ΕΛΛΑΔΑ

Εξαρθρώθηκε σπείρα διαρρηκτών με πλούσια δράση ανά την Ελλάδα

εξαρθρώθηκε-σπείρα-διαρρηκτών-με-πλο-66129

“Vor v Zakone” (Κλέφτης εντός νόμου)… Αυτό τον ’τιμητικό’ τίτλο είχε ένας 53χρονος, αρχηγικό μέλος της Γεωργιανής και Ρωσικής μαφίας, ο οποίος τα τελευταία 8 χρόνια συντόνιζε σπείρα Γεωργιανών διαρρηκτών που δρούσαν στην Ελλάδα. Σε γνωστή φωτογραφία των 15 αρχηγών της Μαφίας που είχαν συγκαλέσει «σύσκεψη» για να γεφυρώσουν τις διαφορές τους, ο 53χρονος κρατούσε το χέρι του 62χρονου αρχηγού, που καθόταν σε αναπηρικό καροτσάκι, ο οποίος και αυτός συνελήφθη το 2015 στην Ελλάδα για ανάλογη δράση.

Παρότι οι αστυνομικοί του Τμήματος Ασφαλείας Αμαρουσίου, εξιχνίασαν 26 κλοπές-διαρρήξεις σε διάφορα μέρη της χώρας, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις τους, η ομάδα «ταξιδευτών»-διαρρηκτών, όπως τους είχαν ονομάσει, προέβαιναν σε μία διάρρηξη οικίας την ημέρα, περίπου 250 τον χρόνο, με τον συνολικό αριθμό να ανέρχεται σε περίπου 2.000!

Ο 53χρονος, που είχε πολεμική εμπειρία σε μέτωπα της Αμπχαζίας και… ενθύμιο ένα τραύμα από πυροβόλο όπλο στο κεφάλι, είχε οργανώσει εβδομαδιαίο «εργασιακό πλάνο», καθώς από Δευτέρα έως Παρασκευή τα μέλη της σπείρα άλλαζαν γεωγραφικά διαμερίσματα, από Αττική, Πελοπόννησο και Στερεά Ελλάδα, ενώ οι στόχοι επιλέγονταν από την πλούσια «όψη» τους. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο «αρχηγός» κινούταν με διαφορετικό όχημα κάθε φορά κατά την διάρκεια των ληστρικών επιχειρήσεων, το οποίο στη συνέχεια άφηνε μακριά από το σπίτι του, ενώ και τα κλειδιά του δεν τα έπαιρνε ποτέ στην οικία του για να μην συνδεθεί με αυτό σε περίπτωση που είχε εντοπιστεί από την αστυνομία.

Το χρονικό διάστημα της παρακολούθησης, οι αστυνομικοί διαπίστωσαν ότι χτυπούσαν ένα σπίτι την ημέρα σε Μαρούσι, Μεταμόρφωση, Νέα Ιωνία, Ηλιούπολη, Χαϊδάρι, Φιλαδέλφεια, Περιστέρι, Αιγάλεω, Νίκαια, Αργυρούπολη, Άγιο Δημήτριο, Άλιμο, Πάτρα, Τρίπολη, Ναύπλιο, Καλαμάτα, Αίγιο, Διακοφτό, Λουτράκι, Λειβαδιά, Ιτέα και Θήβα.

Τα μέλη της σπείρας χρησιμοποιούσαν κωδικοποιημένες εκφράσεις με σύνθετη ορολογία στις μεταξύ τους επικοινωνίες και λάμβαναν αυστηρά μέτρα αντιπαρακολούθησης στις μετακινήσεις τους. Ξεκινούσαν κάθε μέρα νωρίς το πρωί διανύοντας εκατοντάδες χιλιόμετρα προκειμένου να μετακινηθούν έως και δύο επαρχιακές πόλεις την ημέρα για να διαπράξουν κλοπές.

Ήταν «μετρ» των διαρρήξεων καθώς με ειδικά αυτοσχέδια εργαλεία ακόμη και οι πιο τεχνολογικά εξελιγμένες κλειδαριές ασφαλείας δεν μπορούσαν να τους σταθούν εμπόδιο. Στις μετακινήσεις τους χρησιμοποιούσαν τρία οχήματα, το ένα ως προπομπός που ενημέρωνε τον 53χρονο αρχηγό για τυχόν ύπαρξη αστυνομικών στο οδικό δίκτυο που χρησιμοποιούσαν. Μετά τις κλοπές είτε αποθήκευαν τα κλοπιμαία, είτε τα μετέφεραν σε ενεχυροδανειστήριο της Ομόνοιας. Στις εννέα κατ’ οίκων έρευνες βρέθηκαν 40.000 ευρώ, κοσμήματα, λίρες, ρολόγια, ηλεκτρονικές συσκευές, οπλισμό.

[thetoc.gr]

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου