ΕΛΛΑΔΑ

Διεργασίες στην Αριστερά με το νέο σκηνικό

διεργασίες-στην-αριστερά-με-το-νέο-σκη-477858

 

Διήμερο έντονων, όσο και ουσιαστικών, συζητήσεων θα έχει σήμερα και αύριο ένα μεγάλο τμήμα της αριστεράς, ο ΣΥΝ, η "Δημοκρατική Αριστερά" και το "Μέτωπο" του Αλέκου Αλαβάνου, με επίκεντρο την κατάσταση που διαμορφώνεται στα κόμματά τους μετά τις εκλογές, την αναδιαμόρφωση του πολιτικού σκηνικού, με την δημιουργία νέων κομμάτων και τις πολιτικές εξελίξεις.

Η έντονη κινητικότητα στον χώρο της λεγόμενης ανανεωτικής και ριζοσπαστικής αριστεράς αφενός μεν έχει άμεση σχέση με τις αυτοδιοικητικές εκλογές και την πιθανότητα, όπως και τα ίδια τα κόμματα εκτιμούν να γίνουν πρόωρες εθνικές εκλογές και αφετέρου με τον κατακερματισμό των δυνάμεών τους, καθώς κατά το τρέχον έτος διασπάστηκε ο ΣΥΝ, με την αποχώρηση του κ. Κουβέλη και τη δημιουργία της "Δημοκρατικής Αριστεράς", ενώ συνεχίζεται η κρίση εντός του ΣΥΡΙΖΑ.

Μέσα σε αυτό το κλίμα απογοητεύσεων, εντάσεων, αλλά και προσδοκιών από πολλούς για μια νέα αρχή, σήμερα και την Κυριακή συνεδριάζει η Κεντρική Πολιτική Επιτροπή του ΣΥΝ που συγκεντρώνει και ευρύτερο ενδιαφέρον, καθώς θα διαμορφώσει και την πολιτική του κόμματος σε σχέση με το ΣΥΡΙΖΑ.

Σήμερα, επίσης, θα συνέλθει η Πανελλαδική Πολιτική Επιτροπή της "Δημοκρατικής Αριστεράς" που θα συζητήσει την περαιτέρω οργάνωση του κόμματος και τη διεξαγωγή του πρώτου συνεδρίου, ενώ με ενδιαφέρον αναμένονται τα συμπεράσματα που θα βγάλει η Παναττική Συνέλευση του Μετώπου Αλληλεγγύης και Ανατροπής του κ. Αλαβάνου, σχετικά με τις προοπτικές της Κίνησης, μετά το μικρό ποσοστό που συγκέντρωσε στις εκλογές.

Στο ΣΥΝ, από την επομένη των εκλογών και μέχρι σήμερα, πραγματοποιήθηκαν δεκάδες συσκέψεις και συζητήσεις με επίκεντρο τα εκλογικά αποτελέσματα, την εκλογική τακτική, τις σχέσεις με το ΣΥΡΙΖΑ και τις πολιτικές εξελίξεις.

Ο Αλέξης Τσίπρας έχει να αντιμετωπίσει διαφορετικές προσεγγίσεις, κυρίως από την μεγαλύτερη τάση του κόμματος, το "Αριστερό Ρεύμα", τόσο για την εκλογική τακτική , όσο και την πολιτική του κόμματος, στο μέλλον.

Ο Αλέξης Τσίπρας με την εισήγησή του αναμένεται να απευθύνει πρόσκληση προς όλες τις δυνάμεις και τα κόμματα της Αριστεράς ώστε να αρχίσει ένας διάλογος για το μέλλον της αριστεράς, ενώ παράλληλα αναμένεται να τονίσει την ανάγκη να ενταθεί η πολιτική δράση του κόμματος, καθώς δεν αποκλείει την πιθανότητα πρόωρης προσφυγής στις κάλπες.

Η "Δημοκρατική Αριστερά" του Φ. Κουβέλη θεωρεί ότι η πρώτη εκλογική της παρουσία ήταν ακρως επιτυχημένη και αυτό, κατά κύριο λόγο, οφείλεται στην πολιτική συμμαχιών που ανάδειξε δημάρχους, το Γιάννη Μπουτάρη στη Θεσσαλονίκη και το Γιώργο Καμίνη στην Αθήνα.

Σημειώνεται ότι ο Φώτης Κουβέλης, όπως δήλωσε στη συνέντευξή του στο ΑΠΕ την περασμένη εβδομάδα, δεν προτίθεται να ανταποκριθεί στην πρόσκληση του κ. Τσίπρα,τονίζοντας μάλιστα ότι για τον ίδιο και το κόμμα του, το κεφάλαιο του ΣΥΝ έχει κλείσει οριστικά.

Σήμερα, εξ άλλου, θα πραγματοποιηθεί η Παναττική Συνέλευση του Μετώπου Αλληλεγγύης και Ανατροπής – Ελεύθερη Αττική.

Η συνέλευση θα συγκεφαλαιώσει τις συζητήσεις που έγιναν το διάστημα που ακολούθησε μετά τις εκλογές, σε συσκέψεις που πραγματοποιήθηκαν σε κάθε περιφερειακό τομέα χωριστά, σχετικά με τον απολογισμό του εκλογικού αποτελέσματος, την αποτελεσματική και ενωτική δράση της Αριστεράς στην τρέχουσα συγκυρία και την προοπτική του σχήματος.

Πληροφορίες των τελευταίων ημερών επιμένουν ότι ο κ. Αλαβάνος δεν προτίθεται να μετατρέψει το "Μέτωπο" σε κόμμα.

 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου