ΕΛΛΑΔΑ

Πολλές οι δυνατότητες των σχέσεων με την Αφρική

πολλές-οι-δυνατότητες-των-σχέσεων-με-τ-477129

Σειρά διμερών συναντήσεων είχε χθες ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, στο περιθώριο της 3ης Συνόδου Αφρικής – ΕΕ, στην Τρίπολη της Λιβύης.

Ο κ. Παπανδρέου είχε συνάντηση με τον ηγέτη της Λιβύης Μουαμάρ Καντάφι, με τον οποίο συζήτησαν τις σχέσεις των δύο χωρών και τις προοπτικές μετά την υπογραφή του μνημονίου στρατηγικής συνεργασίας – το οποίο υπεγράφη τον περασμένο Ιούνιο κατά την επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού στην Τρίπολη- καθώς επίσης και για τη συνεργασία στη Μεσόγειο.

Επιπλέον, ο κ. Παπανδρέου είχε συνάντηση με τον πρωθυπουργό της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος βραβεύεται στη Σύνοδο με το διεθνές βραβείο Καντάφι για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Ακόμη, ο πρωθυπουργός είχε συναντήσεις με τον Πορτογάλο πρωθυπουργό Ζοζέ Σόκρατες, καθώς επίσης και με τον γενικό γραμματέα του υπουργείου Εξωτερικών της Ιρλανδίας Ντέιβιντ Κούνεϊ, με τους οποίους συζήτησε για τις τελευταίες εξελίξεις στην ΕΕ, μετά και τις χθεσινές αποφάσεις του Eurogroup.

Ο κ. Παπανδρέου συναντήθηκε και με τον πρόεδρο της Νότιας Αφρικής Ζακόμπ Ζούμα, με τον οποίο συζητήθηκαν, μεταξύ άλλων, και θέματα αναφορικά με τον απόδημο ελληνισμό της περιοχής.

Σε δήλωσή του στο περιθώριο της Συνόδου, ο κ. Παπανδρέου τόνισε πως «η Ελλάδα είναι παρούσα σε αυτή τη συνάντηση ΕΕ – Αφρικής, πρώτα από όλα γιατί είναι ζωτικό το συμφέρον για τη χώρα μας», υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι «η συνεργασία αυτή έχει ουσιαστικό και σημαντικό μέλλον».

«Έχουμε πολλούς τομείς που μπορούμε να συνεργαστούμε και διμερώς και πολυμερώς», όπως μεταξύ άλλων, για τα θέματα της «κλιματικής αλλαγής, της λαθρομετανάστευσης και ενεργειακά ζητήματα». «Η Αφρική όλο και περισσότερο είναι μια περιοχή αναπτυσσόμενη, δυναμική και με πολλές προοπτικές και για την ελληνική και για την ευρωπαϊκή οικονομία», σημείωσε ο πρωθυπουργός.

Επιπλέον, ο κ. Παπανδρέου ανέφερε ότι η χώρα μας πιστεύει στην αναθέρμανση των σχέσεων με τις ελληνικές κοινότητες σε όλη την Αφρική, οι οποίες, όπως υποστήριξε, «σήμερα μπορούν να αποτελέσουν και έναν σύνδεσμο, μια ουσιαστική γέφυρα μεγαλύτερης ακόμα συνεργασίας με τις πόλεις της Αφρικής».

 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου