ΕΛΛΑΔΑ

Κλείνει την πόρτα στο «μαντρί» ο Α. Σαμαράς

κλείνει-την-πόρτα-στο-μαντρί-ο-α-σαμα-478265

Σε τεντωμένο σχοινί κινούνται οι σχέσεις στο εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας, μετά την ανεξαρτητοποίηση του Γ. Κοντογιάννη και τη σκληρή γλώσσα που χρησιμοποίησε κατά του Αντ. Σαμαρά από το βήμα της Βουλής. Η προσοχή όλων στρέφεται τώρα στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος, σήμερα Παρασκευή, όπου για πρώτη φορά έπειτα από πολύ καιρό θα δοθεί ο λόγος και σε βουλευτές. Ο κ. Κοντογιάννης πάντως ξεκαθαρίζει ότι δεν θα παραδώσει την έδρα του, αφού «αυτή ανήκει στον κ. Κ. Καραμανλή».

Η ανεξαρτητοποίηση του βουλευτή Ηλείας κ. Κοντογιάννη προκάλεσε νευρικό κλονισμό μεταξύ των στελεχών της ΚΟ της ΝΔ. Χαρακτηριστική είναι η αντίδραση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του κόμματος Κ. Τζαβάρα, ο οποίος από το βήμα της Βουλής χαρακτήρισε την κίνηση του συναδέλφου του «μεγάλη ντροπή».

Μάλιστα επιτέθηκε σε όσους πρώην «γαλάζιους» βουλευτές βρέθηκαν «έξω από το μαντρί» της ΝΔ, λέγοντας ότι αποτελούν «πολιτική θεραπαινίδα οικονομικών συμφερόντων».

Οι αναφορές αυτές προκάλεσαν την έντονη αντίδραση του Χρ. Μαρκογιαννάκη: «Κάποιοι διεγράφησαν και έγιναν ανεξάρτητοι επειδή ο Σαμαράς επέδειξε πυγμή και χρησιμοποιεί τη διαγραφή ως δαμόκλειο σπάθη και μπαμπούλα για να συγκρατήσει και άλλους βουλευτές, όπως έγινε με μένα και τον βουλευτή Ηρακλείου Ελ. Αυγενάκη» είπε, συμπληρώνοντας:

«Οι θυσίες δεκαετιών είναι μεγάλες για ορισμένους βουλευτές και αυτά που κατακτήθηκαν ήταν προς όφελος του λαού και ήρθε κάποιος, που βαρύνεται με ό,τι βαρύνεται, και άρχισε τις διαγραφές. Με γεια του, με χαρά του…».

 
Απάντηση Ντόρας
Η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμμαχίας ξεκαθάρισε ότι δεν την αφορά η ορολογία του χθες, ενώ απαντώντας στη ΝΔ που ζητά από τους ανεξάρτητους βουλευτές να παραιτηθούν σχολίασε:

«Οι βουλευτές δεν είναι πιόνια και δεν λογοδοτούν παρά μόνον σε αυτούς που τους έφεραν στη Βουλή. Άρα είναι υπόλογοι στον κόσμο που τους ψήφισε.»

Η πρώην υπουργός συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Βουλής Φίλιππο Πετσάλνικο, στον οποίο ανακοίνωσε την ίδρυση του κόμματος της «Δημοκρατικής Συμμαχίας».

Μιλώντας στους δημοσιογράφους μετά τη συνάντηση, η κ. Μπακογιάννη είπε ότι  στόχος του νέου κόμματος είναι να καταστεί καταλύτης στο πολιτικό σύστημα, ώστε να «πιεστούμε όλοι για αλλαγές και ρήξεις, που θα δώσουν ελπίδα στην Ελλάδα να βγει από τη δυσμενή θέση στην οποία βρίσκεται».

Στόχος μας, συνέχισε η κ. Μπακογιάννη, είναι η εθνική συναίνεση, όχι στην λογική των συμμαχικών κυβερνήσεων, αλλά στην εξεύρεση -από τις πολιτικές δυνάμεις- κοινού τόπου, κρατώντας ο καθένας τις διαφορές του.

 
Ο «μαγικός» αριθμός των δέκα

Την ίδια ώρα, τόσο η ΝΔ όσο και η Δημοκρατική Συμμαχία έχουν επιδοθεί σε …μέτρημα βουλευτών ·η κάθε παράταξη για τους δικούς της λόγους. Στη μεν Ρηγίλλης ψάχνουν να δουν πόσοι -και ποιοι-βουλευτές σκέφτονται να «μετακομίσουν» στο κόμμα της Ντ. Μπακογιάννη, το δε επιτελείο της πρώην υπουργού μετρά συμμάχους καθώς μόλις συμπληρωθεί ο «μαγικός» αριθμός των 10 βουλευτών τότε μπορεί να συγκροτηθεί Κοινοβουλευτική Ομάδα.

Προς το παρόν, σίγουρες μετεγγραφές θεωρούνται αυτές των κ. Μαρκογιαννάκη, Κιλτίδη, Αυγενάκη και Κοντογιάννη. Μένει να αποδειχθεί εάν το ίδιο δρόμο θα ακολουθήσουν η Έλσα Παπαδημητρίου και ο Κ. Καραγκούνης, ενώ στο δυναμικό της Ρηγίλλης φαίνεται ότι θα παραμείνουν οι Θ. Γιαννόπουλος, Σ. Κεδίκογλου και Γ. Γιακουμάτος.

 
Ο Κ. Καραμανλής
Παρέμβαση του τέως πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή στα όσα συμβαίνουν τις τελευταίες ημέρες στη ΝΔ σημειώθηκε την Πέμπτη.

Κύκλοι προσκείμενοι στον πρώην πρωθυπουργό τόνιζαν χαρακτηριστικά πως «η ΝΔ είναι το σπίτι μας και στηρίζουμε το κόμμα μας».

Πληροφορίες φέρουν τον Κώστα Καραμανλή να μετέχει στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ, που θα πραγματοποιηθεί στη Βουλή, χωρίς να λαβαίνει το λόγο για να τοποθετηθεί.

 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου