, απαράδεκτο και πρωτοφανές με συμφωνία της ίδιας της πλειοψηφίας της ΓΣΕΕ να ανοίγει διάπλατα ο δρόμος στην κυβέρνηση για την άμεση προώθηση του αντεργατικού νομοσχεδίου – «παραγγελίας» της τρόικα για να υπερισχύουν των κλαδικών συλλογικών συμβάσεων οι επιχειρησιακές συλλογικές συμβάσεις που θα προβλέπουν χαμηλότερους μισθούς».

Από την πλευρά της, με ανακοίνωσή της, η Δημοκρατική Αριστερά επισημαίνει ότι ο ΣΕΒ πρέπει να πάρει υπόψη του τη δύσκολη οικονομική και κοινωνική κατάσταση της χώρας και να «εναρμονιστεί με το αίσθημα της κοινής γνώμης, το οποίο εξέφρασε με τον καλύτερο τρόπο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας». Οι προτάσεις του ΣΕΒ, σε συνδυασμό με τις πιέσεις της Τρόικα, σύμφωνα με τη Δημοκρατική Αριστερά, οδηγούν σε διάλυση της κοινωνικής συνοχής, με σκληρή επίθεση στην αμοιβή εργασίας, αμφισβήτηση των συλλογικών συμβάσεων και περιορισμό των εργασιακών δικαιωμάτων.

 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου