ΕΛΛΑΔΑ

Συμφωνία για μειώσεις μισθών 12% για δύο χρόνια

συμφωνία-για-μειώσεις-μισθών-12-για-δύο-476982

Η οριστική ρύθμιση για τις επιχειρησιακές συμβάσεις διαμορφώθηκε σε υπόγειες διαβουλεύσεις μεταξύ των κοινωνικών εταίρων και του υπουργείου Εργασίας. Η αρχική συνάντηση αναβλήθηκε – λόγω αποκλεισμού του υπουργείου από το ΠΑΜΕ – ωστόσο σε τηλεφωνικές συνομιλίες και κατ’ ιδία διαβουλεύσεις εργοδότες εργαζόμενοι και υπουργείο κατέληξαν σε συμφωνία τριών συν ένα σημείων.
Συγκεκριμένα:
Πρώτον, οι αμοιβές των επιχειρησιακών συμβάσεων θα μπορούν να αποκλίνουν σε ποσοστό έως και 12% από τις κλαδικές συμβάσεις εργασίας.
Δεύτερον, η χρονική διάρκεια ισχύος των επιχειρησιακών συμβάσεων που θα αποκλίνουν από την κλαδική, δεν θα ξεπερνά το ένα συν ένα έτος, ενώ η επιχείρηση θα δεσμεύεται ότι στο διάστημα αυτό δεν θα γίνονται απολύσεις.
Τρίτον, η διαπραγμάτευση για την νέα σύμβαση θα γίνεται από το εργοστασιακό σωματείο στις μεγάλες επιχειρήσεις. Στις επιχειρήσεις με προσωπικό από 20 έως 50 άτομα θα απαιτείται πλειοψηφία 2/3 και στις μικρότερες επιχειρήσεις το ρόλο της μεσολάβησης θα αναλαμβάνει το κλαδικό σωματείο
Σε ό,τι αφορά τη δυνατότητα επέκτασης των κλαδικών συμβάσεων αυτή θα παρέχεται στις περιπτώσεις των κλάδων όπου η σύμβαση θα υπογράφονται από την πλειοψηφία των εργοδοτών (50 συν ένα) στο σύνολο των εργαζομένων του κλάδου. Σημειώνεται ότι στο επικαιροποιημένο μνημόνιο προβλέπεται η κατάργηση της επέκτασης.
Συναίνεση στις ρυθμίσεις για τις επιχειρησιακές συμβάσεις ζητεί η υπουργός Εργασίας Λ. Κατσέλη, με αφορμή τις διαβουλεύσεις με τους κοινωνικούς εταίρους για την ευελιξία στην αγορά εργασίας.

Από την πλευρά του ο αρμόδιος τομεάρχης της ΝΔ Γιάννης Βρούτσης ζήτησε εξαιρετική προσοχή στο ζήτημα αυτό, τονίζοντας ότι δεν θα πρέπει να αντιμετωπιστεί ως αποδιοπομπαίος τράγος το πλαφόν των 730 ευρώ που προβλέπει η εθνική συλλογική σύμβαση εργασίας -ποσό που προσεγγίζει τα όρια της φτώχειας.

Επίθεση στην κυβέρνηση εξαπέλυσε ο εισηγητής του ΚΚΕ Θανάσης Παφίλης, τονίζοντας  ότι με τις επιχειρησιακές συμβάσεις «θα γίνει σφαγείο σε σειρά κλάδων με μειώσεις μισθών από 10-40%», ενώ δήλωσε βέβαιος ότι θα υπονομευθεί η κατώτερη αμοιβή στην εθνική συλλογική σύμβαση.

Την ανάγκη να ακολουθήσουμε τις αρχές του «οικονομικού εθνικισμού», που ακολουθούν ισχυρότερες από την ελληνική οικονομίες επεσήμανε ο Ηλίας Πολατίδης από τον ΛΑΟΣ, σημειώνοντας ότι τα προβλήματα δεν λύνονται όσο αυξάνονται οι λαθρομετανάστες και μειώνονται οι θέσεις εργασίας.

Για δολίευση της εθνικής συλλογικής σύμβασης έκανε λόγο ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Μανώλης Κριτσωτάκης, προσθέτοντας ότι συνιστά ταξική τακτική μείωση του εργασιακού κόστους για τον εργοδότη: «Δεν θα σας δώσουμε την ανοχή μας, όπως δεν θα σας την δώσει ούτε η κοινωνία».

 

 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου