ΕΛΛΑΔΑ

«Εφυγε» ο θρυλικός καπετάν Ερμής, συναγωνιστής του Βελουχιώτη [εικόνες]

εφυγε-ο-θρυλικός-καπετάν-ερμής-συνα-55130

Πλήρης ημερών έφυγε ένας θρύλος της νεότερης ιστορίας της Ελλάδος.

Ο Βασίλης Πριόβολος, γνωστός και ως «καπετάν Ερμής» από τον αγώνα του στην Αντίσταση, πέθανε σε ηλικία 100 ετών.

Ο Βασίλης Πριόβολος γεννήθηκε το 1918. Γνωστός και ως καπετάν Ερμής, καπετάνιος του ΕΛΑΣ κατά την Κατοχή και αργότερα του ΔΣΕ κατά τον εμφύλιο πόλεμο. Διετέλεσε υπασπιστής του Άρη Βελουχιώτη.

Στα χρόνια της μεταπολίτευσης εντάχθηκε στο ΠΑΣΟΚ και παρέμεινε μέχρι τέλους πιστός στο Κίνημα Αλλαγής. Μάλιστα, είχε εμφανιστεί στις 17 Μαρτίου στο συνέδριο του Κινήματος Αλλαγής όπου και βραβεύτηκε σε κλίμα συγκίνησης.

Γεννηματά: «Καλό σου ταξίδι καπετάνιε…»

Σε δήλωσή της η επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής Φώφη Γεννηματά, τόνισε για τον θάνατο του Βασίλη Πριόβολου:

«Έφυγε από κοντά μας ο αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης και των δημοκρατικών αγώνων του λαού μας, Βασίλης Πριόβολος, ο καπετάν Ερμής.

Σύντροφος και συναγωνιστής μας, από την μεταπολίτευση, υπήρξε πάντα έως και τις τελευταίες ημέρες της ζωής του ακούραστος, στην πρώτη γραμμή των αγώνων του ΠΑΣΟΚ και της Δημοκρατικής Παράταξης για λαϊκή κυριαρχία, εθνική ανεξαρτησία και κοινωνική απελευθέρωση. Τελευταία του συμβολή, η συμμετοχή του στο ιδρυτικό συνέδριο του Κινήματος Αλλαγής.

Θα τον τιμούμε και θα τον θυμόμαστε πάντα για τα υψηλά ιδανικά που υπηρέτησε με σεμνότητα, ανιδιοτέλεια και απαράμιλλο ήθος. Καλό σου ταξίδι καπετάν Ερμή».

Πρόεδρος της Βουλής: Αποχαιρετούμε μια ηρωική φυσιογνωμία

Τη συγκίνησή του για τον θάνατο του «Καπετάν Ερμή», του αγωνιστή της Αντίστασης Βασίλη Πριόβολου, καπετάνιου του ΕΛΑΣ, υπασπιστή του Άρη Βελουχιώτη και στελέχους του Δημοκρατικού Στρατού, εξέφρασε σήμερα ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων, κ. Νικόλαος Βούτσης.

Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά, «αποχαιρετούμε μια ηρωική φυσιογνωμία της Εθνικής Αντίστασης, τον “Καπετάν Ερμή”, που αφιέρωσε τη ζωή του στους αγώνες του λαού μας για εθνική ανεξαρτησία και Δημοκρατία. Εκφράζω τα συλλυπητήριά μου στην οικογένεια και τους οικείους του».

Μπακογιάννης: «Φέτος δεν πρόλαβες τις Κορυσχάδες…»

Συλλυπητήριο μήνυμα εξέδωσε και ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Κώστας Μπακογιάννης:

«Ο Καπετάν Ερμής έζησε 100 χρόνια και πολλές ζωές. Σύμβολο της Ρούμελης και ολόκληρης της Ελλάδας. Σύμβολο για την πίστη στις ιδέες και το όραμα του καθένα μας. Ο Βασίλης Πριόβολος αφήνει πίσω του διδάγματα αγώνα για τον αδύναμο, τον αδικημένο, τον κατατρεγμένο και τον ξεχασμένο. Για τη Δικαιοσύνη, τη Δημοκρατία και την Ενότητα που τόσο έχουμε ανάγκη.

Φέτος δεν τις πρόλαβες τις Κορυσχάδες αγαπημένε Καπετάνιε. Θα είμαστε όμως όλοι εκεί και δεν θα σε ξεχάσουμε ποτέ».

Ποιος ήταν ο Βασίλης Πριόβολος

Ο Βασίλης Πριόβολος γεννήθηκε το 1918 στην Χρύσω Ευρυτανίας, στα Άγραφα. Σπούδασε στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και έλαβε πτυχίο πολιτικού μηχανικού. Κατά τη διάρκεια των σπουδών του εντάχθηκε στο ΚΚΕ.

Κατά την Κατοχή ήταν από τους πρώτους που στελέχωσαν τα ένοπλα τμήματα του ΕΛΑΣ, γρήγορα κέρδισε την εμπιστοσύνη του Άρη Βελουχιώτη και εντάχθηκε στον έφιππο ουλαμό, τους αποκαλούμενους μαυροσκούφηδες. Στο ένοπλο αντάρτικο έγινε γνωστός ως «Ερμής». Ο Βελουχιώτης του ανέθεσε πολλές αποστολές, ενώ χαρακτηριστικό της στενής σχέσης τους είναι το γεγονός ότι τον είχε ορίσει επικεφαλής της ένοπλης ομάδας ασφαλείας στη Βίνιανη, έδρα της «Κυβέρνησης του Βουνού» και αρχηγείο του ΕΛΑΣ. Κατά την κάθοδο του Άρη στην Πελοπόννησο μετέβη και ο Ερμής, όπου αργότερα έγινε καπετάνιος της 3ης Μεραρχίας του ΕΛΑΣ.

Βάρκιζα – Εμφύλιος

Μετά τη συμφωνία της Βάρκιζας, πειθάρχησε την επίσημη γραμμή του ΚΚΕ και δεν ακολούθησε τον Άρη Βελουχιώτη (παρά την στενή φιλία τους) στην κίνησή του που αποσκοπούσε στην καταγγελία της συμφωνίας και στην δημιουργία νέου αντάρτικου ενάντια στις κυβερνήσεις της Δεξιάς και τους Άγγλους.

Στα χρόνια του εμφυλίου πολέμου διατέλεσε διοικητής του Αρχηγείου Παρνασσίδας του ΔΣΕ και συμμετείχε σε πολλές μάχες στο πλευρό του Γιάννη Αλεξάνδρου (καπετάν Διαμαντή). Με τακτική ανταρτοπολέμου κατόρθωσε να αναχαιτίσει τις επιχειρήσεις «Τέρμινους» και «Λαίλαψ» του ελληνικού Στρατού που στόχευαν στην εξόντωση του τοπικού ΔΣΕ.

Μετά την ήττα του ΔΣΕ, διέφυγε στην Γιουγκοσλαβία και έπειτα στην Ρουμανία, όπου έζησε ως πολιτικός πρόσφυγας, επιστρέφοντας τελικά στην Ελλάδα με την αμνηστία του 1978.

Μεταπολίτευση

Μεταπολιτευτικά προσχώρησε στο ΠΑΣΟΚ, και ήταν υποψήφιος βουλευτής Α΄ Αθηνών στις εκλογές του 1981, χωρίς να εκλεγεί. Τον Οκτώβριο του 1981, όταν το ΠΑΣΟΚ ανήλθε στην εξουσία, ο Ευάγγελος Γιαννόπουλος που ανέλαβε το Υπουργείο Συγκοινωνιών, διόρισε τον Πριόβολο αντιπρόεδρο στην τότε Επιχείρηση Αστικών Συγκοινωνιών (ΕΑΣ), όπου παρέμεινε μέχρι το 1989. Επίσης διατέλεσε πρόεδρος της Πανελλήνιας Οργάνωσης Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης (ΠΟΑΕΑ) και του Πανελλήνιου Συλλόγου Μνήμης Άρη Βελουχιώτη.

Ο Ελληνας αντιστασιακός είχε εμφανιστεί στις 17 Μαρτίου στο συνέδριο του Κινήματος Αλλαγής όπου και βραβεύτηκε σε κλίμα συγκίνησης.

Πηγή: iefimerida.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου