ΕΛΛΑΔΑ

Στην Αθήνα ο Μεντβέντεφ για ΝΑΤΟ και ενέργεια

στην-αθήνα-ο-μεντβέντεφ-για-νατο-και-εν-476717

Επίσημη επίσκεψη στην Ελλάδα θα πραγματοποιήσει, εντός του 2011, ο πρόεδρος της Ρωσίας, Ντμίτρι Μεντβέντεφ. Ο Ρώσος ηγέτης συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό Γ. Παπανδρέου, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΟΑΣΕ.

Στη διάρκεια της συνάντησης, οι δύο πολιτικοί συζήτησαν για την ελληνική οικονομία, με το Ρώσο πρόεδρο να εκφράζεται με θετικά λόγια για την πορεία της.

Τονίστηκε η διάθεση περαιτέρω συνεργασίας των δύο χωρών στα οικονομικά, ενεργειακά, αμυντικά ζητήματα καθώς και σε εκείνα των διμερών σχέσεων.

Τέλος, έγινε αναφορά στις σχέσεις ΝΑΤΟ-Ρωσίας, ενώ θετική ήταν, και από τις δύο πλευρές, η αποτίμηση της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ, στη Λισαβόνα.

Ο Γιώργος Παπανδρέου συναντήθηκε επίσης τον αντιπρόεδρο της βρετανικής κυβέρνησης, Νικ Κλέγκ και τον πρόεδρο του Αζερμπαϊτζάν, Ιλχάμ Αλίγεφ.

Ο πρωθυπουργός συναντήθηκε επίσης με τον πρόεδρο της Αυστρίας Χάιντς Φίσερ, με τον οποίο συζήτησε την πορεία της ελληνικής και ευρωπαϊκής οικονομίας, όπως και το ζήτημα του Μηχανισμού Στήριξης.

Ο Γ. Παπανδρέου, είχε επίσης επαφή με τον πρόεδρο της ΕΕ, Χέρμαν βαν Ρόμπαϊ, τον Αυστραλό υπουργό Εξωτερικών, Κέβιν Ράντ, αλλά και την επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Χίλαρι Κλίντον, η οποία του ανέφερε ότι παρακολουθεί την πορεία της ελληνικής οικονομίας και του είπε χαρακτηριστικά ότι «πάτε όχι απλώς καλά, αλλά πολύ καλά».

Η ομιλία του Γ. Παπανδρέου

Στην ομιλία του στη Σύνοδο του ΟΑΣΕ ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι ύστερα από 11 χρόνια, η Σύνοδος αποτελεί ευκαιρία για να ανανεώσουμε τη δέσμευση στην υπόθεση της περιφερειακής ασφάλειας.

«Είναι ταυτόχρονα και πρόκληση, καθώς είμαστε σε μια άλλη εποχή, όπου το οργανωμένο έγκλημα, το εμπόριο ναρκωτικών και ανθρώπων, η τρομοκρατία, οι πρόσφυγες λόγω της κλιματικής αλλαγής, η πρόσβαση στο πόσιμο νερό, η καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αποτελούν μορφές της πολιτικής ασφάλειας του 21ου αιώνα που πρέπει να αντιμετωπιστούν».

Ο κ. Παπανδρέου χαιρέτισε την πρόταση του προέδρου του Καζακστάν Νουρσουλτάν Ναζαρμπάγιεφ για προώθηση του διαθρησκευτικού διαλόγου.

Ο πρωθυπουργός απέδωσε, εν μέρει, «την επιστροφή στον εθνικισμό» στις ανισορροπίες του παγκόσμιου συστήματος, καθώς και στην παγκοσμιοποιημένη οικονομία που καθορίζεται από ιδιοτελή συμφέροντα στις αγορές, παρά από την αλληλεγγύη και τη συνεργασία.

Ο κ. Παπανδρέου είπε ότι η Σύνοδος της Κέρκυρας το 2009, επί ελληνικής προεδρίας του ΟΑΣΕ, εμπνεύστηκε από την πρωτοβουλία του Ρώσου προέδρου Μεντβέντεφ για μια νέα συμφωνία ασφαλείας στην Ευρώπη και η πρωτοβουλία εκείνη αποσκοπούσε στην οικοδόμηση εμπιστοσύνης μεταξύ όλων των εταίρων.

Ο πρωθυπουργός καλωσόρισε το «νέο πνεύμα συνεργασίας μεταξύ ΝΑΤΟ και Ρωσίας».

Σε ό,τι αφορά τις κλιματικές αλλαγές, αναφέρθηκε στις ελληνικές πρωτοβουλίες για την Κλιματική Αλλαγή στη Μεσόγειο, πρωτοβουλία ληφθείσα σε συνεργασία με την Τουρκία και άλλες 18 χώρες, και στην ανάλογη πρωτοβουλία μαζί με 12 χώρες της Μαύρης Θάλασσας.

Η ομιλία του Π. Ευθυμίου

Στην ομιλία του ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του ΟΑΣΕ, Πέτρος Ευθυμίου, τόνισε ότι «όλος ο πλανήτης και όχι μόνο ο ΟΑΣΕ βρίσκεται σε ένα σταυροδρόμι».

Αναφέρθηκε στην κρίση ταυτότητας του ΟΑΣΕ που την απέδωσε στην αποτυχία του πολιτικού διαλόγου μεταξύ των μελών του να οδηγήσει σε κοινή κατεύθυνση, αλλά και στην έλλειψη αμοιβαίας εμπιστοσύνης, που ναρκοθετεί την ικανότητα του ΟΑΣΕ να αντιμετωπίσει μια σειρά προβλήματα.

Εξήγησε ότι η αλλαγή στον ΟΑΣΕ πρέπει να ξεκινήσει με «αληθινές πολιτικές πρωτοβουλίες» που θα οδηγήσουν στην οικοδόμηση εμπιστοσύνης μεταξύ των μελών του και θα δημιουργήσουν μια «κοινότητα ασφαλείας σε όλη την ευρωατλαντική και ευρασιατική περιοχή», ενώ αυτή η αλλαγή πρέπει να επικεντρώνει εφεξής στα αποτελέσματα, καθώς όπως είπε ο κ. Ευθυμίου η στοχευμένη δράση δεν συμπεριλαμβάνεται στα δυνατά μας σημεία.

 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου