ΕΛΛΑΔΑ

Δεν προτιμούν Θεσσαλονίκη για ακίνητο

δεν-προτιμούν-θεσσαλονίκη-για-ακίνητ-477368

Μπορεί η Θεσσαλονίκη να θεωρείται, κατά πολλούς, μια από τις πιο δημοφιλείς και όμορφες πόλεις στην Ελλάδα, αλλά η αυξημένη δημοτικότητα, που έχει εκτός των συνόρων της, δεν αντανακλάται, κατά τα φαινόμενα, στην αγορά ακινήτων: το αγοραστικό ενδιαφέρον από άλλες περιοχές της Ελλάδας, ακόμη και από γειτονικούς νομούς, είναι σχετικά περιορισμένο, σε ό,τι αφορά τα ακίνητα στην περιοχή της Θεσσαλονίκης. Από την πλευρά τους, οι Θεσσαλονικείς αποδεικνύονται αρκετά εσωστρεφείς, καθώς όταν σχεδιάζουν μετακόμιση, ψάχνουν καινούργιο σπίτι κυρίως εντός του πολεοδομικού συγκροτήματος.

Τα παραπάνω προκύπτουν από μελέτη των "Parthenon Real Estate" και "Georgakos Properties", η οποία παρουσιάστηκε σήμερα σε εκδήλωση στο "Money Show" Θεσσαλονίκης. Η μελέτη βασίστηκε στο αρχείο της Parthenon από το 2006 μέχρι σήμερα και κατέγραψε τις περιπτώσεις υποψήφιων αγοραστών, που όχι απλά έδειξαν ενδιαφέρον να αγοράσουν ακίνητο σε συγκεκριμένο δήμο της Θεσσαλονίκης, αλλά και μεταβήκανε επιτόπου για να το δουν (σ.σ. χωρίς αυτό να σημαίνει ότι τελικά προχώρησαν στην αγορά).

Σε ό,τι αφορά τους αγοραστές από άλλες περιοχές της Ελλάδας, ενισχυμένο σε σχέση με τον μέσο όρο του πολεοδομικού συγκροτήματος ήταν το ενδιαφέρον για ακίνητα στους δήμους Θεσσαλονίκης και Αγίου Παύλου. Το γεγονός αυτό ενδέχεται να σχετίζεται με την εγγύτητά τους στα δύο μεγάλα πανεπιστήμια της πόλης, όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο γενικός διευθυντής της "Parthenon Real Estate" και της "Georgakos Properties", Κώστας Γεωργάκος.

Συγκεκριμένα, στον κεντρικό δήμο Θεσσαλονίκης, από το σύνολο των υποψήφιων αγοραστών, το 16,73% προερχόταν από άλλες περιοχές της Ελλάδας, το 81,06% από το ίδιο το πολεοδομικό συγκρότημα και το 2% από το νομό. Στην περίπτωση του Αγίου Παύλου το ενδιαφέρον από άλλους νομούς ανήλθε στην πενταετία στο 15%, έναντι ποσοστού 82% μέσα από το πολεοδομικό συγκρότημα και 3% από το νομό.

Τα συγκεκριμένα ποσοστά, σε ό,τι αφορά το ενδιαφέρον από υποψήφιους αγοραστές εκτός νομού, είναι πάντως αισθητά υψηλότερα σε σχέση με τα αντίστοιχα των υπόλοιπων δήμων, που δεν ξεπερνούν το 8,82% για τη Νεάπολη, το 7,47% για τον δήμο Καλαμαριάς, το 7,49% για τις Συκιές, το 5% για την Πυλαία, το 4% για τον Εύοσμο και το Ωραιόκαστρο, το 3% για τα Πεύκα, την Πολίχνη και τον δήμο Χορτιάτη και το …0% για το Πανόραμα.

Ο δήμος Πανοράματος έχει ωστόσο τους "φανατικούς" του στην τοπική αγορά της Θεσσαλονίκης, καθώς το 93% του συνολικού ενδιαφέροντος αφορούσε άτομα που επιθυμούν να μετακομίσουν στο Πανόραμα και ποσοστό 6,58% υποψήφιους αγοραστές από διάφορες περιοχές του νομού, εκτός πολεοδομικού συγκροτήματος.

 

 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου