ΕΛΛΑΔΑ

Ανησυχία στην ΕΛ.ΑΣ. για τις βόμβες αναρχικών νέου τύπου

ανησυχία-στην-ελ-ασ-για-τις-βόμβες-αναρ-67186

«Οι αναρχικοί έμαθαν να ‘μαγειρεύουν’ βόμβες. Ήταν μια απροειδοποίητη δοκιμή. Φοβόμαστε ότι πολύ σύντομα θα αντικαταστήσουν το μαύρο μπαρούτι με πιο ισχυρό εκρηκτικό» υποστηρίζουν υψηλόβαθμα στελέχη του αντιτρομοκρατικού επιτελείου σχετικά με την έκρηξη ωρολογιακού εκρηκτικού μηχανισμού σε φυλάκιο πίσω από τα δικαστήρια της πρώην Σχολής Ευελπίδων, η οποία εξαιτίας αστυνομικής αδιαφορίας και «ωχαδερφισμού» έγινε… αντιληπτή τέσσερις ημέρες μετά, από προκήρυξη ανάληψης της ενέργειας.

Όπως διαπιστώνεται από την άτυπη έρευνα του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας, η Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής… άκουσε την βόμβα αλλά στην συνέχεια δεν εντόπισε το σημείο της έκρηξης, ενώ παράλληλα «αδιαφόρησε» να ενημερώσει ειδικές υπηρεσίες όπως την Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία για τις ειδοποιήσεις που έλαβε από πολίτες. Συγκεκριμένα τα ξημερώματα του Σαββάτου 24 Μαρτίου 2018, όπου ο συντάκτης της προκήρυξης προσδιόριζε χρονικά την βομβιστική ενέργεια, άνοιξαν δύο «κάρτες» στο τηλεφωνικό κέντρο της Άμεσης Δράσης, από τις κλήσεις δύο πολιτών που άκουσαν ήχο έκρηξης στην περιοχή των δικαστηρίων και του Γκύζη.

Η πρώτη έγινε από γυναίκα στις 03:45 και η δεύτερη από άνδρα στις 03:50 τα ξημερώματα εκείνης της ημέρας. Οι αναφορές τοποθετούσαν ως πιθανά σημεία της έκρηξης τις οδούς Πέτρου Καλλιγά και Βαρβάκη. Διατάχθηκαν να πάνε στα συγκεκριμένα σημεία προκειμένου να ελέγξουν τις πληροφορίες των πολιτών, μία ομάδα ΔΙ.ΑΣ. και δύο περιπολικά της Άμεσης Δράσης. Στις 04:00 έφθασαν εκεί οι αστυνομικοί και με… φακούς επιχείρησαν να εντοπίσουν πιθανό σημείο έκρηξης, χωρίς όμως αποτέλεσμα. Πέντε λεπτά αργότερα αναφέρουν ότι «ουδείς ανευρέθη να μας υποδείξει» και έφυγαν. Σημειώνεται ότι ούτε τις επόμενες ώρες, με το φως της ημέρας, κανένας αξιωματικός της ΓΑΔΑ δεν έδωσε εντολή για εκ νέου έρευνα στα σημεία που είχαν υποδείξει οι… δύο πολίτες, ενώ δεν υπήρξε ενημέρωση στελεχών πιο αρμόδιων υπηρεσιών, όπως της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας, προκειμένου να αξιολογήσουν τα περιστατικά.

Κάπως έτσι ήρθε το βράδυ της Τρίτης, όταν σε ιστοσελίδα του αντιεξουσιαστικού χώρου αναρτήθηκε προκήρυξη ανάληψης ευθύνης της βομβιστικής επίθεσης, από την επωνυμία «Κύκλος Ασύμμετρου Μητροπολιτικού Πολέμου, Άτυπη Αναρχική Ομοσπονδία Διεθνές Επαναστατικό Μέτωπο». Ο συντάκτης του κειμένου υποστήριζε πως τοποθέτησαν ωρολογιακό εκρηκτικό μηχανισμό με μισό κιλό μαύρο μπαρούτι, τα ξημερώματα του περασμένου Σαββάτου, σε ένα από τα πίσω φυλάκια των δικαστηρίων της πρώην Σχολής Ευελπίδων.

Αργά το βράδυ αξιωματικοί της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας και στελέχη του Τμήματος Εξουδετέρωσης Εκρηκτικών Μηχανισμών εντόπισαν το φυλάκιο στο οποίο ο συντάκτης της προκήρυξης επεσήμανε ότι είχαν τοποθετήσει τον ωρολογιακό μηχανισμό. Ήταν μία είσοδος από την οποία περνούν πολίτες και δικηγόροι. Στο φυλάκιο εντόπισαν ίχνη μαύρης πυρίτιδας και ένα ράγισμα στο τζάμι. Οι πυροτεχνουργοί εντόπισαν υπολείμματα χρονοδιακόπτη, μια μπαταρία των 9V, καλωδιώσεις και ίχνη πυροκροτητή, που ενδεχομένως ήταν αντίσταση πυράκτωσης λάμπας. Κλιμάκια της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών μετέφεραν τα υπολείμματα του εκρηκτικού μηχανισμού στα εγκληματολογικά εργαστήρια προς εξερεύνηση.

Στελέχη του αντιτρομοκρατικού επιτελείου κάνουν λόγο για μια ανησυχητική υπόθεση, καθώς διαπιστώνεται ότι μέλη του αντιεξουσιαστικού χώρου εκπαιδεύτηκαν στην κατασκευή ωρολογιακών εκρηκτικών μηχανισμών, πήραν τεχνογνωσία και μάλιστα υλοποίησαν και βομβιστική επίθεση. Σύμφωνα με τις αστυνομικές εκτιμήσεις ενδεχομένως ήταν μια δοκιμαστική προσπάθεια καθώς δεν φαίνεται να υπήρχε προειδοποιητικό τηλεφώνημα και φοβούνται κλιμάκωση παρόμοιων βομβιστικών επιθέσεων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι είναι η δεύτερη φορά σε σύντομο χρονικό διάστημα που υπηρεσίες της αστυνομίας ενημερώνονται από το διαδίκτυο για τρομοκρατικές επιθέσεις. Κάτι αντίστοιχο συνέβη στις 26 Φεβρουαρίου όταν μέλη της επωνυμίας «Ένοπλες Επαναστατικές Δυνάμεις»… κύλησαν μία χειροβομβίδα μπροστά από το Αστυνομικό Τμήμα Καισαριανής, η οποία εξερράγη λίγα μέτρα μακριά από την είσοδο του αστυνομικού κτιρίου, με αποτέλεσμα τον ελαφρύ τραυματισμό ενός οδηγού ταξί. Τότε αξιωματικοί της ΓΑΔΑ ανέφεραν ως δικαιολογία τα… αστραπόβροντα της έντονης νεροποντής, ωστόσο το περασμένο Σάββατο τα καιρικά φαινόμενα ήταν ήπια!

Ο συντάκτης της προκήρυξης για την βόμβα στα δικαστήρια ισχυριζόταν ορθώς: «Γνωρίζουμε πως ο μηχανισμός μας λειτούργησε επιτυχώς, καθώς, ενώ ήδη είχαμε απομακρυνθεί αρκετά απ’ το σημείο, ακούσαμε τον ήχο της έκρηξης, ακριβώς στον χρόνο όπου είχαμε ρυθμίσει το ρολόι και την είχαμε υπολογίσει να πραγματοποιηθεί».

Σε άλλο σημείο αναφέρει ότι η ενέργεια έγινε σε ένδειξη αλληλεγγύης στον «αιχμάλωτο πολέμου» Ντίνο Γιαγτζόγλου και στα «έγκλειστα συντρόφια Ντάλιο, Ρωμανό, Πολίτη, Χαρίση, Γ. Τσάκαλο, στο εφετείο των οποίων παρουσιάστηκε μια δικαστική πρωτοτυπία, εισάγοντας στον τρομονόμο την κατηγορία της ’’ατομικής τρομοκρατίας’’». Δεν παραλείπει επίσης να «αφιερώσει» την ενέργεια στις καταλήψεις Τερμίτα στον Βόλο, στη Libertatia στη Θεσσαλονίκη, και σε αυτές τις Ματρόζου 45, της Gare και της Ζαΐμη 11, αλλά και στο μέλος του Επαναστατικού Αγώνα, Λάμπρο Φούντα, που έχασε τη ζωή του σε συμπλοκή με αστυνομικούς στις 10 Μαρτίου 2010, στη Δάφνη.

[thetoc.gr]

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου