ΕΛΛΑΔΑ

Και η Αθήνα χάθηκε στην σκόνη: Αποπνικτική ατμόσφαιρα, «χάθηκαν» Ακρόπολη και Λυκαβηττός

και-η-αθήνα-χάθηκε-στην-σκόνη-αποπνικτ-70974

Σαν σκηνικό της επικής ταινίας Mad Max μοιάζει σήμερα η Αττική. Από το βράδυ της Κυριακής η σκόνη είχε κατακλύσει τα πάντα κάνοντας την ατμόσφαιρα αποπνικτική. Η Αττική ακολούθησε την μοίρα της Κρήτης και τα πάντα σήμερα είναι θολά.

Ο καιρός παραμένει ζεστός αλλά και μουντός, ειδικά στις περιοχές που θα αντιμετωπίσουν πρόβλημα από τη μεταφορά σκόνης, η οποία ευνοείται από τις μετεωρολογικές συνθήκες. Ήδη από το πρωί της Δευτέρας η ατμόσφαιρα παραμένει αποπνικτική στην Αττική αλλά και σε πολλές περιοχές της Κρήτης.

Σύμφωνα με τις προβλέψεις της ΕΜΥ, η συγκέντρωση αιωρούμενων σωματιδίων PM10, αναμένεται να ξεπεράσει το όριο της μέσης ημερήσιας τιμής 50 μg/m3 και σήμερα (26.03.2018).

Από εκεί και πέρα, το σκηνικό του καιρού είναι… περίεργο. Στα δυτικά, τα κεντρικά και τα βόρεια αναμένονται νεφώσεις με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες. Τα φαινόμενα στα δυτικά και τα βόρεια θα είναι κατά τόπους ισχυρά. Βαθμιαία εξασθένηση από το βράδυ και από τα δυτικά.

Οι άνεμοι στο Αιγαίο θα πνέουν 7 με 8 και πιθανόν τοπικά 9 μποφόρ. Από το βράδυ, όμως, θα εξασθενήσουν. Η θερμοκρασία σε μικρή άνοδο.

Το συγκεκριμένο νέφος δεν είναι τοξικό αλλά καλό είναι όσοι ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες να μην κυκλοφορούν έξω

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας Παναγιώτης Μπεχράκης, μίλησε στο ΑΠΕ – ΜΠΕ σχετικά με τις επιπτώσεις στην υγεία από την αφρικανική σκόνη που έχει σκεπάσει τον αττικό ουρανό.

Όπως σημείωσε, το νέφος αυτό δεν έχει την τοξικότητα που έχει το νέφος της πόλης και το οποίο είναι βλαπτικό. Ωστόσο συνέστησε προσοχή σε άτομα με αναπνευστικά προβλήματα, στους ηλικιωμένους και τα παιδιά, καθώς, όπως είπε, καλό είναι να παραμείνουν στο σπίτι και να αποφεύγουν να κυκλοφορούν έξω.

Ο κ. Μπεχράκης πρότεινε να εισπνέουμε από τη μύτη, γιατί, όπως εξήγησε, τα σωματίδια συγκρατούνται από τις ρινικές κοιλότητες και δεν φτάνουν στους πνεύμονες. Πρότεινε επίσης να μην διστάσουμε να χρησιμοποιήσουμε μάσκα ή μαντίλι.

Ο καθηγητής ενημέρωσε, επίσης, για όσους πάσχουν από αναπνευστικά προβλήματα ή άλλα προβλήματα υγείας να αποφεύγουν τη σωματική κόπωση, διότι σε αυτή την περίπτωση εισπνέουμε μεγάλη ποσότητα από το νέφος.

Πάντως, επανέλαβε ότι οι άνθρωποι που δεν ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες δεν διατρέχουν κίνδυνο, καθώς αυτό το νέφος δεν είναι βλαπτικό.

H Αθήνα από τον Υμηττό

Κι άλλες εικόνες από την Αθήνα

Η Αθήνα σήμερα το πρωί. Η Ακρόπολη και ο Λυκαβηττός είναι μνημεία που χάθηκαν στην σκόνη…

Οι εικόνες είναι από την Γλυφάδα

Η σκόνη από την Αφρική μεταφέρει μαζί της εννέα επικίνδυνα και βαρέα μέταλλα όπως:

– μόλυβδο

– αρσενικό

– σίδηρο

– μαγγάνιο

– βανάδιο

– νικέλιο

– χρώμιο

– χαλκό

– ψευδάργυρο

Μεγαλύτερες επιπτώσεις έχει η σκόνη στην υγεία των παιδιών. Μερικές από αυτές είναι:

Δερματίτιδες: Είναι ανάλογο με ό,τι παθαίνει το δέρμα από την έκθεση σε χημικά και στην ακτινοβολία του ήλιου. Δηλαδή, μπορεί να εμφανιστούν κοκκινίλες, φαγούρα, αλλεργία, έγκαυμα, μολύνσεις.

Αναπνευστικά: Όσο μικρότερα είναι τα σωματίδια της σκόνης, τόσο πιο εύκολα τα εισπνέει το παιδί. Οι μικροί πνεύμονές του δέχονται τη ρύπανση και αντιδρούν με βήχα, δύσπνοια, άσθμα, πνευμονία.

Καρδιολογικά: Τα σωματίδια έχουν τη δυνατότητα να περάσουν από τους πνεύμονες στην καρδιά και να προκαλέσουν ταχυκαρδία, αρρυθμία και γενικά καρδιακά επεισόδια.

Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δείξουν οι έγκυες. Η σκόνη είναι εξαιρετικά επικίνδυνη για μια έγκυο, διότι μπορεί να προκαλέσει δύσπνοια, κόπωση και πρόωρο τοκετό.

Τι πρέπει να κάνουμε όταν το φαινόμενο της σκόνης είναι σε έξαρση:

• να περιορίζουμε τις άσκοπες μετακινήσεις.

• να μην απλώνουμε τα ρούχα έξω από το σπίτι.

• να παραμένουμε σε καλά αερισμένους και κλιματιζόμενους χώρους.

• η χρήση ιονιστή στο σπίτι για καθαρισμό της ατμόσφαιρας είναι επιθυμητή.

• να καθαρίζουμε συχνά τα φίλτρα του κλιματιστικού.

• με τα πρώτα συμπτώματα ασθένειας να επικοινωνούμε με το γιατρό.

Πηγή: newsit.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου