ΕΛΛΑΔΑ

Επίθεση Σαμαρά προς κυβέρνηση και «προθύμους»

επίθεση-σαμαρά-προς-κυβέρνηση-και-πρ-478066

Ξεκάθαρο μήνυμα στο εσωτερικό του κόμματος έστειλε ο Αντώνης Σαμαράς, στην τοποθέτησή του ενώπιον της ΚΟ του κόμματος.

Ο πρόεδρος της ΝΔ τόνισε ότι τα προβλήματα της χώρας δεν επιτρέπουν σε κανέναν να ασχολείται «με τα μικρά και μη σημαντικά», όπως εμμέσως χαρακτήρισε την κίνηση της Ντ. Μπακογιάννη.

Ο αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης άσκησε επίθεση στην κυβέρνηση και στη «Συμμαχία των προθύμων» που στηρίζουν την οικονομική της πολιτική.

«Δεν θα είμαστε συνένοχοι στην αδιέξοδη πολιτική της κυβέρνησης, προσφέρουμε συναίνεση μόνο για να μπει η χώρα στη φάση της ανάκαμψης, τίποτε λιγότερο.

» Αν μας ζητούν τη συνενοχή σε μια πολιτική που οδηγεί σε αδιέξοδα δεν θα τους τη δώσουμε, αν θέλουν συναίνεση σε μια πολιτική που βουλιάζει τη χώρα μας ας ψάξουν αλλού συνενόχους, κάποιοι σπεύδουν να προσφέρουν δεκανίκια και κάποιοι άλλοι να ενταχθούν στη συμμαχία των προθύμων».

Ο πρόεδρος της ΝΔ είπε ότι θα προσφέρει συναίνεση μόνο για αλλαγή οικονομικής πολιτικής προκειμένου να σωθεί ο τόπος.

Αποσαφήνισε, εξ άλλου, ότι είναι κατηγορηματικά αντίθετος στις απολύσεις στο δημόσιο τομέα ενώ δεσμεύτηκε ότι θα αποκαταστήσει τις συντάξεις των χαμηλοσυνταξιούχων.

Άνοιξε τη βεντάλια της πολιτικής του αναφερόμενος και στα εθνικά θέματα, κατήγγειλε τον πρωθυπουργό Γ. Παπανδρέου ότι ασκεί μυστική διπλωματία στα ελληνοτουρκικά, απηύθυνε δε την προειδοποίηση να μην χρησιμοποιήσει την οικονομική κρίση ως άλλοθι για υποχωρήσεις στα εθνικά ζητήματα.

Ο κ. Σαμαράς αναφέρθηκε στο αποτέλεσμα των αυτοδιοικητικών εκλογών υποστηρίζοντας ότι «η ΝΔ έχει μπει σε ανοδική τροχιά, επέστρεψε σε πρωταγωνιστικό ρόλο, μείωσε μέσα σε δεκατρείς μήνες τη διαφορά, από 10,5 σε δύο μονάδες από το ΠΑΣΟΚ. Ποτέ δεν κατάφερε τέτοια επαναφορά».

«Μας είχαν τελειωμένους και τώρα μας βλέπουν όρθιους, μια ανάσα πίσω τους, η ΝΔ είναι ο μεγάλος κερδισμένος αυτών των εκλογών».

Σχετικά με την οικονομική πολιτική, ο κ. Σαμαράς Εξήγησε ότι απορρίπτει την πολιτική του Μνημονίου, γιατί πρώτον δεν χτυπά τη σπατάλη, αλλά ενισχύει το φαύλο κύκλο της ύφεσης, δεύτερον δεν χτυπά τη φοροδιαφυγή, τρίτον η κυβέρνηση δεν κατάφερε παρά τα σκληρά μέτρα να ελέγξει το δημόσιο χρέος και τέταρτον γιατί οι όροι αποπληρωμής του χρέους είναι πια εξαιρετικά δύσκολο έως αδύνατο να εκπληρωθούν.

«Μέχρι εδώ κύριοι του ΠΑΣΟΚ, σας έχει πληρώσει πολύ ακριβά ο τόπος» είπε ο κ. Σαμαράς.

Τοποθετήσεις βουλευτών

Σε ενωτικό κλίμα, χωρίς βέβαια να λείψουν οι αιχμές, κινήθηκαν οι τοποθετήσεις των βουλευτών της ΝΔ στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματος.

«Είναι αδιανόητο να ακούγεται αν ο Κώστας Καραμανλής στηρίζει τη ΝΔ, το κόμμα που τον ανέδειξε και ο ίδιος το οδήγησε δύο φορές στην εξουσία» τόνισε η Ελίζα Βόζενμπεργκ.

Ο Ευριπίδης Στυλιανίδης αναφερόμενος στις εξελίξεις των τελευταίων ημερών είπε ότι μας ενώνει η αγάπη για αυτή την παράταξη και δεν έχει κανένας το δικαίωμα να την πληγώνει, να συκοφαντεί, να υπονομεύει το μέλλον.

Σε πιο υψηλούς τόνους ο Πάνος Καμμένος, ο οποίος μίλησε για ανένδοτο αγώνα απέναντι σε κατοχή της πατρίδος.

Ο Αλέξανδρος Κοντός είπε ότι απαιτείται εκλαΐκευση του πολιτικού λόγου και ανέφερε πώς ήταν 10 χρόνια πριν όταν μπορούσαν στην ΚΟ να μιλήσουν οι βουλευτές.

Η Μαρία Κόλλια τόνισε πως η κρίση που βιώνουμε είναι το μεγαλύτερο γεγονός και κάλεσε τον Αντώνη Σαμαρά να τολμήσει, τονίζοντας χαρακτηριστικά πως αν το σπίτι μας δεν μας αρέσει, δεν το καταστρέφουμε αλλά το φτιάχνουμε.

Τη δυσαρέσκειά του για τα όσα αναγράφονται σε blogs και τα οποία τον φέρουν να φεύγει από τη ΝΔ, εξέφρασε ο Γεράσιμος Γιακουμάτος, ο οποίος τόνισε πως είναι λύκος και όχι αρουραίος και δεν χρωστάει σε κανέναν τίποτα.

Η τοποθέτηση του κ. Γιακουμάτου προκάλεσε την παρέμβαση του Αντώνη Σαμαρά ο οποίος είπε χαρακτηριστικά πως όλοι έχουν υποστεί βάναυσα χτυπήματα κάτι που αφορά και τον ίδιο κατά το παρελθόν.

Ο Σίμος Κεδίκογλου χαρακτήρισε τον τελευταίο χρόνο τον πιο δύσκολο, καθώς για ένα διάστημα δεν είχε τη σωστή εικόνα ενότητας.

Ο Κώστας Τζαβάρας εξέφρασε την εκτίμηση πως έχουμε εισέλθει σε κρίση συμβόλων και ιδεών και πως σε αυτή την κρίση όλα τα κόμματα είναι ιδεολογικά γυμνά, εκτός από τη ΝΔ.

 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου